Меркел: Думите на Путин трябва да се приемат сериозно

Меркел: Думите на Путин трябва да се приемат сериозно

9 декември 2019 г.- Владимир Путин, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Володимир Зеленски присъстват на срещата си на върха за Украйна в Елисейския дворец. Нормандският формат беше създаден през 2014 г. за разрешаване на конфликта между Киев и отцепилите се

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел е била критикувана многократно за политиката си спрямо Русия. Досега тя се отнасяше сдържано към руската инвазия в Украйна и сега отново се изказа така по въпроса, пише stern.de.

По време на откриването на фондация "Хелмут Кол" Меркел говори не само за своя предшественик Кол. В речта си тя коментира и руската агресия срещу Украйна и президента на Русия Владимир Путин.

"Човек трябва да се отнася сериозно към думите му", каза бившият канцлер. "Да се отнасяме сериозно към думите, да не ги отхвърляме като блъф, а да ги разглеждаме сериозно - това в никакъв случай не е признак на слабост или отстъпчивост, а на политическа мъдрост."

По този начин, каза тя, може да се запази и дори да се изработи пространство за маневриране.

Хелмут Кол притежаваше тази далновидна мъдрост - каза Меркел. Във връзка с войната в Украйна бившият канцлер каза още: "Днес Кол би направил всичко, за да защити и възстанови суверенитета и целостта на Украйна." Същевременно обаче той би се стремил отношенията с Русия да се възстановят, разбира се, не самостоятелно, а винаги в консултация с всички партньори от ЕС и НАТО.

Тя отправи критики към Путин и руската инвазия. Агресивната война "разрушава основите на всичко, за което общността на държавите, включително бившия Съветски съюз, а по-късно и Русия, се бяха договорили в рамките на Парижката харта за сигурност в Европа ". Да се направят правилните изводи от това сега е трудна задача, каза тя. Меркел не коментира собствената си политика спрямо Русия, пише "Щерн".

В интервю за "Шпигел" през юни - една от най-големите ѝ изяви след края на канцлерския ѝ мандат - Меркел вече веднъж коментира войната в Украйна. Тогава липсваше самокритичност. Тя определи конфликта като "голяма трагедия" и се запита дали е можело да бъде предотвратен. "За щастие, опитах достатъчно. Много е тъжно, че не се получи", каза тогава Меркел.

След началото на руската война срещу Украйна бившият канцлер е обект на критики за политиката си спрямо Русия. Обвиняват я, че се е сближила с Путин - въпреки неговата лъжливост. Представител на Германския съвет за външна политика я обвини, че заради източногерманския си произход е разбирала логиката на руската политика и е забелязвала, когато Путин я е излъгал. Въпреки това тя не си е направила никакви изводи от това. "Вместо това в крайна сметка тя действаше опортюнистично, в интерес на собствената си власт и на германската икономика." Представители на широк кръг от партии, сред които СвДП и ХДС/ХСС, призоваха Меркел да обясни политиката си спрямо Русия, припомня "Щерн".

Според "Зюддойче Цайтунг" тази реторика на Меркел "звучи по-скоро като курсът на канцлера от ГСДП Олаф Шолц, отколкото като реториката на лидера на ХДС Фридрих Мерц за доставка на оръжие на Украйна.

Меркел сега "много внимава да не коментира политически въпроси, може би и защото настоящата енергийна криза, свързана с войната, не на последно място е последица и от нейното управление", пише изданието и допълва, че Меркел затова е "скрила коментарите си за войната и мира зад риторичен трик".

Междувременно се появи и реакция на реакция на бившия украински посланик в Германия Андрий Мелник (същият, който преди време нарече канцлера Шолц "обиден лебервурст"), който постави в Twitter смайли и написа: "Трудно е да се повярва: бившият канцлер, който направи възможна агресията на Москва срещу украинците с годините на уют за Путин, безсрамно философства за това "как ще бъде възможно отново да се развият нещо като отношения с Русия".

В същото време Олаф Шолц в интервю за "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" потвърди отказа си да достави на Украйна съвременни бойни танкове.

"Германия няма да изпрати съвременни западни танкове в Украйна, докато и други партньори не направят същото.

Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и същевременно прави всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия. Това е в основата на всички решения. Това е и в съответствие с волята на огромното мнозинство от гражданите", каза Шолц.

Според канцлера дебатът за танковете напълно пренебрегва факта, че кръговият обмен също така позволява да бъдат доставени на Украйна повече от 100 бойни танка и бойни машини на пехотата.

Партньори като Чешката република и Словакия, Румъния и Гърция прехвърлят произведени в Източна Европа танкове в Украйна, където те могат да бъдат използвани незабавно, тъй като логистиката, боеприпасите, резервните части и необходимото ноу-хау са налице, каза той.

"Постепенно попълваме запасите на нашите партньори със западно оборудване", каза Шолц, след което изрази изненада, "че някои критици се държат така, сякаш Германия доставя само каски".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Разсъждения

    28 Sep 2022 16:08ч.

    Баба Меркел е от старата школа, знае кога да отстъпи, колко и на кого. Ако се поразровим из детските приказки много от тях описват как змея горянин на определен период получава от хората които контролира, най -красивата девойка, като откуп. В момента дойде ред и на Европа, нито е млада нито красива, но пък е богата, а змея отатък голямата локва е много алчен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Sep 2022 16:11ч.

    И кой кого излъга, или си мислеше, че вечно номерът му може да минава, по Парижката харта ? Неуспешната политика, винаги е последвана от война , а сега Германия ще бъде първата потърпевша, без бомби , само от много акъл .Всяка война е различна, времето е различно, тъй че не разчитайте на стари методи и тактики, от епохата на египетските пирамиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    28 Sep 2022 17:03ч.

    Путин никого не е лъгал, те просто никога не слушат. Даже се наложи да му пускат стари изявления за да видят, че Путин не хаби думи. Статията е жалка немска хибридка. Целта е да останеш с впечатлението, че Путин е лъжец, а на Мерлкел глупостите след 2 дни никой няма да си ги спомня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Sep 2022 17:28ч.

    Тия всички преговори,4ки и прочие бяха пушилка за прикриване на украинската агресия спрямо рускоезичните. Бабата да не се прави на дръж ми ¥&.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добро утро, как' Маро

    28 Sep 2022 17:33ч.

    или Меркел. Поне един в целия Запад разбра идеята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте им тия 4 области и

    28 Sep 2022 17:52ч.

    Ги оставете да гният. До 5 г. Сами ще искат да ги върнат плюс Крим и репарации сами ще искат да плащат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, това ли са козяшките опорки днес?

    28 Sep 2022 17:55ч.

    Ако е така, то много нефелни, бе! Козяк, спите! Незачет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохлите ограничават хора от подвластната им територия да минават в свободната

    28 Sep 2022 18:04ч.

    Желаещите са много и с часове и дни чакат да минат границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    28 Sep 2022 18:45ч.

    И ти си като това олиго дет се ръкува с въздуха.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    28 Sep 2022 22:05ч.

    САЩ унищожиха Германия. В днешен Берлин американското посолство е пред Бранденбургската врата, т.е. пред старата Берлинска стена, на територията на старата ГДР - дет се вика, забили са си знамето и на бившата съветска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи