Мика Зайкова: Мерките са хаотични, намирисва ми на социализъм

Мика Зайкова: Мерките са хаотични, намирисва ми на социализъм

"Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Парното, тока и вода ще се вдигнат. Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм". Това заяви икономистът Мика Зайкова по NOVA NEWS.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система - по-ниска цена и малко по-висока не е добра идея. "Това няма смисъл, защото на две стъпки от 2023 г. до 2025 г. ще изчезне регулирания пазар според Плана за възстановяване", обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

"Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте - войната раздели света на 2. От другата страна на света са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас", прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. "С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина", посочи Зайкова.

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от малката потребителска кошница. "Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група от хора - ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи", смята той.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

    

Коментари

  • Леля Фанка

    25 Май 2022 10:39ч.

    "Социлизъм" не е необмислено харечене на пари по възможно най-вреден начин от некомпететни нарциси с евролиберални ценности и подкрепа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    25 Май 2022 11:01ч.

    По времето на соца, такъв хаос нямаше. Сори, ама стига вече с тоя соц - не той ви е виновен, че сте безхаберни и некадърни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    25 Май 2022 11:25ч.

    Ех,Мики ама какви бяхме като млади,какъв само социализъм беше!?Чак и на мен ми замириса ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    25 Май 2022 11:52ч.

    "Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии". Мика има ли ги на склад тези нови технологии, та още утре да ги внедрим и дигнем БВП? Питам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичките, които се набутахте в политиката, действително силно и твърде неприятно намирисвате.

    25 Май 2022 12:14ч.

    Но не на социализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Май 2022 12:17ч.

    И какво лошо има в социализъм? Скандинавските държави от десетилетия живеят в социализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не , бабо Мико !

    25 Май 2022 13:18ч.

    Не мирише на социализъм , а на троцкизъм ! Великият вожд на Социализма , с мустаците, требеше троцкистите като хлебарки..,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Какъв по-голям социализъм от вашата „пряка демокрация“, бе другарко.

    25 Май 2022 16:40ч.

    Нали пряката демокрация не предполага изобщо плурализъм, подобно на „народната“ власт, болшинството печелят, останалите да...... Вие само във финансовата част ли искате да сте десни? Само така изглеждате, защото и икономическата теория е вече сбъркана, бизнесът си получава печалбата от бюджета, но това се счита за дясно! Всички десни бизнесмени искат от програми да живеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи