Милен Керемедчиев: България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

Милен Керемедчиев: България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

Снимка: Иван Русланов, БНР

България не е в топ 20 на държавите, които Украйна смята, че са ѝ помогнали, подчерта бившият зам.-министър на външните работи и бивш зам.-министър на икономиката Милен Керемедчиев пред БНР.

"Ние влязохме в списъка на неприятелските държани на Русия, а от друга страна не сме в приятелския списък на държавите, които помагат на Украйна. България изтърва и този шанс – българската икономика, българските предприятия да участват в следвоенното възстановяване на Украйна. (…) Това е много важен аспект, защото рано или късно войната ще свърши. Дали Украйна ще остане във вида, в който е, трудно може да се каже – по-скоро части от нея ще бъдат загубени за много дълъг период от време, ако не и завинаги, но възстановяването на Украйна е много важен следващ аспект", коментира Керемедчиев.

Докато няма постигната удовлетворителна победа за някоя от страните в конфликта в Украйна, преговори няма да има, прогнозира той. "Преговорите замряха, но и от двете страни нямат желание да провеждат такива преговори. Русия започна да постига частични победи на бойното поле. Путин успя да консолидира руската армия, да я свие в юмрук. Тази битка вече се води град за град. Докато има такива частични победи, Русия няма да иска да започне преговорите. Що се касае до Украйна, те също очакват да спечелят този конфликт. С въвличането на все по-тежки и далекобойни оръжия Украйна ще се стреми да нанася по-тежки поражения на руската армия", каза Керемедчиев.

Русия ще използва и прехраната като оръжие, коментира бившият дипломат. 

По думите му колкото повече оръжие на руската армия се похабява и унищожава в Украйна, толкова повече Русия използва и други оръжия – например енергийни, за оказване на натиск.

Русия показва мускули в целия бивш Съветски съюз. Военната ѝ дестабилизация ще намали възможността ѝ да влияе в региона, което ще доведе до разместване на балансите, посочи Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички".

Той акцентира върху затъване в конфликта в Украйна, защото Москва ще трябва да задържи и укрепи завладените територии, а Киев ще премине в партизанска борба и сравни това с афганистанския сценарий.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

Коментари

  • Селянка

    03 Юни 2022 9:32ч.

    Г-н Керемедчиев, с голямо съжаление ще Ви поправя, не Украйна ще решава кой ще я възстановява. В зависимост от резултата ще са или САЩ или Русия. А ние вече не можем да разчитаме ни на едните ни на другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

    03 Юни 2022 9:43ч.

    Имаме исторически прецедент, при предишното ни фашистко управление, септември 1944 се докарахме да бъдем едновременно във война със СССР , Райха , САЩ и Великобритания !!! Такъв рекорд никой не е постигал , но тогава ни спаси благонастроеният към България Чичко с Мустаците. Днес Путин ни подминава с хладно безразличие, ще пием горчивата чаша до дъно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Юни 2022 20:46ч.

    Освен компетентни индивиди да им обират железата друго не можем да предложим .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    03 Юни 2022 9:46ч.

    Кeремедчиев се излага като дипломат - почти на нивото на Лиз Трас- пълно историческо невежество! Партизанска война на Украина е водена от 1941ва , та чак до 1953та, първите 3 години срещу Германската армия, а след това - срещу КГБ. И антипартизански действия са били доста по-успешни втората част от първата... Така че да не плачем на чужди гробища, особено когато са стари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кeремедчиев се излага като дипломат - почти на нивото на Лиз Трас- пълно историческо невежество!"

    03 Юни 2022 12:41ч.

    Така е, но сайтът тък защитава лицето, което ближе плюнките на Зеленски (юдомелез натегач, като нашето Паси) и трие. Войната е гражданска и едновременно световна, и може да не дочакаме да видим нейния край, а да изгорим в нея. Народът казва: "Да би мирно стояло, не би чудо видяло." "Печалбата" може да е смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    03 Юни 2022 9:55ч.

    Да, бе! Спомням си когато ни напъхаха в коалицията в Ирак и ни накараха да опростим милиард и половина долара иракски дълг, как ни залъгваха с огромните ползи от участието в следвоенното възстановяване. Сега историята се повтаря с Украйна - щели сме да участваме във възстановяването, ама сега трябвало щедро да й даряваме каквото поиска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    03 Юни 2022 9:59ч.

    Колкото ни пуснаха "великите"американци за възстановяване на Ирак толкова ще ни пуснат за хипотетичното възстановяване на Украйна!А това ще зависи от Русия,а не от някой друг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    03 Юни 2022 10:47ч.

    Ще ни допуснат до плащането на възстановяването на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керемидко

    03 Юни 2022 10:52ч.

    Керемидко, нищо не си разбрал, ама нищо! В (бивша) източна украйна вече се строи. Ама не от компилация от джендърските държави, а от локалите и от Русия. Аз ако съм на тебе, ше си изям дипломата по международни отношения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    03 Юни 2022 10:58ч.

    Ние сме малка и вече бедна държава, не можем да сме наравно с другите големи и богати. По-важното за нас е да си възвърнем поне предишното икономическо развитие, което наистина имахме - 27 място в света, та тогава да си ги мерим...Но както вървим, не ми се вярва някога да стане със сегашните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Юни 2022 11:20ч.

    Българската работа е винаги такава - зле замислена, лошо изпълнена и накрая завършва с провал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    03 Юни 2022 13:28ч.

    Ами при такива "специслисти" като Майната....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Юни 2022 13:41ч.

    90 % от постовете ти са коментари на коментиращия. Толкова ли не можеш да спретнеш едно смислено изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Юни 2022 12:19ч.

    Да напомня поговорката на предците ни, че по дрехите посрещат и ... т. н. Думи нямам за външния вид на "политиците" от години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    03 Юни 2022 13:08ч.

    Ами всъщност те приятелите на Русия са Беларус, Северна Корея, Мозамбик, Етиопия и тн. Тоест факта, че не сме и приятели, сам по себе си е малка победа :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако беше Петър Волгин,

    03 Юни 2022 13:35ч.

    към когото имам определени резерви, нямаше да си неграмотен и по-глупав от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: 03 Юни 2022 13:08ч.

    03 Юни 2022 13:37ч.

    Доста подло е да ползващ чуждо име, при това на жив човек, с глупавата цел да го очерниш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нора Хаджикамелиева

    03 Юни 2022 13:39ч.

    Докога ще пускат във медиите неграмотни и вероятно болни хора , които говорят от името на себе си във множествено число ?!? Когато някой говори или пише в публични медии трябва да е психически здрав и грамотен. Всякакви изключения са недопустими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Юни 2022 13:52ч.

    Не е в приятелският списък на Украйна? Каква трагедия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    03 Юни 2022 13:52ч.

    Най-големите разрушения са в Източна Украйна, която ще остане в Русия и ще бъде възстановена от Русия. Разчистването в Мариупол вече е започнало, ще започне и строителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнелия Нинова

    03 Юни 2022 14:28ч.

    Важното е да успеем да се отървем от съветските зависимости, били те политически, енергийни или военни, тъй като те до момента на никоя страна не са били от полза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак ли си ти,

    03 Юни 2022 16:57ч.

    трол неграмотен и малоумен, който веднъж си майна, а после Волгин и Нинова... Лекувай се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи