Менков: Производството срещу Борисов е образувано от медиите. Няма нищо за евросредства

Менков: Производството срещу Борисов е образувано от медиите. Няма нищо за евросредства
По думите на адвоката на Бойко Борисов не става въпрос за преписки по евросредства.

Европрокуратурата не участва в разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов. Това обяви адвокатът му Менко Менков, който се срещна него. Лидерът на ГЕРБ е задържан в сградата на ГД "Национална полиция", пред която са се събрали стотици членове и симпатизанти на партията. 

"Изобщо не се твърди за никакви евросредства, единственото, което се твърди е, че вероятно премиерът в срещата си с Кьовеши вчера е обявил, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави. Но европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в разследването и не става въпрос за никакви евросредства", категоричен бе Менков.

Няма повдигнато обвинение и не може да има, тъй като разбрах, че прокуратурата е разбрала за тези действия от от медиите и не е сезирана до момента, обясни адвокатът. 

Досъдебното производство е образувано на 17 март при условията на неотложност. Става въпрос за същата проверка, образувана по сигнала на сдружение БОЕЦ от 10 декември, по която идвахме да даваме обяснение във фазата на проверката и до този момент не знам какво точно се е случило, допълни Менков.

Сигналът е разпечатка от публикации в медиите, в които се твърдят 1 милион нелепи неща, който е разпределен до вътрешния министър, който е разпоредил проверка на ГД "Национална полиция". По същата преписка е образувано досъдебното производство, разказа той. Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и досега не е докладвана на прокуратурата. Стои си тук и от днес е образувано досъдебно производство.

"Това, което разбрах е, че първото действие по разследването е разпит на премиера Кирил Петков в качеството на свидетел. Това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсването в дома на Борисов", разказа Менков.

За нищо конкретно не става въпрос, това са извадки от медиите в продължение на години за публикации от най-различни неща, по голяма част от които са правени проверки от прокуратурата, има досъдебни производство, откази от образуване и досега няма повдигнати обвинения на никого, категоричен бе адвокатът на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, не може да има, защото по българския закон обвинението може да се повдигне само след писмено разрешение на прокурор. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за МВР. В основанието за задържане е посочен член 213А от Наказателния кодекс - а изнудване, но не пише кое лице е изнудвано от Борисов, за какво, как и по какви причини, обясни адвокатът му.

Борисов ще си прекара нощта в мястото за задържане 24 часа и утре ще очакваме разследващите какво ще решат да правят, те трябва все пак да докладват на прокуратурата, да пуснат съобщение до нея в 24-часов срок, да се определи наблюдаващ прокурор и да видим ще има ли повдигнати обвинения, допълни Менков.

Бившият премиер може да бъде разпитан и в качеството му на свидетел и да не бъде задържан, допусна адвокатът му.

"Изобщо не можем да говорим за никаква неотложност,  проверката е от 3 месеца. И днес, под нечие давление, разпореждането идва от кабинета на премиера Кирил Петков, който няма правомощия. Това става ясно от данните по преписката. Кирил Петков е разпитан по-рано същия ден в качеството му на свидетел и това е единственото действие по разследването, с което е сложено началото и е образувано досъдебното производство", каза още Менков.

Той обаче обясни, че не са му предявявани никакви материали от досъдебното производство и не е запознат с никакви, освен с протокола от претърсването на дома на Борисов и заповедта за 24-часовото разследване.

До момента няма никакви данни за престъпление на Борисов, категоричен бе адвокатът му. Никой друг не е разпитан. Само премиера и са извършени претърсванията.

Но аз не разбрах в какво е обвинен Борисов, той също не знае и не разбира, тъй като е написана една обща разпоредба, че е изнудвал някого, но не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването, едни общи неща, коментира той.

Борисов не може да бъде разпитан, защото дори няма разследващ полицай. Има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, без опит да се оказва никакъв натиск, каза още Менков. И обясни, че ще обжалват пред Административния съд заповедта в 7-дневен срок. Но той така или иначе ще си преспи тук, допълни адвокатът.

Менков подчерта, че за нито едно от претърсванията няма разрешение от съда, а полицейските органи ги извършват при условия на неотложност.

По закон са длъжни за 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания или не, допълни адвокатът.

Менков потвърди, че Владислав Горанов също е задържан. В момента се изготвят документите по задържането му за 24 часа, каза той.

Очаква се Севдалина Арнаудова също да бъде задържана за 24 часа, тъй като в дома й продължава да тече претърсването, допълни адвокатът. Той нямаше информация за Менда Стоянова. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов обяви, че е говорил с нея преди 10 минути и тя не е задържана.

 

Източници: "24 часа", tribune

 

Коментари

  • Чудесно!

    18 Март 2022 2:01ч.

    Едно добро начало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еха

    18 Март 2022 2:06ч.

    Става все по-хубаво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде

    18 Март 2022 2:14ч.

    Разкопайте около зайчарника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димка от Киро, плебсът не внимава

    18 Март 2022 6:04ч.

    в картинката с тука има, тука нема - оръжие и с300 за укрите. Киро е ноу тъп за такъф пасианс. Отзаде е кака Херо и Департамента на ВикитУ и Блинки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 6:58ч.

    Аз не знам хората защо са се подмокрили толкова, никой не може да го обрини за евросредства... виж, държавата да бъде обвинена - може!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    18 Март 2022 7:09ч.

    Глупости. Адвокатът обилно обяснява, че няма какво да каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 7:11ч.

    Това е върхът на малоумието на оня с 22-та имота. Зорлен правят Тиквата мъченик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    18 Март 2022 7:37ч.

    Само Борисов може да измисли нещо толкова глупаво за отвличане на вниманието... 12 г. ни работеше така и още продължавате да му се връзвате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕРБЕР

    18 Март 2022 7:38ч.

    МИТОВ ТРЯБВА ДА ОГЛАВИ ПАРТИЯТА БОРИСОВ Е БИТА КАРТА САМО ДЪРПА ГЕРБ КЪМ ДЪНОТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 7:40ч.

    Не се заблуждавай, без БОКО няма ГЕРБ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    18 Март 2022 7:43ч.

    "Свети Бойко". Май това ще се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 12:08ч.

    Нито българската, нито европейската прокуратура е разследвала Борисов, а Петков лъже открито, като се крие зад европейската?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи