Минчев се разделя с председателския пост. ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" подписаха за оставката му

Минчев се разделя с председателския пост. ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" подписаха за оставката му

Според правилника на парламента отстраняване на председателя може да бъде поискано писмено от най-малко една трета от народните представители, или 80 души, "когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията

Никола Минчев по всяка вероятност ще се раздели утре с поста си на председател на Народното събрание, научи Епицентър.бг.

За неговата оставка са събрани подписите на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които заедно имат 126 гласа. Общо 120 депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ са подписали внесения в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, показва справка на сайта на институцията.

Според източници на Епицентър. бг  за неговото място се спряга бившият председател на парламента от ИТН Ива Митева.

Развръзката ще бъде още утре, защото според правилника на Народното събрание искането за отстраняване на председателя на парламента се гласуват "на първото заседание след деня на постъпването му".

За отстраняването на Минчев трябват гласовете на поне 121 души, ако са се регистрирали всички 240 депутати.

"Има такъв народ" внесе искане за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщи по-рано депутатът Станислав Балабанов. Причината е в осуетеното изслушване на закрито заседание на външния министър Теодора Генчовска.

От "Има такъв народ" настояваха заседанието да е закрито, за да бъдат изчетени документи с класифицирана информация, от които ставало ясно, че премиерът Кирил Петков е извършил национално предателство, поемайки ангажименти да отмени ветото, наложено от България върху започване на преговори за европейско членство на Република Северна Македония.

Балабанов определи като "юридически фарс" случващото се в пленарната зала и упоритите откази на председателя Никола Минчев да подложи на гласуване искането за закрито заседание.

"Подготвяме това искане. От какво зависи? Председателят на Народното събрание грубо погазва законите и ние ще го направим. Законът и това, че сме българи са над всичко," заяви депутатът от ИТН.

Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“, обърнаха се към нас и колегите от ДПС се подписахме под това предложение, обясни председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента.

Поводът и основанието не е днешното изслушване на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, коментира Карадайъ. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого, допълни той.

Карадайъ отбеляза, че чл. 44, ал. 4 от правилника на НС много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“, без обсъждане, заседанията са закрити.

„Дори да е имало някакво съмнение преди това, пак в същата алинея е казано, че председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на народните представители. Той и това не направи. Отгоре на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не го разбира това нещо като проблем“, коментира още председателят на ДПС. По думите му на Никола Минчев не му е за първи път.

„В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджети без ясно мнозинство - не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които най-вече идват от управляващите“, коментира още Карадайъ.

По-рано Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала на парламента и обвини председателя Никола Минчев и управляващото мнозинство, че се опитват да осуетят изслушването на външния министър Теодора Генчовска.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също призова Минчев да спазва правилника и да подложи искането на гласуване.

И го предупреди, че ще му се наложи пак да се извинява на народните представители, че е нарушил правилника и че това извинение може да му бъде последното на този пост.

От "Продължаваме промяната" защитиха решението на Никола Минчев. Повториха и тезата на премиера Кирил Петков, че във външната политика на правителството няма нищо тайно и затова няма основания изслушването на Генчовска да е закрито. "Това е евтин спектакъл. Хората, ако искат да го гледат, могат да си платят абонамент от 78 стотинки и да го гледат", каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Според правилника на парламента отстраняване на председателя може да бъде поискано писмено от най-малко една трета от народните представители, или 80 души, "когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност".

Заедно парламентарните групи на "Има такъв народ" (след отцепването на петима от тях), ГЕРБ -СДС, ДПС и "Възраждане" имат общо 126 гласа.

Гласуването утре ще е показателно и за ново мнозинство, което да одобри вота на недоверие към правителството "Петков", внесен от ГЕРБ-СДС.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • стана ясно

    15 Юни 2022 19:07ч.

    Това момче не е за този пост . Никаква разлика няма между стила на управление на ББ и Петков . Явно докопа ли се човек до властта , автоматично забравя , какво е обещавал да прави . Или беше инсталиран , за да вдигне ветото на РСМ + някоя друга проамериканска политика . Според Кириловата логика , пак Путин е виновен прдполагам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Юни 2022 21:06ч.

    Добре ще е да го отстранят да може спокойно да присъства на прайда !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светнат

    16 Юни 2022 7:38ч.

    Преди 100 години Смирненски е написал "Приказка за стълбата", която е вечно вярна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    15 Юни 2022 19:11ч.

    Ехидната усмивка не е за председателския пост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    15 Юни 2022 19:12ч.

    Едно време на такива с такова държание викаха ефЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    15 Юни 2022 19:14ч.

    Браво! Работата е "Матросов на амбразурата". Утре да го сменят, а другата, или по-другата седмица и вота на недоверие да мине, щото иначе закриваме държавата. Това правителство е пристрастено към и вкопчено във властта, въпреки цялата си несъстоятелност - политическа, икономическа и морална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2022 19:32ч.

    Пробно за вота на недоверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    15 Юни 2022 19:36ч.

    Сваляй , и разсекретявай !!! Па да видим какви ги е вършил Киро лъжльото .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    15 Юни 2022 19:36ч.

    А какви Председатели е имало през годините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай, бай, бейби,

    15 Юни 2022 19:44ч.

    За малко се задържахте, затуй пък с нищо добро няма да ви запомним. Ситуацията ви ще е във все по-тежка ситуация, както предрече Кирчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Похвално

    15 Юни 2022 20:18ч.

    Дано стане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    15 Юни 2022 20:26ч.

    Браво, да го махат. Изключително нагъл и гнусен индивид. Също като повечето участници от четворната, позорна трупа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Юни 2022 20:31ч.

    Тя коалицията за следващото управление готова!Че и изборите ще заобиколят!Обаче бостана обран!ЕС ще стопира парите за възстановяване 100%.Б.Б сигурно ще отърве панделата,за Кире и ко не се обзалагам.Костадинов ще топне човка за 3г.БСП в небитието.Аз съм за!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Киро Филиповския

    15 Юни 2022 20:38ч.

    Време беше. Така и не му запоних името толкова време. Невзрачно канцеларско плъхче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    15 Юни 2022 20:45ч.

    Внукът на демонкрат си е също демонкрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    15 Юни 2022 21:21ч.

    Туй момче и за рецепция не става...не го мъчете. Бйте шута на това срамно управление...позорници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилникът на 47 Народното събрание дали превижда прогоненият председател да бъде публично тричан? Този обичай е съществувал в периода 1920-1945 г.

    15 Юни 2022 21:51ч.

    Така например, в устава на 11-то Обикновено НС е било записано, че натирен от поста си председател следва да бъде публично изтричан, или както тогава са наричали процудурата "подложен на церилка". Процедурата се е изпълнявала в кулоарите от северната страна на сградата. Там се е поставял голям меден казан-вана, наричан още парламентарен купел. Купелът се пълни с прясна студена вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В нея хвърлят тревки и билки, брани на зарана от босоноги моми, които поне 40 дни са спазвали сексуално въздържание.

    15 Юни 2022 22:03ч.

    Четирима депутати, по възможност ергени (след 1930 са допускани и квестори), улавят за ръцете и краката тричания, , така както е с дрехите. Залюляват го ритмично, увеличавайки амплитудата и подпявайки оздравителната броилка: "Еника-беника, кликата бе, афер, бафер, домнуле, еца, беца, домну геца, баф!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха хахаха

    15 Юни 2022 22:05ч.

    Ама със студена вода ли е била церилката. Знам,че теляците са били шопи здравеняци с мустаци ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    15 Юни 2022 22:06ч.

    На "баф" тричащите захвърлят тричания в ритуалния купел. Депутатите, участници в обреда, ръкопляскат, смеят се или просто показват неприлични жестове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един екскремент

    15 Юни 2022 22:43ч.

    бавно и тържествено, с издути платна, поема по канализацията. Скоро ще го последва и правителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    15 Юни 2022 22:57ч.

    Това момче, колкото и да се (из)насилвах, не успях да го приема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно справедливо предложение

    15 Юни 2022 23:15ч.

    Нови избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • специална политическа операция

    16 Юни 2022 8:13ч.

    декировизация, деасенизация и депроменизация на българските власти, като най-спешни първи мерки по предотвратяване на мощен опит за узурпиране на управлението на България и установавяне на втора официална неофашистка диктатура в Европа, след Усрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крампмен

    16 Юни 2022 10:39ч.

    Четох нейде,че Бен Стилър нещо не бил добре и временно не можел да участва в снимането на някакъв филм.Николчо има потресаваща прилика с него.Предлагам да го вземат за дубльор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Юни 2022 12:17ч.

    Чета коментарите на съфорумците и ми става тъжно.... Нито дума за ПКП и за предишните две председателки.... Те по-добри ли бяха!? Основната идея на ИТН беше ясна от миналата година, а именно 3 парламента разсипани. Толкоз... Който разбрал.... Нямам време повече да гледам тази отвратителна свада, за която плащаме хиляди пари, ние, българските граждани, които трябва да си изкарваме хляба....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Юни 2022 12:18ч.

    Вместо закона за бюджета, те се подиграват с народа... Дреми ми кой какво е казал и на кого! Днес в кварталния магазин и на пазара пенсионерите правят сметка за по 10 лв. - хляб, картофи и лук....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи