Международният съд в Хага нареди на Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Международният съд в Хага нареди на Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Международният съд в Хага нареди на Израел незабавно да спре военната операция в Рафах в южната част на Ивицата Газа, да отвори границата за разследващи екипи и хуманитарна помощ и да докладва след месец как е изпълнено това. Мерките, които съдът нареди през март, не са повлияли достатъчно на ситуацията, тя е "катастрофална".

Израел настоява, че действа в самоотбрана след нападението на "Хамас" от 7 октомври. Днес говорител на правителството заяви преди решението на съда на ООН, че "няма сила на Земята, която да спре Израел да защити гражданите си".

Решенията на съда са окончателни и не се обжалват, но той няма средства да ги наложи и те неведнъж са пренебрегвани.

Четейки заповедта на съда в петък, ръководителят на Международния съд Науаф Салам заяви, че неговите съдии „не са убедени, че усилията за евакуация и свързаните с тях мерки, които Израел потвърждава, че е предприел“, са достатъчни, за да „облекчат огромния риск“ за цивилните в Рафа.

„Израел трябва незабавно да спре военната си офанзива и всякакви други действия в провинция Рафах“, заяви съдията и предупреди, че ако не го направи, това може да доведе до пълно унищожаване на живота в града.

Разположен в южната част на Газа близо до границата с Египет, Рафах е дом на около 1,4 милиона палестински бежанци, разселени от други райони на анклава до по-рано този месец, когато Израел нареди около половината от този брой да евакуира града, тъй като изпрати танкове и войски в източните  квартали.

МС вече нареди на Израел „да направи всичко възможно“, за да предотврати геноцида в Газа и да предприеме действия за подобряване на условията за два милиона палестинци в Ивицата. Салам обаче заяви, че хуманитарната ситуация се е „влошила допълнително“ след последната заповед на съда през март и сега е класифицирана като „катастрофална“.

Южна Африка, която сезира МС през декември с обвинения срещу Израел, поиска този месец международните съдии да разпоредят прекратяване на операцията в Рафах. „Тези, които са оцелели досега, са изправени пред неизбежна смърт сега и е необходима заповед от съда, за да се гарантира оцеляването им“, според съдебните документи, изпратени до съда от Претория.

Въпреки че решенията на МС са правно обвързващи, в него липсват каквито и да било средства за тяхното изпълнение. Малко вероятно е Израел да изпълни заповедта от петък, като говорител на правителството заяви пред репортери в четвъртък, че „никоя сила на земята няма да спре Израел да защитава своите граждани и да преследва Хамас в Газа“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху твърди, че е необходима инвазия в Рафах, за да се изкоренят останалите батальони на Хамас и да се постигне „пълна победа“ над бойците.

Доклад на ООН предупреди през март, че повече от 70% от населението на Газа е изправено пред катастрофален глад, докато Световната продоволствена програма заяви миналата седмица, че в северната част на анклава е настъпил „пълен глад“. Над 34 000 са убитите палестинци за шест месеца бомбардировки на Израел, половината от които – деца.
 

Източници: Обективно, dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Йончо Ю.

    24 Май 2024 17:47ч.

    Ти да видиш, Израел щял да закрива международния съд в Хага, сиреч господарите на света пред нищо няма да се спрат. Даде се много свобода на гоите, та се забравиха, но забравиха, че имат дългове в билиони, та скоро ще им се напомни да връщат и ще забравят за Газа и други демократични глезотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Май 2024 18:04ч.

    Израел нареди на зъда да си гледа Балканите и Папуа Нова Гвинея, където отказват да ядат семити !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    24 Май 2024 17:47ч.

    Днес нали не е Ден на шегата?Тогава защо се правят такива смехотворни изявления?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    24 Май 2024 18:47ч.

    MSH да внимава с горещата супа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моше Даян

    24 Май 2024 19:01ч.

    Ей сега след малко. 😀😃😄😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    24 Май 2024 21:42ч.

    Има сила на Земята, която да спре нападението на Израел над Газа и това е САЩ - най- мощният донор на Израел. Ако средствата от САЩ спрат, икономиката на Израел пресъхва. Да не говорим, че санкции от страна на всички държави в света спрямо от рода на тези към Русия, биха превърнали Израел в пустиня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Май 2024 22:00ч.

    Това никога няма да стане, защото Израел е прокси силата ( или по нашемо-машата) на САЩ в Близкия Изток! Всичките тези уж противоречия между двете страни (САЩ и Израел) са един пошъл театър за зомбираните от средствата за масова дезИнформация идиоти из цялия свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решенията на Международния съд на ООН в Хага

    25 Май 2024 0:26ч.

    са задължителни за държавата Израел, която като член на ООН е длъжна, съгласно Устава на ООН, да ги изпълнява. Обратното означава, че е възможно в Асамблеята на ООН да бъде внесено проекто-решение за изключване на Израел от ООН. Ментето на МС в Хага, което се назовава МНС в Хага, не е изнституция на ООН и макар че има договорни отношения с ООН, неговите заповеди за арести по света са валидни само за доброволно наведените му държави. САЩ, Китай, Индия, Русия, Израел и още десетки държави - половината от световното население - не признават юрисдикцията на ментето на Международния съд на ООН в Хага, което си е присвоило названието "Международен наказателен съд" в Хага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биби,ние сме с теб а не

    25 Май 2024 10:53ч.

    с масонската измишльотина някакв си там международен съд,непризнат от повече половината държави в света!Израел е в пълното си право да защитава себе си и голяма част от света от арабската терористична инвазия с цел налагане на Шерията по света.Трябва физически да бъдат ликвидирани мюсюлманските терористи включая и цивилното население Кото ги подпомага!Успех Израел,успех Биби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи