Медведчук: Много украинци са за мир и не подкрепят стремежа на Зеленски към военен триумф

Медведчук: Много украинци са за мир и не подкрепят стремежа на Зеленски към военен триумф

Бившият ръководител на украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" говори за военната конфронтация в Украйна, разглежда нейните предпоставки и дава прогноза за по-нататъшното развитие на ситуацията в своя статия в руския в. "Известия".

Виктор Медведчук за първи път написа статия за руска медия, след като пристигна в Русия от Украйна в резултат на размяната на задържани. Преди това Медведчук беше председател на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - За живот", която сега е забранена в Украйна. На 12 април 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви задържането и ареста на Медведчук по обвинения в държавна измяна и нарушаване на законите за водене на война. В края на септември Медведчук бе разменен, напусна Украйна и отиде в Русия.

Бившият ръководител на украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" говори за военната конфронтация в Украйна, разглежда нейните предпоставки и дава прогноза за по-нататъшното развитие на ситуацията в своя статия в руския в. "Известия". Според Медведчук, за да се разреши ситуацията в Украйна, е необходимо да се признаят интересите на Русия. "Студената война приключи с политическо решение за изграждане на нов свят, в който няма войни. Ясно е, че такъв свят не е построен, че настоящата световна политика се върна там, където започна разведряването. И сега има само два изхода: да се плъзнем към световна война и ядрен конфликт или да започне отново процеса на разведряване, за което е необходимо да се вземат предвид интересите на всички страни. Но за това е необходимо политически да се признае, че Русия има интереси, че те трябва да се вземат предвид. (...) И най-важното, да играем честно, да не заблуждаваме никого, да не пускаме мъгла и да не се опитваме да правим пари от чуждата кръв“, смята Медведчук.

Според него конфликтът или ще се разраства, разпространявайки се в Европа и други страни, или ще се локализира. За втория път обаче „необходимо е да бъде чута партията на мира“, а на това пречат западните страни, активно подкрепящи военните действия в Украйна. 

Медведчук посочва, че много украинци са за мира и не подкрепят Зеленски в стремежа му към военни триумфи. А за да бъдат чути хората, е необходимо политическо движение без участието на западните държави. "Може би, за да спасят страната, украинците трябва да започнат да изграждат собствена демокрация и да започнат свой граждански диалог без западни куратори, резултатът от който е вреден и разрушителен. Ако Западът не иска да се вслуша в гледната точка на другата Украйна, това е негова работа, но за Украйна такава гледна точка е важна и необходима, иначе този кошмар никога няма да свърши. Това означава, че е необходимо да се създаде политическо движение от онези, които не се предадоха, които не се отказаха от убежденията си под страх от смърт и затвор, които не искат страната им да се превърне в място на геополитически конфликти“, пише той.

Медведчук отбеляза, че "от 1991 г. вътре в самата Украйна има две държави - анти-Русия и Украйна като още една Русия". "Едната не мисли себе си без Русия, другата не мисли себе си с Русия. В същото време това разделение е много изкуствено. Голяма част от историята си Украйна е преминала с Русия, свързана е с нея културно и ментално. Интеграцията с Русия на Украйна явно е продиктувана от икономиката. В края на краищата, ако има такъв огромен пазар и ресурси наблизо, тогава само едно много тесногръдо правителство не би се възпалзвола от него, камо ли да го блокира. Антируските настроения донесоха на Украйна само скръб и бедност“, подчертава политикът.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • Рано е за такива размисли

    16 Яну 2023 10:27ч.

    Когато жертвите на хунтата станат няколко милиона, може би ще започне някакво просветление ? А може би и не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    16 Яну 2023 11:40ч.

    За съжаление не се знае колко от украйнците искащи мир са останали живи. Фашизоидният режим в Украйна ежедневно преследва и унищожава свойте инакомислещи граждани, със закон всички опозиционни парти са забранени и им е конфискувано имуществото, СБУ (Службата за сигурност на Украйна) действа точно като Гестапо, арестуват се хора и се хвърлят в затвора само по подозрение или донос, че симпатизираш на Русия, безчет са безследно изчезналите а някой път направо разстреляните, националистите фашизоиди по градове и села правят улични линчове, ВСУ-то е изпратено да се бори с Украйнската православна църква. Ето това е Украйна днес, която евроатлантиците подкрепят и въоражават за война с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    16 Яну 2023 13:38ч.

    За съжаление САЩ и Британия са назначили Украйна за кучето, което лае. От англосаксите произлиза Ако имам куче, защо аз да лая. Дано кучето да вземе да се осъзнае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    16 Яну 2023 13:59ч.

    зеленски спечели изборите, защото обеща да спре войната в Донбас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи