Меркел осъди инвазията в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

Меркел осъди инвазията в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение", каза бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста си, цитирана от ДПА.

Тя заяви, че това нападение е голяма грешка, но отбеляза, че никога не е имало вариант, при който да бъде създадена такава архитектура на европейската сигурност, която да убеди Русия да следва друг път.

"Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме", каза тя, размилшлявайки върху тази "голяма трагедия".

"Можехме ли да направим повече за предотвратяването на тази голяма трагедия. Затова и ме питате защо, естествено, все още си задавам подобни въпроси", каза Меркел.

Тя заяви, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна.

"Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила", каза тя. "Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила и няма да се извинявам за това."

Тя отбеляза, че никога не e била наивна по отношение "ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие Европейския съюз, който според нея Путин смята за дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО, съществуването на който руският президент е използвал като предлог за войната.

Тя изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", каза Меркел.

Тя посочи, че затова се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани. Вместо това, каза Меркел, тя поема само такива ангажименти, каквито смята, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя.

Меркел добави, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство:"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция."

 

Интервюто взе германският журналист от сп. "Шпигел" Александър Озанг, който в миналото няколко пъти е интервюирал Меркел. То беше излъчено по германската обществена телевизия А Ер Де.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.

През последните месеци Меркел казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия", отбелязва ДПА.

При управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер. Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция."

  08 Юни 2022 8:30ч.

  А сега Украина е стабилна ! И вече няма корупция ! УжасТ? И бабата ли е на дрога ? Няма ли на Запад политик , който да е с всичкия си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Юни 2022 8:32ч.

  Според Байдън и Нуланд в Украйна процъфтява демокрацията. За "Цивилизования Запад" всичко що поддържа бясната русофобия е демокраси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Юни 2022 8:33ч.

  "Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме", каза тя, размишлявайки върху тази "голяма трагедия". - типично западно лицемерие в най-чист вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • човешките права

  08 Юни 2022 8:38ч.

  Меркел е човек на Давос 13 години преди да стане канцлер, била е в школата на Давос , като Макрон и др европ глави..... 13 години преди да дойде на власт, ония работят с планове напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • меркел завършила 1992 школата в Давос

  08 Юни 2022 8:48ч.

  кандидатите за прием в давоската школа са подложени на строг процес на подбор. Първите класове от 1992 г. включват мнозина, които са либерални политически фигури, Ангела Меркел, Никола Саркози, Тони Блеър. В момента има около 1300 възпитаници на училището, сред тях бивши и настоящи министри на здравеопазването за Германия, включително Йенс Шпан, федерален министър на здравеопазването от 2018 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • снимките вижте

  08 Юни 2022 8:48ч.

  https://www.truthandaction.org/exposed-klaus-schwab-schools-that-train-young-great-reset-dictators/2/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • забележителни имена

  08 Юни 2022 8:54ч.

  Забележителни имена в списъка на училището са Ясинда Ардерн, министър-председателят на Нова Зеландия, чиито строги мерки за локдауни са хвалени ; Еманюел Макрон; Себастиан Курц, Австрия; Жан-Клод Юнкер, Люксембург и Европейската комисия; и Аналена Баербок, лидерът на германските Зелени и министур на външнте работи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Юни 2022 9:03ч.

  Много дълго се застоя на поста, с цел да се мъчиш да успиваш Русия и да предпазваш Запада, иначе Украйна отдавна да беше оправена и може би щеше да е по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  08 Юни 2022 9:13ч.

  Баба Меркел каквото ид акаже няма стойност! Само да припомня че последното и посещение в Русия, Путин я посрещна без фанфари! След това Меркел си тръгна то сградата без снимка с Путин и дори нямаше хора които да я изпратят! Проста така както си тръгва служител от завода! когато германец сгафи или го хванат че се е зиложил е като попикано мушкато и някой друг му е виновен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  08 Юни 2022 9:14ч.

  Аха, значи парашутистка и тя на Давоската школа на модерните човекоядци. А хората си въобразяват, че нещо избират и че демокрацията била реална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  08 Юни 2022 9:20ч.

  Тоест си признава, че Минските съглашения са сключени, не за да има мир, а за да се напомпа Украйна с нацистка идеология и оръжие и да се хвърли срещу Русия. Отличен план. Така се процедира със славянските унтерменши и от двете страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  08 Юни 2022 9:26ч.

  тогава ако си спомняте зелените човечета влезнаха и укро армията неможа да реагира! За 8 години са наляти огромно количество средства в Укра от Запада и САЩ! Има един сериен филм 1941, 1942,1943 той добре описва ситуацията и хората в Молдова и Украина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  08 Юни 2022 9:28ч.

  Колкото и да оправдавате грешките и неудачите си с Путин това не променя факта, че с провежданата от вас политика предадохте Европа на американците и те правят на нашия континент каквото си искат. Италианският журналист го каза в интервюто със Захарова за Донбас: „Не искахме да го видим. Може би ни беше удобно да получаваме руски газ и да не си разваляме комфорта...“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи