Методистката църква във Великобритания не препоръчва използването на „съпруг“ и „съпруга“

Методистката църква във Великобритания не препоръчва използването на „съпруг“ и „съпруга“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През декември 2023 г. Методистката църква във Великобритания издаде „Ръководство за приобщаващ език“, в което съветва методистите да избягват използването на свързаните с пола термини като „съпруг“ и „съпруга“, въз основа на предположението, че това не е „реалността за много хора“.

„Като християни трябва да имаме смелостта да водим разговори, които понякога могат да бъдат трудни, да признаем, че понякога отхвърляме хората, да слушаме със смирение, да се покайваме за обидния език, който използваме, да внимаваме как слушаме, какво казваме или пишем“, се казва в ръководството, което ще се актуализира на всеки шест месеца.

Документът предлага като общ принцип идеята, че има „безкрайно разнообразие в начина, по който Божието творение се изобразява в човешкия живот“ и предлага „съпруг“ и „съпруга“ като примери за терминология, която „може да звучи безобидно, но на практика е предположение за семеен или личен живот, който не е представлява реалността за много хора.“ Като подходящи алтернативи се предлагат думите „родител“, „партньор“, „дете“ и „настойник“.

В ръководството се изброяват категории хора, спрямо които методистите се съветват да използват „чувствителен и приобщаващ“ език – когато се обръщат към малцинства, които са „маргинализирани и/или демонизирани от съвременната ни култура“. Ръководството призовава да се избягва употребата на словосъчетания като „стари хора“ и насърчава „антирасистки език“: използването на „етническа принадлежност“ вместо „раса“. В документа е обърнато внимание и на антисемитската и ислямофобската реторика, също така методистите се насърчават да бъдат внимателни с терминологията, която използват, когато се обръщат към „хора с увреждания и неврологични заболявания“, както и към тези с психични заболявания.

Ръководството подчертава защо е важно Методистката църква във Великобритания да „използва език, който приобщава ЛГБТ+ хората“ и препоръчва да се използва език, който конкретният човек предпочита, включително местоименията, с които той избира да се идентифицира.

„Гордеем се с нашето „Ръководство за приобщаващ език““, заяви говорител на деноминацията. „То помага на Църквата да общува, но без да прави предположения или неволно да разстрои някого. Някои намират това за особено полезно, когато говорят с хора, които може да имат различен житейски опит от техния.“

По отношение на това дали езикът, свързан с пола, все още ще се използва в методистките брачни церемонии, говорителят посочи: „Двойките, които се венчават в методистка църква, ще обсъдят с пастора как желаят да бъдат наричани по време на службата. Това гарантира, че церемонията ще отразява кои са те“.

Отец Калвин Робинсън, който открито се обявява срещу прогресивизма в Англиканската църква, отправи критики към „Ръководството за приобщаващ език“ на базираната в Обединеното кралство Методистка църква.

„Това не е християнство“, пише Робинсън. „Вече не е достатъчно да се признава отричащият Божия ред начин на живот. Всичко, следващо реда и нормата, трябва да бъде унищожено от страх да не обиди някого. Критическата теория е неомарксизъм. Това е комунистическа идеология, противоположна на християнската вяра. Не е възможно да си комунист и християнин едновременно. Човек трябва да направи избор. Тръгнете по пътищата на тази модерна, но отровна идеология, или следвайте Божия ред. Изберете едно от двете“.

Източник: christianpost.com

 

 

Коментари

  • Михаил Михайлов Константинов

    08 Яну 2024 7:51ч.

    Джендъри, сър. Ама яки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро чакайте "подобрено" "актуално" издание на библията

    08 Яну 2024 10:28ч.

    И промени в тогите на свещенниците в цветовете на дъгата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да си гледат работата

    08 Яну 2024 7:58ч.

    Ще ползваме език, който отговаря на нашите разбирания. Който не ни разбира, да се лекува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Последно, когато видях педераст да се прави на женичка и да тича по ескалатора и да прави шум

    08 Яну 2024 8:07ч.

    Категорично се обърнах надявайки се да приключи по-скоро тоя театър. Тоя тип хора търсят сензация, искат да им се обръща внимание. Ще ги видите да се целуват по ресторанти, на улицата, не че им е толкова любовно, а защото удоволствието им се състои в това, да предизвикват интерес и оттам те се самоХоливудстват. Това е болестта на века, да си в роля, макар и за малко. ............ И когато не им обърнеш внимание или не дай си боже им обърнеш гръб, стават агресивни и се опитват да влязат в полезрението ви. Колкото един екземпляр е по-глупав, толкова повече крясъци около него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    08 Яну 2024 8:59ч.

    То вече главатаря на католиците, не мога да го нарека " папа и наместник на бога" започна да се заиграва с педалите, та какво да очакваме от разни други секти, наричащи се църква. Да си се женят, ако искат и за козите си, но нас да не ни закачат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Методистката църква във Великобритания не препоръчва използването на „съпруг“ и „съпруга“

    08 Яну 2024 9:15ч.

    Целибатът не е довел до нищо добро - никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Средни векове

    08 Яну 2024 9:43ч.

    Ти на практика отричаш святоотческото богословие. Сопри се малко, обясненията на Модерността са нагодени само спрямо нейните бесове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми

    08 Яну 2024 9:36ч.

    абсолютни ненормалници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ключът на Петър се счупил

    08 Яну 2024 9:44ч.

    Това въобще не е новина вече. И колко прави са били светите отци 1054 г, произнасяйки Анатемата. И колко е били прав тоя с "по добре чалма, отколкото папска тиара". За некои истини 1000 години трябва да минат, за да се разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Яну 2024 9:47ч.

    Колегите, които имат претенциите да са най-умните и най-красивите, дали одобряват подобно "ръководство" и "език"? Как се отнасят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия

    08 Яну 2024 9:49ч.

    да не са някакъв клон на "satanic temple"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Яну 2024 10:16ч.

    Ето затова те са християни, а ние сме Православни. И все по вече ще четем за упадъка на християнството им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по тоя повод - из руската блогосфера: КАК СЕ СПАСИ ОТ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ЕДИН ПАПАГАЛ

    08 Яну 2024 10:36ч.

    Освободитель Болгарии от Османского рабства знаменитый русский военачальник Михаил Дмитриевич Скобелев вошёл в историю как Белый генерал. Так его прозвали турки – Ak-paşa (Ак-Паша) за появление в сражениях в белом мундире и на белом коне. А вслед за османами стали повторять болгары с русскими. Белый генерал Скобелев был верующим, весьма набожным человеком. Он часто и подолгу истово молился вслух. А ещё у Михаила Дмитриевича долгие годы жил говорящий попугай по кличке Кромка. Именно он является главным героем этой истории. Однажды Скобелеву подарили очень дорогую книгу на военную тематику. После очередного изучения он оставил её открытой на столе и отправился по своим служебным делам. А когда вернулся, то с ужасом увидел, что уникальное, драгоценное и редчайшее издание было порвано в клочья любимым попугаем, который неизвестно как выбрался из клетки. Праведному гневу генерала не было предела. Он схватил мухобойку и стал гоняться за пернатым шкодником с криками: «Убью!»… Виноватая птица ловко залетела за шкаф и там спряталась. Хитро и мудро поступила. Достать её оттуда не представлялось никакой возможности... Ну, что ж, генерал Скобелев, терпеливый и основательный военный, решил дождаться капитуляции – добровольной сдачи шалуна с повинной. Он сел на диван напротив шкафа и стал терпеливо ждать, когда попугай выберется... И вот, примерно через полчаса из-за шкафа стали доноситься просительно-покаянные слова: «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешного!»… Слова святой молитвы повторялись вновь и вновь: «Господи, Иисусе Христе, помилуй мя грешнаго!»… Попугай Кромка не просто запомнил слова, которые каждый вечер слышал от своего хозяина, он даже скопировал его интонацию. И самое главное – из своего великого словарного запаса он выбрал самую нужную в тот момент фразу и очень точно её применил. Мухобойка выпала из рук онемевшего от неожиданности генерала. Сердце его дрогнуло и умилилось. Бывалый человек, видевший многое в своей сложной жизни, старый воин Михаил Дмитриевич Скобелев расчувствовался и заплакал. А потом крикнул за шкаф попугаю: «Ладно, грешник, вылетай! Ты помилован!»… И уже через несколько мгновений умная птица радостно болтала на плече у Белого генерала. Молитесь правильно ~и будете услышаны!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Яну 2024 11:06ч.

    Дебили има навсякъде, но се оказа (за жалост), че на Запад преобладават и са по-концентрирани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    08 Яну 2024 11:45ч.

    Активен и пасивен ли ще употребяват? Ей активен, изхвърли ли боклука? Не съм пасивен защото нищо не си сготвил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    08 Яну 2024 12:29ч.

    методистката "църква" е един цирей, за манипулиране на хората и нищо повече!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безкрайното разнообразие

    08 Яну 2024 13:36ч.

    "Безкраното разнообразие" на божието човешко творение е 2. Така пише на първата страница на Библията. Не е трудно да се открие, ама е трудно да се отвори от т.нар. "вярващи", които по мое наблюдение пет пари не дават за тази книга, нито ги интересува, нито я четат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи