Месец на българо-американското културно наследство

Месец на българо-американското културно наследство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На заседание на 24 март Сенатът на Илинойс прие с пълно мнозинство резолюция относно това месец март да бъде обявен за Месеца на българо-американското културно наследство.

В резолюцията се отбелязва 20-та годишнина от присъединяването на България в НАТО, 80-та от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, 120-та годишнина от установяването на българо-американските дипломатически отношения и 145-та годишнина от Освобождението на страната ни.

В резолюцията се се казва още, че България е ключов стратегически съюзник на САЩ. Двете страни имат силна връзка в областта на културата и традициите.

Припомня се, че първите български мигранти са пристигнали в Илинойс през втората половина на 19-ти век. Гранитиният град е мястото, където се е основала първата българска общност в САЩ.

В резолюцията се припомня, че България взима участие в Световното изложение "Пътят на Колумб“ от 1893 година. От тогава са и първите записани данни за дипломатическо присъствие на страната ни като независима държава. Алеко Константинов също описва в своя пътепис "До Чикаго и назад“ своето посещение на Световното изложение от 1893 година.

В резолюцията се припомня още, че хиляди българи от Македония са емигрирали в тази част на САЩ вследствие на нестабилната политическа обстановка на Балканите в началото на 20 век.

Отдава се уважение към цялостния принос на американските българи, които са построили църкви, училища, танцови школи, търговски центрове и други активности, с които е подпомогнато развитието на щата Илинойс.


Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Анонимен робот

    25 Март 2023 19:26ч.

    "българо-американското културно наследство". Разбрах само че имало и такова?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    25 Март 2023 19:59ч.

    че какво общо имаме с бандитите от европа, избягали зад океана, че и наследство да имаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    25 Март 2023 20:09ч.

    Каква култура има България знаем, но каква има САЩ не е ясно. Тяхната "култура" е културата на насилието. Историята на САЩ започва с избиването на около 30 милиона индианци и през нея САЩ не са воювали с никого само 14г. В културно отношение САЩ нищо не може да каже на света. През 1859г. Кнут Хамсун паписа голямата си статия /над 50 стр/., озаглавена "Духовният живот на Америка" и в нея прави на пух и прах киното, театъра, литературата и др. изкуства на САЩ. Днес положението е още по-лошо. Оскар Уайлд правилно забелязва,че САЩ са единствената държава преминала от дивачеството към разложението, прескачайки етапа на цивилизацията". В световен мащаб май джаза е единственото постижение на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре че бяха САЩ и великият Президент Рейгън,

    25 Март 2023 20:13ч.

    за да ни освободят от тоталитарния кунистически зандан и ни донесат свобода и демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    25 Март 2023 20:38ч.

    Ся, колегата преди време ви каза, че касата на "Козяк" затвори. Напразно се напъваш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм теглил аванс

    25 Март 2023 20:48ч.

    и трябва да си го изработя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    25 Март 2023 21:21ч.

    къде я виждаш тая демокрация, се чудя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    25 Март 2023 22:10ч.

    ФЪРКАТИЧКО, пропусна, че ни донесоха "свобода на словото". Трите големи телевизии го доказват. И упоритите опити на СЕМ да уволнят Волгин. И още много подобни събития.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че Волгин си е за уволнение.

    25 Март 2023 22:20ч.

    Не може да се плюе по световния хегемон САЩ и демокрацията и да се посочва за пример московската съвецка тоталитарна диктатура, и да те търпят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адддд

    25 Март 2023 21:01ч.

    споко 2030 година - виждам канадско американски световен океан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • момето на орото

    25 Март 2023 21:12ч.

    Предполагам, че има значение, какво е наследството, дали е българо-американско или американско-българско. Ама и да е такова, каквото американците го наричат, на мен все ми звучи като ,,дървено желязо,,. Какво ли общо има тяхната култура с нашата. Сигурно на големи празници тропат български хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако приемат кирилската азбука

    25 Март 2023 22:40ч.

    и се покръстят в православие, може и да си помислим. Едно време Русия го направи, оттогава е най-голямата и силна държава на Земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не трябва да приемат в никакъв случай кирилската азбука и Православието.

    25 Март 2023 22:52ч.

    Не ни трябва да бъдат най-силната държава на Земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    25 Март 2023 23:30ч.

    Няма култура, която да почерпим от САЩ. О, забравих филма, който взе 7 Оскара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С нетърпение стягам своята мешка макар че на фронта ще бъде само една пешка

    26 Март 2023 0:36ч.

    Заедно с хиляди други български родолюбци ще се явя на румънската граница откъдето ще ме поеме моят американски командир да ме зачисли на доволствие и да избивам рашане за удоволствие както Принс Харе требеше талебане така и аз ще им дръпна едно ебане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    26 Март 2023 8:16ч.

    ....."българо-американското културно наследство."...Това е оксиморон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Black Sea Tea Party

    26 Март 2023 8:27ч.

    Банановите патреоти си нямат идея, че първата българска граматика, първото българско списание и доста от първите книги са печатани от американци. И кво ся - Софроний соросоид? Възраждането - цветна революция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20-та годишнина от присъединяването на България в НАТО, 80-та от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, 120-та годишнина от установяването на българо-американските дипломатически отношения ...

    26 Март 2023 9:56ч.

    Къде в цялото изброяване е КУЛТУРАТА ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новите ни окупанти и крадци

    26 Март 2023 10:44ч.

    Аман от кърлежи и лешояди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стефан

    26 Март 2023 10:57ч.

    Няма приятел, който те кара да мразиш друг твой приятел. Даровете от такъв приятел тук наричаме рушвети, подкупи, лобизъм. Никой не ни обясни преди 33 години, че новото ни приятелство ще бъде ознаменувано с образуване на врагове в лицето на братята ни руснаци. НИ-КОЙ. Ако това бе обяснено тогава, 99 процента от българите биха били шута на такава нова културна политика. Култура без Иисус Христа посреди нами се нарича другояче. Гледам, вчера жабанюз публикували НЕПОДПИСАН ПОРЕДЕН гнусен текст, злепоставящ свети Александър Невски. Какво да говорим повече, остави лудото, то само се обажда. Види се къде ги стяга чепикът. Православието ги дразни неистово, избожда им очите. Салмонелозният Паси напсува светото Православие, и така лъснаха помислите им на културните задоекански нови наши приятели. Всички постижения на щатите се обезсмислят, ако цената на сътрудничеството ни изисква от мен да мразя народи, особено пък руси. Не искам да плащам тази цена, макар, че вече берем плодовете й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    26 Март 2023 12:46ч.

    Стефане, казал си достатъчно. Присъединявам се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стефан

    26 Март 2023 13:40ч.

    Мнаго ви благодаря, то защо ли да пишем, ако няма кой д ни оцени  Душерадващо е включването ви. Позволете да се допълня. Културното ни сътрудничество след 100 години ще се състои от резерват, по примера на днешните Индиански резервати в щатите. Народът зверски избит. Златото му - ограбено. Земята – изкупена на цената на конски мъниста. Останалите няколко стотин до хиляда българи, ще обитават безплатно резерватът, който ще показват на туристи като панаирджийски мечки, как ни хранят, обличат, ваксинират безплатно. Даже ще имаме заплати, с които да си купим банани целогодишно – мечтата да днешния умнокрасивитет. Не съм циничен, това са факти, резерватите ги има в сащ. Интересно, че от толкова прекрасни мерки и грижи от държавата, няма прираст на индианци. https://www.youtube.com/watch?v=PIhYviv7pV8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Думите "Америка" и "културно наследство" в едно изречение са проява на тънко ехиден хумор

    26 Март 2023 12:49ч.

    Голям майтап. САЩ и култура :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    26 Март 2023 13:13ч.

    Доколкото имат някаква култура, спорт, музика- предимно черни. Киното- т.е. холивудската пропаганда се държи само от евреи. Политиката- външна и вътрешна се държи тотално от евреи и масони. Белите се развращават с ЛГБТ ..Християнството, най-вече традиционното католическо е преследвано поголовно.. С една дума сатанизъм в действие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стефан

    26 Март 2023 13:46ч.

    Култура имат, безспорно. Изразява се преимуществено в предмети на изкусните занаяти, архитектурата, пиеси, муз композиции, литература. но покрай наш Илия смразих и свети Илия. Плозват големите си постижения, особено в областта на IT, нечисто. С едната дават, с другата грабят. Не ми се отваря тема, така да ме е яд, че от хубостите им, ние налапахме бахура на нигите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко пари изтекоха натам

    26 Март 2023 13:47ч.

    Било чрез обучени кадри, кражба на природни богатства, запазени за тях поръчкови услуги, бази, газ, и всякакви други тайни сделки. Това е подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Стефан

    26 Март 2023 13:56ч.

    Напълно съгласен с написаното. Но не го разправяйте на нас ! Дайте да ни си хортуваме между нас си, щото няма смисъл. Чукаме на отворените врати... Обяснявайте ги тия неща на децата си, на внуците си ! На младите - щото там е голямата заплаха ! Изгубените поколения вече са на лице...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи