Мъж загина в София, а жена му е в тежко състояние, след като дърво падна върху колата им

Мъж загина в София, а жена му е в тежко състояние, след като дърво падна върху колата им

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лошото време днес взе жертва. Заради бурния вятър в столицата топола падна върху движеща се кола на булевард "Илиянци" и уби мъж, предаде Нова тв.

В автомобила се е возило семейство - мъж на 65 г. и съпругата му на 57 г. Мъжът е починал на място, жената е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ. Временно движението по бул. „Илиянци“ е спряно в двете посоки, съобщиха от МВР.

Пред медиите директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров каза, че на мястото на инцидента е бил кметът на София Васил Терзиев.

Димитров допълни, че започва оглед за опасни тополи в целия район. В същото време от понеделник ще бъдат изрязвани опасни дървета.

По думите му тази дейност се извършва с вишка, което при силен вятър прави дейностите опасни.

По-рано днес Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, заради очакваните обилни валежи и силен вятър днес.

За днес бе определен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите бяха за значителни количества дъжд и силен вятър. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи. За днес бе обявен оранжев код за силен северозападен вятър със скорост 10 - 15 м/секунда. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/секунда.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БТА. Температурите са отрицателни, облачно е, има и гъста мъгла. Вятърът е силен, вали и сняг. Почти навсякъде вече има снежна покривка от няколко сантиметра. Пътеките са хлъзгави, а видимостта е намалена. От софийския отряд на ПСС допълват, че на Витоша също не бива да се излиза, защото има нова снежна покривка и силни до ураганни ветрове. В ниските части има сериозна опасност от падане на клони, допълват от службата. 

18 сигнала в София

Аварийните екипи на Столична община са реагирали на 18 сигнала, свързани с вятъра, съобщиха оттам. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове. Екипите са на терен и извършват обходи. Градският транспорт се движи нормално и изпълнява всички свои маршрути. В София е обявен жълт код за вятър с очаквани пориви между 20 и 24 м/с. Гражданите се призовават да бъдат внимателни при придвижването си и да приберат незакрепени предмети от тераси и балконите си. Строителните фирми да проверят обектите си и да обезопасят конструктивните скелета и строителни огради, търговските фирми - рекламно-информационни елементи и билбордове.

В Пловдив общинското предприятие "Градини и паркове" е получило 3 сигнала за паднали дървета.

Заради силния вятър дърво се стовари върху лек автомобил в Стара Загора, предаде БГНЕС. За щастие пострадали няма, а само материални щети по колата. Поривите на вятъра достигат 100 км/ч в цялата Старозагорска област.

Ограничено движение по проходите

Временно е ограничено движението за моторни превозни средства над 12 тона по път II-35 Троян-Кърнаре (Троянски проход) поради силен снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Поради паднало дърво движението по пътя Стара Загора - Казанлък в района на Римския мост се осъществява двупосочно в една лента, информират още от агенцията. Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".

Смолян без ток

Повече от два часа квартали на Смолян са без ток. Сигналите са за квартал "Каптажа“, "Нов център“, Стар център“, "Райково“, "Езерово“, има и сигнали от някои села в общината. Ситуацията е динамична и на места няма ток, на други електричеството се възстановява и токът пак спира. В пожарната няма постъпили сигнали за паднали дървета заради силния вятър. По високите части на област Смолян за първи път този сеозн валя сняг. Около 10 см снежна покривка има в Пампорово, по информация от Планинската спасителна служба (ПСС).

Източници: segabg.com, "Труд", dariknews.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    18 Ное 2023 18:36ч.

    Сладките приказки вземат жертви. Явно днес АПИ и Столична община не са предупредили, автомобилите да бъдат с таванни надстройки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василиса Софииска

    19 Ное 2023 6:58ч.

    Защо пътуват без каски???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време

    19 Ное 2023 12:54ч.

    имаше задължение всеки да се грижи за пространството около къщата си, улицата и прочие - имаше ленински съботници и с общи грижи животът ни беше наред. Сега чакаме от общината, ама тя ни показва среден пръст - сега никой не си помръдва пръста без парата да му влезе в джоба. Това е голата истина! Дърветата се садят, а като им мине времето се отсичат , не се оставят да се стоварят върху нас - това го знаеха нашите деди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи