Мексиканският президент призова латиносите в САЩ да не гласуват за Десантис

Мексиканският президент призова латиносите в САЩ да не гласуват за Десантис

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова вчера латиносите в САЩ да не гласуват за губернатора на щата Флорида Рон Десантис, който обяви, че се включва в борбата за определяне на кандидат-президент на САЩ от Републиканската партия за изборите догодина, предаде Франс прес.

"Призовавам латионосите на Флорида да се събудят и да на гласуват за него", каза Лопес Обрадор на всекидневната си пресконференцията. "Да не гласуват за тези, които преследват мигрантите, за тези, които не уважават мигрантите", призова мексиканският лидер.

Десантис, който ще се съревновава с бившия президент Доналд Тръмп за победа в първичните избори на Републиканската партия, стана популярно лице на американската десница благодарение на консервативните си политики в сферата на образованието, абортите и проблемите с имиграцията.

При обявяването на кандидатурата си в сряда Десантис предложи да бъде затворена границата на САЩ с Мексико, отбелязва Франс прес.

Хиляди мигранти са блокирани на границата от мексиканска страна, надявайки се, че ще могат да влязат законно в САЩ.

Победителят на първичните избори на Републиканската партия ще се изправи на американските президентски избори през ноември идната година срещу кандидата на Демократическата партия, който вероятно ще бъде сегашният президент Джо Байдън, който обяви, че ще се бори за преизбирането си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Каброн

  26 Май 2023 11:50ч.

  Мексико си има своя политика, преследва свои дългосрочни цели. На първо място - да наводни САЩ с испаноговорящи, да извършат пълзяща подмяна на населението в САЩ ! На много места това вече е факт и има компактни райони където испанският е основен език , сега предстои постепенно да превземат властите. В началото щатските, после и федералната... Затова Обрадор говори така. Обрадор иска слаба и либерастка Америка, демонократите и Пациента в Белия Дом идеално работят за мексиканската стратегия. Обратното - Тръмп беше люто мразен в Мексико , от бедни и богати. Имаше обидни вицове за Тръмп, подигравки... Погрешно е да се мисли че всички мигранти по границата със САЩ са мексиканци. Голямата част са идващи от по от юг, от Централно американските държавици, но и от Южна Америка. Общото за всички е че са хиспанос. Мексико е транзитна страна за тях. Много от тях не успяват да преминат в САЩ, някои не могат да съберат пари дори да се доберат до северната граница, Мексико е голяма държава ! Такива транзитни мигранти могат да се видят навсякъде - по улиците, в обществения транспорт... Често имат табелки за какво просят, просят целево ! "Пари за да идат в САЩ" . Мексико е бързо развиваща се страна, но все още има големи контрасти и огромни маси бедни. Мексиканските власти нямат желание да държат транзитните мигранти у дома си, а колкото се може по-бързо да ги набутат на САЩ. С оглед стратегията за която споменах в началото. Образованите мексиканци, средната класа, тези които са си стъпили на краката...масово предпочитат да не емигрират в САЩ . САЩ вече не е "обетована земя" за всички, а само за крайно бедните латиноси и тези, които имат илюзии и погрешни представи в главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заспалата истина

  26 Май 2023 12:07ч.

  Кое е да подменя, бе човек когато Тексас, Калифорния, Арканзас и другите южни щати са бивши мексикански територии, отнети насилствено от САЩ. Просто историята следва естествения си процес - вземеш ли чужда земя - създаваш вечен конфликт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай ся

  26 Май 2023 12:28ч.

  Тя пък Мексико една хилядолетна държава, та ѝ отнели исконни територии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно от кабронес

  26 Май 2023 12:42ч.

  Не бива да се пише на ангро. Тексас сам се отделя от Мексико и 10 години е независима република. Даже е имал посолства и посланици в Европа. После парламентът им решил да се присъединят към САЩ и почти всички гласували единодушно, имало само един депутат против. Калфорния /Горна Калифорния/ - мексиканците я губят по време на войната 1846-1848. И досега там си има испаноезично местно население /индианци/, освен това огромни маси новодошли хиспаноси през 20-ти век. Долна Калифорния си е в Мексико. По време на същата война Мексико губи обширни територии от днешно Ню Мексико , Юта , Невада и Аризона. За Арканзас не съм чувал да е бил някога мексикански, там е имало огромна област от няколко днешни щата, наречена Френска Луизиана. Наполеон я продава на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мексико Е хилядолетна държава !

  26 Май 2023 12:45ч.

  Олмеки , толтеки, ацтеки ... да си чувал ? Днешните мексиканци много държат да показват смесения характер на историята и нацията си. Не само бивша испанска колония , но и наследници на древните цивилизации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • История

  26 Май 2023 12:46ч.

  Хубаво е да не се пишат глупости с амбициозни претенции за познаване на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия влияела на изборите в САЩ???

  26 Май 2023 14:50ч.

  Това изказване не е намеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи