Майк Помпейо: Путин е един от най-последователните лидери. Тръмп взе амбициите му насериозно, но не и Байдън

Майк Помпейо: Путин е един от най-последователните лидери. Тръмп взе амбициите му насериозно, но не и Байдън

"Президентът Тръмп взе амбициите му насериозно. Демонстрирахме решителност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия - нещо, което предишни администрации отказаха. Мисля, че Путин пресметна, че ако предприеме нападение в Украйна, ще има сериозни и реални ответни действия", каза Помпейо. "За съжаление, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не показа същото ниво на решителност", добави бившият държавен секретар на САЩ, съобщава БТА.

На енергиен форум в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо отдаде почит на Михаил Горбачов. Той заяви, че починалият във вторник бивш съветски лидер му напомня за времето, когато е бил млад войник и служел на границата на тогавашна Източна Германия, „между свободата и съветския блок“, недалеч от Нюрнберг. Благодарение на „работата, свършена от Маргарет Тачър, папа Йоан Павел Втори, президента Рейгън и Михаил Горбачов, не ми се наложи да водя битката, за която се подготвяхме всеки ден“. Горбачов „направи Европа по-свободна и създаде възможности за Русия, които според мен са недооценени днес, така че трябва всички ние да помним работата, която Горбачов свърши“. 

След това Помпейо направи преход към войната в Украйна. По думите му Украйна е била нападната от Русия, тъй като правителството на американския президент Джо Байдън не е показало същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.

Помпейо, който беше държавен секретар на САЩ в администрацията на Тръмп, говори на форум за енергетика в София, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

Според него руският президент Владимир Путин не се е променил и всъщност е един от най-последователните европейски лидери. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че действа системно - от твърдението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа трагедия на ХХ век, острата антизападна реторика в речта му на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г., през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г.

"Президентът Тръмп взе амбициите му насериозно. Демонстрирахме решителност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия - нещо, което предишни администрации отказаха. Мисля, че Путин пресметна, че ако предприеме нападение в Украйна, ще има сериозни и реални ответни действия", каза Помпейо. "За съжаление, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не показа същото ниво на решителност."

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. и изтеглянето на контингента на САЩ под ръководството на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с плановете си за настъпление в Европа, каза Помпейо. "Всички ние трябва да се учим от тези грешки. Това ще бъде полезно, докато се противопоставяме на Русия и когато започнем да възстановяваме Украйна."

Помпейо оцени последната година като трудна за България, тъй като на по-малко от 800 км от нея се води война, засегнала сериозно икономиката на балканската страна и изправила я пред трудни решения, в това число как да взаимодейства с Русия. „Енергийните доставки, както всички знаете, зависят от благоволението на (руския президент Владимир) Путин и не знаете как да се справите с това. Заплахата за националната сигурност, която произтича от войната, водеща се толкова близо до вашите граници, несъмнено е бреме за много от вашите бизнеси, изправени пред нови реалности“.

Бившият държавен секретар все пак заяви, че вижда оптимистичен сценарий за излизане от тази ситуация. „Убеден съм, че България трябва и може да играе ключова роля в осигуряването на енергийна независимост на цяла Югоизточна Европа“, каза той. Според Помпейо отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. „Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра“, каза Помпейо и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български гражданин да може да си позволи.


Източник: Любомир Мартинов, БТА

 

 

Коментари

  • Съвременник

    01 Sep 2022 13:35ч.

    Вярно, бяха твърди и решителни, като пръснаха по шевовете бараката в Сирия с ракети за половин милиард долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много "хора", научили английски от майка си ще загубят живота си много скоро

    01 Sep 2022 13:45ч.

    Заради безконечната глупост на своите водачи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    01 Sep 2022 13:48ч.

    Няма никакво значение какво казва този смешник, Блинкен или който и да е "политик" на цивилизования свет. Всичко свършва с това: https://youtu.be/6RmEsPE7iq0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страхотен линк

    02 Sep 2022 14:01ч.

    Помпео: "Ние лъгахме, ние мамихме, ние крадяхме. ХА-ХА-ХА!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадагаскар

    01 Sep 2022 13:50ч.

    Тръмпи като чуеше Путин и се подмокряше. Умилкваше се и гледаше да няма повод за директни разговори или конкретни действия. Помпео е рядко противен тип дори за привържениците на републиканците. Докато беше в офиса не направи абсолютно нищо освен да качи около 50 килограма. Плаячо с голяма уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малгашка р-ка

    01 Sep 2022 14:27ч.

    Бог да накаже всеки подъл мръсник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    01 Sep 2022 14:34ч.

    Мръсника ще си умре в леглото, щото живее в демокрация, за разлика от кремълското джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    01 Sep 2022 17:37ч.

    https://youtu.be/6RmEsPE7iq0 - толкова за демокрацито

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мърсула гном случаен

    02 Sep 2022 1:26ч.

    Ти също, защото едва ли ще се запишеш доброволец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    01 Sep 2022 14:48ч.

    В качеството си на какъв енергиен "специалист е задокеанския гост, бившия шеф на ЦРУ и сам заявил че много лъжат.Иска да стартира ликвидацията на Добруджа ли, след като Байдъновци изкупиха украинския чернозем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин е решителен

    01 Sep 2022 15:15ч.

    Като плъх притиснат в ъгъла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БТА неграмонти

    02 Sep 2022 12:50ч.

    Няма думичка "насериозно" в българския официален език. В БТА ползват уличен език. А тук преписват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи