Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Автор: Обективно

Заповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски служители, няма да повлияят на действията на Израел в Газа, но ще създадат „опасен прецедент“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

По-рано тази седмица британският журналист Дъглас Мъри публикува статия в New York Post, в която се твърди, че МНС, който разследва операцията на „Хамас“ в Израел на 7 октомври и отговора на еврейската държава на него, планира да заведе отделни дела за военни престъпления срещу Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и един от най-висшите военни командири на страната, началника на генералния щаб.

САЩ прилагат „дипломатически усилия да попречат на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест срещу премиера Бенямин Нетаняху и други израелски служители“, съобщи Times of Israel.

Нетаняху написа в Телеграм, че докато той е на власт „Израел никога няма да приеме какъвто и да е опит на МНС да подкопае присъщото му право на самозащита“.

„Заплахата да се арестуват войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия Изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна. Няма да се поклоним“, каза той. Нетаняху дори нарече масовите бомбардировки на Израел в Газа „справедлива война срещу терористите, извършващи геноцид, която ще продължи до постигането на победа“.

„Въпреки че МНС няма да повлияе на действията на Израел, това би създало опасен прецедент, който заплашва войниците и служителите на всички демокрации, борещи се с дивашкия тероризъм и безразсъдната агресия“, заяви Нетаняху.

Според министерството на здравеопазването в Газа броят на загиналите от въздушните удари на Израел и сухопътната офанзива в палестинския анклав вече е достигнал 34 388 души, като близо половината от убитите са деца. 77 437 са ранените. Израелските бомбардировки и инвазия в Газа започнаха в отговор на акцията на „Хамас“ на 7 октомври в Израел. При стрелбата между палестинските бойци и израелската армия бяха убити 1200 души, а 250 израелци бяха взети за заложници. „Хамас“ обяви, че тези заложници ще бъдат освободени, ако Израел освободи палестинските деца и жени, държани в израелски затвори.

МНС започна разследване за предполагаеми военни престъпления от страна на израелските военни и палестинските въоръжени групи в окупирания от Израел Западен бряг и Газа още през 2021 г. Проверката обхваща събитията от 2014 г. насам. Базираният в Хага съд настоява, че нарушенията, извършени по време на израелско-палестинската ескалация, последвала нападението на 7 октомври, също са в юрисдикцията на неговото разследване.

Израелският „Канал 12“ съобщи, че правителството на Нетаняху е знаело за възможните заповеди на МНС и е провело „спешна дискусия“ по въпроса в кабинета на премиера, включваща няколко министри и правни експерти.

Израел не е член на МНС и не признава юрисдикцията му, но палестинците се присъединиха към организацията през 2015 година. Ако бъдат издадени заповеди срещу Нетаняху и други израелски служители, 124-те държави-членки на МНС ще бъдат задължени да ги арестуват, ако стъпят на тяхна територия.


Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Биби да иска

    28 Апр 2024 16:25ч.

    Политическо убежище в Русия ! Там с Путин ще са колеги по обвинения от МНС... Ха ха ха ! На лидерите на ядрени сили като Русия и Израел могат само да им накривят ...... от ляв крачол в десен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    28 Апр 2024 17:33ч.

    Путин не е масов убиец. Не може така да се уравняват нещата. МНС е безпринципна структура, която е назначена от неясни субекти на псевдомеждународно право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Апр 2024 18:57ч.

    Като ще ги дрънкаме такива -убежище в Киев, при Зеленски и барабар-together с Урсула, Борел, Столти, и others

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    28 Апр 2024 21:56ч.

    По рождение ли си тъп или откак мни сполетя деМОРкрацията ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в една война

    28 Апр 2024 22:30ч.

    "Масов убиец" се обявява лидера на загубилата страна. Хитлер е масов убиец/Чърчил не е масов убиец ! Ходи да спориш обратното ? Историята се пише от победителите. Путин да си вземе войната , да отсече половината Украйна да иде в РФ , да направи другата половина неутрална и послушна. Да ликвидира Зеленски и Буданов, да принуди Брюксел да свали санкциите ! Тогава никакъв съд нито в Хага, нито в Гага - копче няма да му каже ! Даже може ония пишман съдии, дето го обявиха за издирване, самите те да седнат на скамейката ... Но докато путин се тутка и договорничи с враговете на Русия, ония ще го държат за топките и ще го шантажират. СЛАБ ръководител на Русия.... Същото е с Биби - изравнява Газа с морското равнище и избива не 40 хиляди, а 400 хил. палестинци ! Избушва Южен Ливан и изтребва Хизбула ! Праща 300 ракети по ядрените инсталации на Иран ! Заплашва Египет и Йордания с удари ако мъцват ... И мигом след всичко това никой няма да посмее да заплаши Биби със съд и присъда. Обаче Биби няма такива военни възможности. Биби е на предела на силите на ЦАХАЛ. Следователно - шантажират го и го заплашват, и вътрешните и външните му врагове ! Правото винаги е на по-силния„

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    29 Апр 2024 9:05ч.

    Относно това, което си написал за Путин като препоръка (сякаш пък Путин не я знае и без да му я кажеш ти): невъзможното днес утре е лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Апр 2024 17:10ч.

    докато този съд се мотае натаняху ще избие палестинците идва оръжие от сащ всичко е толкова фалшиво и сме в 21 век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Апр 2024 19:42ч.

    Само Израелски съд може да го премести от тях на друго място !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амчи то

    28 Апр 2024 17:13ч.

    Да му издадат заповед, но така съвсем ще изгубят и без друго минималния си авторитет. Защото, с каква сила разполагат, за да го арестуват. Айде, еквадорците нахлуха в посолството на Мексико, набиха посланика и си прибраха човека от там. И какво последва? Нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    28 Апр 2024 17:33ч.

    А същата заповед - но насочена срещу Путин - при това по скалъпени обвинения, не беше "опасен прецедент", така ли, чифyт? Анетрябва ли подобни заповеди да се издадат и за байдън и джонсън - като основни виновници за това войната в украйна да продължава вече над две години, вместо да свърши на втория месец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    28 Апр 2024 17:39ч.

    Нетаняу наглее от ужасен страх. Хич не е за завиждане, нито е за завиждане Израел, защото с тази операция с този огромен брой убити напълно мирни палестинци, особено много деца, си спечелиха осъждане и омраза сред хората във всички страни по света. Дори в САЩ далеч не само араби и мюсюлмани протестират открито срещу тази операция, срещу Израел. В 40 университета ври и кипи! Немалко евреи протестират в САЩ и дори в Израел! Засега Вашингтон твърдо подкрепя Израел какито и престъпления да извършва, но няма да е вечно, а без тази пълна подзкрепа тази страна не може да оцелее дори с ядрено оръжие..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Апр 2024 18:02ч.

    МНС не е трибуналът в Нюрнберг . Смазал нацизма и обесил нарочените за виновни( малко е обесил). Първо забиваш червени знамена на Райхстага, после съдиш. С правото на Победителя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Апр 2024 20:00ч.

    Планът беше да се разкарат всички палестинци от Газа. Как да се разкарат? Мирно не става, въпреки че от години правителството заселва все повече и повече евреи там. Ми като им пратим войски. И ще ги депортираме в центрове в Египет и Йордания. Да, обаче Египет и Йордания се опънаха-не искат палестинци. Египет направи 2 лагера на границата и до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Апр 2024 21:55ч.

    Е крайно време беше !!! След хиляди избити палестинци, още не можете да вземете правилното решенеи!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Й.

    28 Апр 2024 22:11ч.

    Явно Биби е бил информиран за нападението на Хамас през окт. 23. Повод му е трябвал за да реши “палестинския проблем”. Това прави вече 7 месеца. Изби и избива много палестинци, но и много свои съзнателно жертва. Стара тяхна стратегия. През ВСВ ционистите жертваха не малко евреи и после скалъпиха Холокоста, който им даде възможност да измъкнат от Германия много десетки милиарди марки, като компенсация за “жертвите”. Ционистката идеология използва юдаизма за целите и е атеистична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МНС е ментето на Международния съд на ООН. Само 123 от 193 държави членки на ООН признават МНС. САЩ, Русия, Китай, Израел и т. н. - половината свят не признава МНС

    29 Апр 2024 0:37ч.

    В САЩ е приет закон [9], според който интернационалният съд и други подобни не се признават. Законът дава правото на президента да използва всички възможни средства, включително и военна инвазия по лична преценка, с цел връщане на задържани от съда държавни лица. Този закон не се отнася не само за военни, но също и за всички лица които имат някаква държавна длъжност в САЩ, или пряко или непряко работят с държавата. Този закон важи не само за американци, но и за държавни личности от други техни съюзници. Например НАТО, Япония, Южна Корея, Австралия, и други. Поради факта че дава право на президента да извършва военна инвазия, неформално законът е познат като „Закон за инвазия на Хага“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    29 Апр 2024 8:35ч.

    Отива си християнският морал,а свободно място-пусто не остава!И ето-пропалестинският бандитизъм-базиран на невежество и аморалност!!!!Много,много опасно!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Апр 2024 9:20ч.

    И за Биби Хитлеряху и неговата наци(они)стка "банда" ще дойде видовден! А истинската "невежест и аморалност" е, когато някой да слага един етнос (палестинците) под общ расистки знаменател, подкрепяйки безразборното бомбене и избиване на жени и деца само защото са от същия етнос. Дори евреите в САЩ правят разлика между терористи като "Хамас" и обикновените палестинци, и отвратени от наци(они)сткия "бандитизъм" в Израел, се вдигнаха на протест срещу етноцида!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    29 Апр 2024 8:37ч.

    Да,цивилизованият свят не разбира-как жалко и смешно изглежда в очите на варварите,и не знае какво го очаква!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи