Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху за военни престъпления

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху за военни престъпления

Бенямин Нетаняху и Йоав Галант

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви днес, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс.Карим Хан каза, че според него Нетаяху, израелският министър на отбраната Йоав Галант и трима ръководители на "Хамас" са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и ивицата Газа. Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население". 

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от нашата служба, имамe основателни причини да смятамe, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС, чието седалище е в Хага.

Военните престъпления и тези срещу човечеството, извършени в Газа, за които Нетаняху и Галант са обвинени, са че са обрекли цивилни граждани на глад като метод за водене на война. Други обвинения са умишленото причиняване на големи страдания или сериозни телесни или здравословни повреди, умишленото убийство, както и атаките срещу цивилно население. Обвинени са в преследване на хора като престъпление срещу човечеството и други нехуманни действия. 

Карим Хан подаде молба за издаването на заповед за арест и на ръководителя на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар, главнокомандващия на военното крило на "Хамас" Мохамед Диаб Ибрахим Ал Масри и ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания.

Те са обвинени в изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и друго сексуално насилие, изтезания, жестоко третиране и накърняване на личното достойнство.

"Службата ми твърди, че военните престъпления, за които обвиняваме лидерите на "Хамас", са извършени по време на международен въоръжен конфликт между Израел и Палестина и паралелно протичащ немеждународен въоръжен конфликт между Израел и "Хамас". Изтъкваме, че престъпленията срещу човечеството, за които са повдигнати обвинения, са били част от широко разпространено и систематично нападение срещу цивилното население на Израел от страна на "Хамас" и други въоръжени групировки в съответствие с организационните политики. Според нас някои от тези престъпления продължават и до днес", пише в изявлението.

"Службата ми твърди, че има основателни причини да се смята, че лидерите на "Хамас" са наказателно отговорни за убийството на стотици израелски цивилни граждани при нападения, извършени от "Хамас" (по-специално от военното му крило, бригадите "Ал Касам") и други въоръжени групировки на 7 октомври 2023 г., и за вземането на най-малко 245 заложници. Като част от нашите разследвания Службата ми разпита жертви и оцелели, включително бивши заложници и очевидци от шест основни места на нападенията: Кфар Аза, Холит - мястото, където се провежда музикалният фестивал Supernova; Беери; Нир Оз; и Нахал Оз. Разследването разчита и на доказателства, като например записи от камери за видеонаблюдение, заверени аудио, снимки и видеа, изявления на членове на "Хамас", включително на посочените по-горе предполагаеми извършители, както и на експертни доказателства". 

Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г., допълва CNN.

През миналия месец премиерът Нетаняху заяви, че едно подобно решение на МНС няма да засегне действията на Израел и подчерта, че по време на неговото управление няма да позволи това да подкопае правото на самозащита на израелската страна.

През януари МНС заповяда на израелската страна да не извършва геноцид и да осигури коридори за хуманитарната помощ да стигне до ивицата Газа, която се превърна в зона на конфликт след нападението на бойци на Хамас през октомври миналата година.

Източници: "24 часа", dariknews.bg

 

 

 

Коментари

 • ввв

  20 Май 2024 14:58ч.

  Разгеле! Значи можело!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  20 Май 2024 15:04ч.

  И Ко праим със спонсорите на геноцида - Бидона и мега циониста Тръм-по-мегафона ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двама идиота

  20 Май 2024 16:07ч.

  Бидона и Оранжевия Идиот сами си водят държавата на заколение. Няма нужда от чужда намеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Май 2024 16:40ч.

  ГОРКИЯТ СЪД. Небъдна мечта за юд еи, американци и руснаци.....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биби да потърси убежище

  20 Май 2024 14:59ч.

  Под Спаская башня в Кремъл. С Путин са другари по обвинения от МНС... Ха ха ха ха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  20 Май 2024 15:02ч.

  Само дето единия го рърсят за геноцид, а дригия по политически причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  20 Май 2024 15:03ч.

  Нека заповедите за арест да са за няколкостотин политици и военни. На всички арстисти, спортисти и публични личности, които не заявят, че с цяло сърце подкрепят създаването на палестинска държава, да им се отнеме всяка възможност за изява по света, икономически санкции и пълна изолация от световата търговия, никакви банкови транзакции, конфискация на всички пари зад граница на държавата и на свързани с управлението бизнеси, забрана израелски коли да навлизат в ЕС....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  20 Май 2024 15:08ч.

  Дотук - добре.Следва леко скръцване със зъби от Хегемона с намек как това ще се отрази върху съдиите и ... дотук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорж Я.

  20 Май 2024 15:28ч.

  То, тези съдии трябва да внимават, че както е почнало, Фицо, Раиси… Залязващият хегемон е най-опасен преди да предаде щафетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Май 2024 15:44ч.

  а за зеленски кога защо е този двоен аршин ние искаме мир от 1949 г не се решава палестинския проблем ами сащ подкрепят израел с оръжие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  20 Май 2024 15:49ч.

  И като има заповед за арест, кой ще я изпълни? МОСАД ли? Тоя дето я изпълни МОСАД ще го бави ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мусад

  20 Май 2024 16:05ч.

  Стига с тоя мосад бе, видяхме ги какви цървули са. Легенди и митове по интернет форумите разпространявани от шарани и папагали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биби ще надува бибитката

  20 Май 2024 16:06ч.

  Те самите израелци го чакат да падне от влст за да му отрежат главата. Няма да се налага друг да го арестува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биби ,ни сме с теб-

  20 Май 2024 16:36ч.

  НЕ на мадонската измишльотина някакъв си нелигитимен “международен съд,НЕ на т.н. съдии от този”съд”!Россия има издадена заповед за арест всите т.н. съдии и вкарването им в затвора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кинг Солърмун

  20 Май 2024 17:23ч.

  Каква несправедливост! Най-големите фенове на Биби - Иво МОЧА-та и Оги Жабата, са дълбоко покрусени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не забравяме

  20 Май 2024 17:41ч.

  че Следствения комитет на Русия е издал заповед за издирване на съдиите от тоя съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Пуси

  21 Май 2024 7:16ч.

  И намериха ли ги? 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  20 Май 2024 18:09ч.

  да гледат и нашите, че и за рях един ден ще има колесник, като ги харижат господарите им

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  20 Май 2024 18:24ч.

  Ако Биби тръгне по Европата кой пръв ще го арестува? Въпрос за милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съдиите са аут

  20 Май 2024 18:31ч.

  Сега ще има терористичен акт и срещу съдиите на МНС. Няма измъкване от тая лицемерна игра. Въпреки че престъпленията срещу десетки хиляди цивилни в Израел са реални, за разлика от онова, което се опитват да припишат на Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  20 Май 2024 18:51ч.

  Легенди се носят за МНС в Хага. Смята се за страхотен късмет ако своенравната съдба те избере и назначи на работа в тази синекурна обител. Това внезапно щастие е възпято в много песни от различни фолклорни юридически области. В българския вариант песента разказва, че в МНС "вино кара воденица, животът там е същински рай. Мъжете там са вечно пияни, / А пък жените - лозя небрани". В самия край се пее: "Всяка вечер, / щом луната се закиска, / всеки в Хага си натиска кого си иска". Особено безгрижен и весел животът в МНС става по времето, когато негов председател е нигериецът Чиле-Ебое Осуджи. Тогава купонът там е денонощен. Щатът на съда надхвърля 2000 човека. Средната възраст на жените-служителки е под 28 , като повечето от тях са с мерки 90-60-90. Мъжете пък са атлетични бонвивани. Те могат да еректират, когато си поискат, а средният размер на черяаслото им надминава този на прочутия полярник проф. Пимпирев. Много весел и любопитен е случаят от 2004 г. Тогава МНС прави тримесечно турне в Дахомей. По време на вечерно представление в цирка на гр. Котону, 35 годишния чернокож съдия Бришамбо изпълнява ненадминат и до днес номер. Той издига чрез любовния си лост на 42 см. от земята Томоко Акане. Тя е стройна 48 годишна японка, юристка от съдебната палата на МНС. Бришамбо я задържа във въздуха цели 63 секунди, през които Акане написва знаменитото си хайку: "Къде да се скрият бездомните мравки от майския дъжд". Публиката е във възторг, аплодисментите дълго не заглъхват, а оркестърът три пъти изпълнява химана на Дахомей L’Aube Nouvelle ("Изгревът на новия ден") .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Май 2024 19:21ч.

  Взели са "Соломоновско решение". Международния наказателен съд (МНС) де факто спазва правната норма, че убийството (на невинни цивилни) е углавно престъпление и издава заповеди за арест както на израелските убийци (Бенямин Нетаняху и на министъра на отбраната Йоав Галант), така и на палестинските убийци (трима лидери на палестинското ислямистко движение Хамас), но този невнятник твърди, че спазването на една правна норма от даден съд щяло да "вдъхне смелост на терористите по света"... Явно смята израелските терористи за освободени от всякаква наказателна отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истина

  20 Май 2024 20:01ч.

  сега и за извергът фон дер лайнен и всички , които вървяха зад нея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Май 2024 20:18ч.

  https://baricada.org/2024/05/19/biden-vs-rule-based-order/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Май 2024 20:22ч.

  Разбира се-съзнавам че принципите са до поискване за голямата част от Публиката у нас. Оставям морала настрана, щото болшинството се държи като че България на три океана със своите осем флота, двайсет самолетоносача и пейсе хиляди танка в три хиляди бази може да си го позволи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  21 Май 2024 0:04ч.

  През 2002 г. САЩ приеха закон, който накратко гласи : "Упълномощава президента на Съединените щати да използва всички необходими и подходящи средства, за да постигне освобождаването на всеки американски или съюзнически персонал, който е задържан или хвърлен в затвора от, от името или по искане на Международния наказателен съд“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политкомисар

  21 Май 2024 0:24ч.

  Вън Израел от Евровизия, Олимпиадата и Европейското по футбол. Това не е Европейска държава. Да си участват във форматите в Близкия Изток. А Нетаняху е за Нюрнберг, не за Хага. Ционизмът надмина фашизма по жестокост и безчовечност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  21 Май 2024 8:31ч.

  Отново се повтаря "С вашите камъни по Вашите глави" . Удивителен е талантът на УХИ, и техните подстрекатели да се самоопрострелват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благ

  21 Май 2024 9:12ч.

  През дедовия му е на Биби. Нищо няма да се промени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • световното зло

  21 Май 2024 10:28ч.

  Американците и израелците са най-отвратителните и гнусни същества. Когато Международния наказателен съд издаде заповед например за Путин, оврещяват целия свят и нареждат на своите копои като тези у нас незабавен арест, санкции, забрани. Жълтите им медии като Капитал и БТВ бълват денонощна пропагнада за "лошите". Когато обаче се отнася за тях, казват "Нас този съд не ни засяга, ние не го признаваме". Представяте ли си какви изроди са това. Дори само по тази причина всяка нормална държава и всеки нормален човек трябва да прекъсне отношения с тях. Освен това, понеже наглостта им няма граници, заплашват представителите на самия съд, че ще им налагат санкции. Представяте ли си, вас да ви съдят за нещо, и вие да заплашите съдията. А след присъдата да заявите, че вас това изобщо не ви засяга, защото не признавате този съд ???.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи