Милен Велчев: Антикризисните мерки облагодетелстват богатите

Милен Велчев: Антикризисните мерки облагодетелстват богатите

Вероятно ЕК ще ни даде същите инструкции за руския газ като на Германия и Италия, смята бившият финансов министър.

Въпросът е как са насочени антикризисните мерки. Едно е да достигнат до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигнат до именно до тези, които реално нямат нужда“, заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред бТВ.

По думите му, се изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по- правилно“. Според него нулевата ставка на ДДС за хляба също облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

Що се отнася до доставките на руски газ, Велчев каза, че „въобще няма да се учуди, ако получим същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия“.

„Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка в случая с Италия и Германия, няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, смята бившият финансов министър.

„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да се направим на повече, за да си напишем домашното“, каза Велчев.

По думите му, не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре.

Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната, каза Велчев.

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната“, каза Велчев.

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

 

Коментари

  • Тенденция

    23 Май 2022 10:34ч.

    Все по-некачествени, набедени юпита ни теслимят от Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 11:22ч.

    Вързан в езика, което е индивд. особеност и не е редно да се критикува остро, но поне да не опитва да ръси спънато и мозък, защото ние добре помним, че използвайки поста си, той се погрижи основно за себе си и за западните си другарчета. От него акъл за България не ща! Виж, ако става дума за някаква схема за лична изгода, може и да надам ухо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Май 2022 11:51ч.

    Винаги е така. Болен здрав носи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Май 2022 12:24ч.

    Хотелите на брато, или нещо съм забравила?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи