Мелони с твърда линия по миграционния въпрос: На тези кораби няма корабокрушенци, а мигранти

Мелони с твърда линия по миграционния въпрос: На тези кораби няма корабокрушенци, а мигранти

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

От два кораба, акостирали в Катания, първо бяха свалени само жени, деца, болни, семейства, но млади мъже, пътували сами, не бяха свалени, съобщава БТА.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони защити днес политиката си да се позволява само на най-уязвимите мигранти да бъдат сваляни на италиански пристанища, след като са били спасени от кораби на хуманитарни организации, предадоха световните агенции. Тя акцентира, че тези хора не са корабокрушенци. "Италианското правителство спазва всички международни конвенции", заяви Мелони.

Отказът на италианските власти да позволят на кораби на хуманитарни организации да останат в италиански териториални води по-дълго, отколкото е нужно, за да бъдат свалени онези мигранти от тях,  които се нуждаят от спешна помощ, според Мелони е оправдан и легитимен. "На борда на тези кораби няма корабокрушенци, а мигранти".

Италианските власти позволиха на три хуманитарни кораба да акостират в италиански пристанища. От два кораба, акостирали в Катания, първо бяха свалени само жени, деца, болни, семейства, но млади мъже, пътували сами, не бяха свалени. Неправителствените организации осъдиха този селективен подбор. От третия кораб, акостирал в Калабрия, бяха свалени всички мигранти.

Под натиска на хуманитарните организации вчера вечерта от двата кораба в Сицилия бяха свалени и останалите там мигранти, на които първо беше отказано това. Мелони каза, че това решение е било взето от местните здравни власти, които са определили тези хора като крехки от психологическа гледна точка, нещо, което Мелони определи като странно решение.

Същевременно Брюксел призова незабавно всички мигранти да бъдат свалени и от четвъртия хуманитарен кораб, който е в района на Италия -  "Оушън вайкинг".

"Ситуацията на борба да кораба достигна критично ниво и трябва да бъде разрешена спешно, за да бъде избегната хуманитарна трагедия", се казва в изявление на Брюксел.

"Законното задължение за спасяване на човешки животи в морето е ясно и недвусмислено, каквито и да са обстоятелствата, довели хората до ситуация на бедствие", се допълва в изявлението. В него се призовават страните членки да работят заедно за намиране на общо отговор.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк пък призова за солидарност във връзка с мигрантите, блокирани край бреговете на Итаилия и каза, че те имат нужда от безусловна подкрепа. Той припомни, че политиката не трябва да се прави в ущърб на бедстващи хора.

Според Мелони, а и според италианския външен министър Антонио Таяни, Франция е предложила да отвори пристанището на Марсилия за "Оушън вайкинг", но официално потвърждение от Франция засега няма. Корабът се е насочил към френския остров Корсика в очакване на френско решение по въпроса.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Оги

  10 Ное 2022 8:23ч.

  Аз бих ги пратил в Брюксел с първия самолет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изясни се:

  10 Ное 2022 8:42ч.

  Мелони е пич!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Ное 2022 10:59ч.

  Мелони е Жена, дето мисли, а не бокл.ок. А нашите отцепродавци нямат дори толкова орехи, колкото са нейните яйчници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мелони, Трелони, три кила банбони

  10 Ное 2022 12:54ч.

  Много приказки пък накрая и трите корабни товара са успешно разтоварени. Салвини пръв отказа навремето и го съдиха, че и осъдиха. Същото чака и Мелони, да видим дали ще й стиска да се изправи не само на думи пред нежния диктат на Брюксел и прогресивния естаблишмънт в италианската съдебна система. Имам леко подозрение, че бързо ще извърти палачинката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западните наглеци

  10 Ное 2022 13:09ч.

  Когато унищожавахте светските държави на Либия, Ирак и Сирия нямаше проблем, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо, след като Франция има...

  10 Ное 2022 14:51ч.

  ...1242 km крайбрежна ивица със Средиземно море пришълците не биват разтоварени там, след което с транзитни влакове да бъдат доставяни в Германия, където са регистрирани голяма част от спасителните кораби и спасителните шорошоидни НПО-та? Франция и Германия са съседски държави в приятелски отношения и съюзници, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи