Military Watch: Русия вкара в боя оръжия, които нямат аналог в света

Military Watch: Русия вкара в боя оръжия, които нямат аналог в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Русия използва системата за противовъздушна отбрана С-400 в тандем със самолетите А-50 в Украйна за изстрелване на уникални ракети, пише Military Watch Magazine. Те са способни да поразяват цели на малка надморска височина и на големи разстояния. Никоя друга система за ПВО в света няма такива възможности.

На 7 ноември стана известно, че руските въоръжени сили са използвали системата за противовъздушна отбрана с голям обсег С-400 на украинския театър на военните действия за изстрелване на ракети с активно радиолокационно насочване към крайната точка и са я комбинирали с въздушно ранно предупреждение и система за управление (AWACS) на самолет A-50. (Именно с тази тактика руските сили са свалили 24 украински самолета за пет дни, както обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 25 октомври, белл ред.).

Описанието на използваната ракета съответства много на възможностите на 40N6, уникален клас, използван от С-400 за по-добро насочване на обхвати до 400 км. Уникалната траектория на ракетата, която се издига до екстремни височини в близкия космос, преди да се спусне към целта, ѝ осигурява безпрецедентни възможности отвъд хоризонта и ѝ позволява да неутрализира цели, близки до границите на унищожение, на височина само 5 метра от земята. Това позволява на С-400 да поразяват самолети и крилати ракети на малка надморска височина и големи разстояния, нещо, което никоя неруска система за противовъздушна отбрана не може да направи поради ограниченията на кривината на Земята за боеприпаси, изстреляни по конвенционални траектории: нисколетящата цел е под хоризонта, след това е извън обхвата на локаторите.

Въпреки че 40N6 влезе в експлоатация през октомври 2018 г. и се доставя на Китайската Народно-освободителна армия от 2019 г., не е известно 40N6 да е преминала бойни тестове непосредствено преди да бъде използвана в Украйна в началото на ноември.

Поради голямото отдалечаване на 40N6 от радарите на самата система С-400, в крайния етап на траекторията, сдвояването ѝ със самолет се оказва особено ценно поради предимството на радарите, разположени високо във въздуха и осигуряващи насочващи данни за цели на ниска надморска височина, за да се гарантира точност. Източник, близък до руското министерство на отбраната, съобщи за бойното използване на ракетата и нейното свързване с A-50: "Русия използва комплекса С-400 Triumph в тандем със самолета за ранно предупреждение и контрол A-50 по време на специална военна операция в Украйна. С-400 изстрелва зенитни ракети с активна глава за самонасочване. Използването на системата срещу вражески самолети беше успешно. Ракетите са били изстрелвани на максимални дистанции и са поразявали цели на височина около 1000 метра. Съобщава се, че в битката са използвани "нови бойни глави".

Докато руският флот от самолети A-50 AWACS е сравнително малък и въпреки последните модернизации те все още имат ограничена бойна готовност, руските изтребители носят радари почти два пъти по-големи от техните западни колеги. Това не само осигурява много висока степен на бойна готовност и откриване на цели, но също така им позволява по подобен начин да предоставят данни за насочване.

Прехващачът МиГ-31 (по класификацията на НАТО Foxhound) е оборудван с най-големия радар сред тактическите бойни самолети, който е повече от шест пъти по-голям от радара AN/APG-68 на американския F-16 и е специално проектиран да осигури откриване на нисколетящи цели. Благодарение на това той се превърна в оптималния бордов сензор за взаимодействие с наземни системи за противовъздушна отбрана с голям обсег - по-специално с единици, използващи ракети 40N6.

Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, твърдят, че страната произвежда ракети земя-въздух в по-големи количества от всички останали страни, взети заедно, и въпреки че това твърдение остава спорно поради неизвестната степен на китайско и севернокорейско производство, ясно е, че Русия има определено превъзходство над общия производствен капацитет на всички страни от НАТО. Това ѝ позволи да доставя С-400 както на Беларус, така и на Индия (и то с изключително високи темпове), като същевременно изгражда собствените си сили и придобива ракети, за да замени тези, използвани по време на операциите в Украйна.

Този мащаб на производство беше до голяма степен постигнат чрез изграждането на три големи нови съоръжения, включително ново крило на завода в Обухов в Санкт Петербург, напълно модернизиран завод Avitek в Киров и завод NMP в Нижни Новгород. Този дълъг процес започна още през 2000-те години и позволи на предприятията да започнат масово производство на S-400 през втората половина на следващото десетилетие, започвайки около 2016 г.

Значителният мащаб на производство на ракети земя-въздух направи възможно подготовката на няколко нови полка С-400 всяка година, заедно с производството на други системи с голям обсег, включително С-300В4 и С-500. Комбинацията от висока мобилност и висока степен на откриване на цели С-400 с много дълъг обсег на поразяване му позволява да заплашва вражеските бойни самолети в много широки зони, а също така осигурява защита на големи територии срещу всички видове тактически ракетни атаки, включително ракети, летящи с ниски хиперзвукови скорости.

Новата система С-500 разширява тези възможности и въпреки че е по-малко оптимизирана за поразяване на тактически бойни самолети, тя осигурява отбранителни способности срещу междуконтинентални балистични ракети, сателити, космически самолети и по-бързи класове хиперзвукови оръжия, а също така има огромен обсег - до 600 км, засенчвайки дори С-400 с 40N6 по този показател.

Броят на дивизионите С-400 в Русия се очаква да надхвърли 60 до 2027-2028 г., но всички съществуващи единици вече са оборудвани с ракети 40N6 и се очаква скоростта на тяхното производство да надвишава 300 единици годишно. Това отразява факта, че в продължение на десетилетия за придобиване на наземни системи за противовъздушна отбрана в Русия се отделят няколко пъти повече средства, отколкото за придобиване на тактически бойни самолети.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

  • юю'ю'ю'

    09 Ное 2023 14:45ч.

    България трябва да изгони американския посланик, да обяви война на агресора сащ, да обявим сащ за стратегически враг и да обявим независимост на България, защото от 1990 година досега България е окупирана и е управлявана изцяло от агресора сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    09 Ное 2023 14:58ч.

    13,12,1941 г България обяви война на САЩ и Англия.... после знанеш какво се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Ное 2023 15:51ч.

    По-добре да обяви война на Русия.Дори само заради това да видим кои ще са най-настървените посрещачи на Лавов мост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПравославенХристиянин

    09 Ное 2023 22:31ч.

    Напълно подкрепям! Това е единствения начин да се измъкнем от колониялния краварски капан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булгар, булгар!

    10 Ное 2023 0:25ч.

    И къде сме тръгнали ние по потури със дисагите със гюла? А, Магарев, маймуно гадна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???...

    11 Ное 2023 8:53ч.

    ГЛУПАК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    09 Ное 2023 14:51ч.

    Колко години ни будалкаха, че радарите и авиониката на американските и френските самолети били по-добри от руските. Оказаха се обаче големи гяволи тия руснаци. Грижливо са криели без да афишират истината, която едва днес излезе наяве. Даже и експертите се съмняваха... А истината е, че в радиолокацията и зенитната техника руснаците традиционно водят с дръпване от минимум 20 години напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По време на соца в България НИЩО конкретно не се знаеше за военната техника на СССР

    09 Ное 2023 16:07ч.

    Отявлените комунисти в България я хвалеха, но не им вярвахме. Когато избягах от България, на Запад, видях документален филм за руската военна техника. Изненадах се. Показаха неща за които казаха, че никоя друга държава ги няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Ное 2023 19:34ч.

    Ще повярвам само когато свалят Израелски Ф-35 над Газа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен

    10 Ное 2023 0:27ч.

    Колко заблудено руско говедо си,те пералня нямат направена,а само крадат на поразия,тоалетни чинии няма клечат на кирпичи НАТО маймуни,бягай да споделиш луксозния им начин на живот и да свикнеш да лъжеш по добре от тях ,безродник мръсен болшевишки мусор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнаико

    10 Ное 2023 6:22ч.

    А ти бе американска родлога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щирлиц

    10 Ное 2023 8:47ч.

    Нито дума за Турция, за техните ф35, и т н с400

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    09 Ное 2023 14:52ч.

    И тези започнаха да обясняват за "безаналоговите" оръжия на РФ. Всички са Путински агенти ! Всички до един ! Скоро и останалите ще се издадат с такива приказки. А всъщност ракетите на РФ свършиха миналата година през март. Един мъдър чичко го каза по телевизията ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тези"

    09 Ное 2023 18:21ч.

    Military Watch Magazine е про-руски пропаганден интернет сайт поддържан от мюсюлмански имигрант в Лондон, Англия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пехо

    09 Ное 2023 20:53ч.

    Няма как да не е така! Всички знаят, че храбрата еднородна, модерна, силна армия на генералисимус Зеленский мачка всичко по пътя си и е на 500 метра от вратите на Кремъл! Всички знаем, че ватенките нямат ракети и каквото имат го копаят от земята, която по някаква чиста случайност е тяхна, но е въпрос на време преди да ги раздробим на малки държавички и цивилизоваме! Лично генерал Тагарев ще води победната колона от новите страйкъри на път за Мацква! Ние сме сила, с която трябва да се съобразява бензиностанцията с ракети, които ракети всички знаем се копат от земята и е чиста случайност, че са се паднали в техния двор, който скоро ще стане наш. Ние като видни съюзници на великия хегемон САЩ, честен, справедлив, мъдър и най-вече лоялен към съюзниците си, ще получим лъвския пай от подялбата на Мацква. Може би ще ни дадат част от Урал, може би Сочи, а най-добре Мацква! Ние сме голяма работа, умни, красиви и най-вече честни и трудолюбиви. Няма неизкуствен интелект, който да е изписал повече от нас в интернет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геронтолог

    09 Ное 2023 22:34ч.

    Да, един дето ходи с памперс и говори с духовете на умрели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ поддържан от мюсюлмански имигрант в Лондон”

    10 Ное 2023 0:07ч.

    И какъв е извода? Министър председателят на Великобритания е индиец. Чий агент е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наивен

    10 Ное 2023 3:57ч.

    Не знам как си пропуснал или забравил,че миналата година дивашките орди на орките крадяха перални, тоалетни, микровълнови печки и посуда от богаташките къщи на украинците и ги тъпчеха през люковете на танковете,за да си ги занесат в Русия, а много войници - руснаци напредваха срещу украинците с пералня на гърба, и с ръждясали винтовки от преди Втората Световна Война, а повечето нямаха и оръжие!???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярата на българските путинисти

    09 Ное 2023 15:00ч.

    в силата на руското оръжие е по-силна дори от вярата на българските комунисти в нерушимостта на СССР и победата на комунизма. Хубавото е, че след 30 години никой няма да си спомня за нея така, както днес никой не помни приказките за предстоящия комунистически рай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • остава ти само злобно да завиждаш

    09 Ное 2023 15:08ч.

    Такива недъгави оптимисти като теб са всякога страничен отпадък на смелото ни движение напред и нагоре. Целият свят все повече разбира, че спокойно може да се мине и без вашето властово натрапване в каквото и да е. Вие сте душевно болни от омраза и склонност за контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    09 Ное 2023 15:17ч.

    The Telegraph: Украйна пропиля най-добрия си шанс за победа над Путин, перспективата е ужасяваща; "Вашингтон пост": САЩ и Украйна взаимно се обвиняват за провала на контраофанзивата; Зеленски пред „Тайм“: Никой не вярва в нашата победа, освен мен;Украински войници пред "Франс прес": Стъпка по стъпка губим войната; NBC: САЩ и Европа обсъждат с Украйна началото на мирни преговори с Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    09 Ное 2023 15:49ч.

    То, наистина трябва да си пълен идиот, за да вярваш, че като въоръжиш и хвърлиш срещу Русия една скапана от всякъде държава, като Украйна, ще успееш да рязкостиш Русия... Е, явно на Запад има достатъчно такива идиоти, при това с власт. Все пак е хубаво, че изтрезняването започна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    09 Ное 2023 16:13ч.

    То добре че украинците са все пак руснаци, макар и от покрайнините, и си имат съветската военна закалка, за каквато Западът може само да мечтае. То и затуй ги сблъскаха двата народа, за да види светът какво е грамотна война. Щот остане ли на самите наглосакси, те си нямат даже и фантазия какво е туй истинска война и как се печели. Жалки нещастници са всички ония, които са си въобразили, че са нещо повече от руснак в битка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разкостяване не знам

    09 Ное 2023 18:26ч.

    Но след по-малко от две години война в Украйна половината руска бойна техника се оттече в небитието. Наложи се да внасят боеприпаси и бойна техника от КНДР и Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разкостяване не знам 09 Ное 2023 18:26ч.

    09 Ное 2023 19:41ч.

    амчи западатък каво чака? сега е моментя да отнесе сибир...:)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен Путин

    09 Ное 2023 20:02ч.

    Кой друг твърди, че запада се интересува от Сибир? Виж, за Китай не съм съвсем сигурен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен Путин 09 Ное 2023 20:02ч.

    09 Ное 2023 21:17ч.

    Имаше една Мадлейн Олбрайт която се изпусна да каже че е несправедливо толкова богатства да са съсредоточени в Русия, та след това се скъсаха да трият в нета и да доказват че тя е имала друго наум. Ако ти се занимава търси, но едва ли ще намериш. Съдейки по твоя настрой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Канада и САЩ има не по-малко природни богатства

    09 Ное 2023 22:48ч.

    А покойната баба Корбелова беше добре известна с глупавите си изцепки. Все едно някой да вземе на сериозно всяка изцепка на алкохолика Медведев. Никой на Запад не се е засилил за руска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kresi

    10 Ное 2023 7:11ч.

    Верно бе хората се питат как русия се е сдобила с тая голяма територия.И разбирам как като това нападение над украйна е шестото от както путин се докопа до властта.Нарича се анексия.А за руските безаналогови оръжия се убедихме червени полезни идиоти както е казал ленин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • провалът на раздутите балони

    09 Ное 2023 15:06ч.

    В САЩ закриват проекта за малка АЕЦ. (https://topcor.ru/41161-v-ssha-zakryt-pervyj-proekt-maloj-ajes.html?utm_source=topwar.ru) Продажник Денков със 7. и 8. блок на Козлодуй по такава концепция просто ще го издуха... Единствената ефективно работеща индустрия за граждански атомни реактори, вкл. и на нови принципи, си остава руската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой се опитваше на стар краставичар краставици да продава

    09 Ное 2023 15:12ч.

    Гледайте какъв въздушен комплекс предстои да включат руснаците (тъкмо за изненадка на възвехтите фърчилки Ф-16, които смятат да дадат на урките). Ще има масов и ефективен птичкопад: https://topwar.ru/229808-vs-rf-poluchat-stratosfernyj-razvedyvatelno-udarnyj-kompleks-dlja-peredachi-koordinat-celej-v-rezhime-realnogo-vremeni.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    09 Ное 2023 15:15ч.

    За сметка на това Израел свали ракети в космоса. Изстреляни от Йемен. С американска система, която до момента не беше използвана. Някой каза, че това е, може би, първата междузвездна война... Предполага се, че въпросната система не е само противоракетна. С какво е сдвоена, строена... Явно на Украйна не й се полага такава. За сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    09 Ное 2023 15:21ч.

    Инициатива за стратегическа отбрана (на английски: Strategic Defense Initiative) е дългосрочна програма, обявена от президента на САЩ Роналд Рейгън на 23 март 1983 г. The Strategic Defense Initiative (SDI), derisively nicknamed the "Star Wars program"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 15:41ч.

    В близкия космос всеки сваля. И американци и китайци и руснаци. Всички те имат по 2-3 свалени стари спътници.Да не говорим че това го може и МИГ-31, това е една от задачите поставени при проектирането му.Така и не си разбрал за какво въпрос тук. Свалят самолети които са зад хоризонта на свръхмалка височина и РЛС на С-400 не ги вижда. Аз това го четох по разни руски форуми преди време и писах тук, но местните тролчета взеха да пишат глупости от тяяхните фантазии за тостери и ръждиви самогонни апарати. Друго си е да го напише западно списание. Въпреки че сега сигурно местните американско-украински родолюбци ще изкарат журналиста путинист работещ за 4 000 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    09 Ное 2023 15:30ч.

    Ватенките никога не могат да направят такива оръжия. Те се бият с тигани и взимат чиповете от пералните и прахосмукачките. Извън иронията - руското военно производство е много напред в сравнение с "демократичния" запад и неговия ментор. Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ястреб

    09 Ное 2023 15:43ч.

    Не се споменава, че оцелели пилоти на свалените самолети докладват, че въобще не е имало сигнализация в кабината, че машината е прехваната. Въобще не става като във филма Топ Гън 1 и 2 с Том Круз. Но пък се получава като в холивудски филм, където килър разстрелва неподозиращата жертва в гърба с пистолет с шумозаглушител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    09 Ное 2023 15:45ч.

    Стига бе! Сериозно? Нали най-гоУемия експерт, УрУдла Фон ДЪрТ ЛайНен ни обясняваше, че руснаците воювали само с кирки и лопати, щото друго няма ли?!... Я, ти да видиш, к'ва изненада! ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Ное 2023 15:56ч.

    Тая дърта евроатлантическа вещица оня ден ни информира от Киев,че Русия вече е загубила войната.А на баш ЕвроБоса трябва да се вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    09 Ное 2023 15:55ч.

    Корекция направи скоро Шойгу- 35 самолета, а само на 08.11.23 свалиха 5 бройки а днес още 1бройка. Просто системата действа безотказно и прецизно. Общато бройка вече надхвърля 40 бр. са четири седмици. Не се броят тия по летищата, които системно се бомбят. Бягайки стават мишена на С400 - Триумф. Същата която купи Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Русия

    09 Ное 2023 18:36ч.

    Тя вече е свалила 5 пъти повече украински самолети, отколкото бяха да въоръжение в Урайна преди началото на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Тя вече е свалила 5 пъти повече украински самолети, отколкото бяха да въоръжение в Урайна преди началото на войната”

    09 Ное 2023 18:52ч.

    Това е абсолютно вярно. Бившите соц държави си дадоха самолетите на Украйна. Полша и Словакия бяха първи да дадат МИГ-29. Не зная България колко самолета е дала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко им дадоха? 500?

    09 Ное 2023 20:18ч.

    Щото с толкова не излиза сметката, ако приемем, че руските твърдения са верни. А преди войната България имаше 20 "работещи" бойни самолети. И всичките да е дала пак до никъде не стигат (не, че има доказателства, че е дала и един).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко им дадоха? 500?

    09 Ное 2023 20:35ч.

    Значи Зеленски печели войната. Или не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    09 Ное 2023 16:03ч.

    От година и 10 месеца западняците чакат с изплезени езици Русия да вкара нова техника в боя, и сега за награда и утеха от загубата, руснаците им пуснаха нещо мааленко, и глей каква раздувка и трепети

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    09 Ное 2023 16:09ч.

    В същност С400 въобще не си вклюва радара и пусковото устройство и локатора сса неоткриваеми. Ракетата се изстрелва по сигнал от Самолета А50,достига стратосферата и оттам следва ново целеуказване от самолета, който е някъде на руска иби белоруска територия. И всичко това с чипове от ютиите откраднати от ватенките в Мариупол? За сведение РФ разконсервира и складовета за уникални самолети "Геофизика" които летят при таван 25 км. и служат за разузнаване, РЕБ, и разбира се насочване на огъня на земята и във въздуха. Разработката е още от СССР, но сега вървят изпитания на модернизиран вариант за целите на СВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статия

    09 Ное 2023 16:11ч.

    Без автор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    09 Ное 2023 16:18ч.

    Значи е лъжа, така ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Статия 09 Без автор.”

    09 Ное 2023 18:56ч.

    Има линк към оригиналната статия. Можеш да разбереш повече, но трябва да знаеш английски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григгровна

    09 Ное 2023 16:27ч.

    Горна Волта с ракети, която не може да произведе един таблет и смартфон, имала най-мощните оръжия, с които да убива и руши след като не може да създава. И безовечните създания, които се радват, че невинни украинци ще загинат с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 16:32ч.

    Дръпни една реч и за невинните палестинци в Газа, които загиват та да ти повярваме че си искрен защитник на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС-кмет

    09 Ное 2023 16:34ч.

    Не съм вервал, че в жълтопаветните ми поддръжници е имало толкова украинолюбци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остави таблета, ами един вибратор като за Ваня Григгровна

    09 Ное 2023 17:00ч.

    не могат да скалъпят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Ное 2023 17:14ч.

    До ДолноВолтаджията, вземи да прочетеш за "невероятните" успехи на ЕС в производството на 100% "европейски" смартфони и таблети, и колко е важно да произвеждаш джаджи, които можеш да си купиш на килограм от Китай: "Is it important that Europe won’t have a dominant smartphone? According to Stryjak, not really. “It doesn’t matter from a brand perspective,” he told me. Although, clout-wise, it hurts Europe a bit, as it’s not seen on the same technological level as other parts of the world, but fundamentally it’s NOT hugely IMPORTANT. But there is an element of this debate that does matter. Throughout this piece, we’ve highlighted that the key reason Europe is unlikely to have a dominant smartphone again is due to manufacturing. Simply put, the majority of components are MADE IN CHINA - and this is an issue for many countries." https://thenextweb.com/news/could-europe-have-a-dominant-smartphone-and-is-it-needed А за "безовечните създания, които се радват, че невинни палестинци/руснаци ще загинат" с военната помощ на Запада за Израел и за Украйна няма и да питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Ное 2023 21:09ч.

    Това е статия за военна техника за борба с военни цели - изтребители, ракети и т.н. Едни професионални войници убиват други професионални войници по време на война, като всички те са наясно с рисковете на военната служба. "Варварството и безбожието" е, че в 21-ви век едни се смятат за богове и искат да властват еднолично над света и да го направят по свой образ и подобие, и затова са готови да водят "Вечна война за вечен мир". А пък точно за "безбожие" да говори лице, употребяващо "кексуална" лексика е нелепо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григгровна

    09 Ное 2023 22:46ч.

    На 7 ноември израелската армия отрече, че в Газа има недостиг на храна, вода и други основни доставки. Казва се, че 665 камиона, превозващи 3000 тона храна и 1,15 милиона литра вода, са влезли в анклава от 21 октомври, когато Израел вдигна ветото си върху доставките на помощи. Числата звучат впечатляващо - докато не ги разделите между 2,2 милиона души за 18 дни. Доставките възлизат на само 76 грама храна и 29 мл вода на човек на ден. Боян Дуранкев - https://svobodnoslovo.eu/svyat/76-grama-hrana-i-29-ml-voda-na-chovek-ne-e-choveshko/120695

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 22:50ч.

    Опа. Това е мой отговор на тролчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По време на соц-а,

    09 Ное 2023 17:42ч.

    руснаците имаха копия на непубликувани в каталози схеми на DEC, ако това нещо ви говори. Факт е,че американците са много напред в електрониката.но не подценявайте руснаците. Те по друг начин степенуват нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Ное 2023 17:53ч.

    Логично е да разработват пво и ракети земя-... след като нато има с порядък повече самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    09 Ное 2023 17:55ч.

    Мехлем за моите уши. Да живее Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новите военни заводи

    09 Ное 2023 18:30ч.

    са построени с милиардите долари, които Путин бил откраднал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    09 Ное 2023 18:54ч.

    По утъпкания път на СССР, все без аналогови неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пехо

    09 Ное 2023 20:43ч.

    Ама за каква кривина на земята говорят ватенките господа джентълмени? Ние цяло демократично движение имаме на запад за плоската земя, плоската земя няма кривина! Няма как нещо зад хоризонта да е под хоризонта! Лъжат ватенките стрелят с прашки, храбрата армия на генералисимус Зеленский е пред портите на Кремъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 21:11ч.

    Лошо. Плоскоземието е против Путин и той няма шанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    09 Ное 2023 22:26ч.

    Чудесно, чакаме и F 16 да си го отнесат, та САЩ окончателно да станат за посмешище. Но защо ли си мисля, че 404 изобщо няма да види "великите американски самальоти"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    10 Ное 2023 9:01ч.

    Впечатляващи, но как при наличието на такива оръжейни чудеса още не могат да вземат дори кирливата Авдеевка на 15 км от Донецк. Две години война срещу пропаднала Украйна и още не могат да издрапат от Донецка област. Действително нямат аналог руските палячовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    10 Ное 2023 10:08ч.

    Абе знаем ги орките.. Не един, половин тостер не знаят да напраат.. Нито бомбонки Тик Так.. Не са вкусили пармезам.. или про6уто... Кривината на земята ползвали, ами те се криви неща ползват... Апрупо, да ни е честит 10 ноември - Ден на Свободата!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени

    10 Ное 2023 13:16ч.

    На гол тумбак, чифте пищови. От най-хубавите. Народа им гние в кал и дървени бараки, 230 града без канализация, ама ракетите им, най-хубавите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nord11

    11 Ное 2023 14:04ч.

    глупостите на този индийски сайт който е с домейн в щатите имат 1 % истина и то само датата. Всеки може да го отвори този сайт и да види че е само руска пропаганда и оплюване на всичко американско и натовско.Иначе като му видиш името на сайт аще се хванеш веднага на въдицата че е американски . Индиеца който го държи този сайт е спонсориран от Кремъл и за това се знае ит много отдавна . В нета има информация за това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гергана Георгиева

    11 Ное 2023 14:06ч.

    Велики са руснаците, както винаги, нямат стигане. Да му мисли ЕС .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи