Мая Манолова: РЗИ наема колектори да събират лични данни от болни от КОВИД

Мая Манолова: РЗИ наема колектори да събират лични данни от болни от КОВИД

 

„Докато цялата държава се тресе от безобразията на коректорските фирми и натиска, който осъществяват върху гражданите и коментарите от необходимостта от законодателство, което да им сложи юзди. В същото време държавата в лицето на Столичната регионална здравна инспекция наема колектори, които да ѝ вършат работата.“
 

Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова за медиите при внасяне на сигнали до Министерство на здравеопазването, Комисията за защита на личните данни и МВР във връзка с данните, че служители на коректорска фирма се представят като доброволци на СРЗИ и събират данни от карантинирани лица.
 

По думите на г-жа Манолова Столичното РЗИ е наело една от най-големите колекторски фирми, която да „съдейства за прозвъняване и обработване на информация на положителни и контактни лица“. Въпросният колектор събира чувствителни данни като здравния статус на лицата, останалите членове на домакинството, месторабота, включително за техните колеги, разполагат с адреса на карантинираните лица.
 

При телефонните обаждания служителите на събирача на дългове се представят като „доброволци“ на РЗИ, въпреки това най-вероятно става дума за платен договор между колектора и здравната инспекция. От гражданската платформа представиха и потвърждение от страна на Столичното РЗИ, че действително въпросната колекторска фирма „съдейства за прозвъняване и обработване на информация на положителни и контактни лица“
 

Според лидера на Изправи се.БГ това наистина е скандал, защото администрацията е достатъчно добре платена, с достатъчен ресурс, за да наема в добавка колекторски фирми, които да събират информация от българските граждани.
По думите на Мая Манолова към гражданската платформа са се обърнали граждани, които се притесняват от това дали въпросната колекторска фирма няма да злоупотреби с информацията и да я ползва и за други цели, включително като база данни за основната дейност на колектора.
 

На въпрос как гражданите са разбрали, че представящите се за доброволци лица, са всъщност служители на колекторска фирма, г-жа Манолова даде пример как в един от случаите банкова служителка връща обаждане към пропуснато повикване и се оказва, че телефонът е на въпросния събирач на дългове, който разполага с чувствителна лична информация без съгласие на потребителя. Председателя на Изправи се.БГ подчерта, че личните данни на гражданите са защитени и от европейски регламент и от Закона за защита на личните данни, а Законът за здравето поставя строги правила как могат да се използват здравни данни за пациентите у нас.
 

Мая Манолова припомни, че всеки пети българин е обект на дейност на колекторски фирми. Те събират всички лоши вземания на банките и на фирмите за бързи кредити, като вече работят и за доставчици на обществени услуги – топлофикации, ЕРП-та, ВиК-та, мобилни оператори. От публични данни е ясно, че събират годишно над 2 млрд. лв.

 

Потвъждението от страна на Столичното РЗИ, че използват колектор за събиране на данни на
карантинирани лица, можете да видите тук

 

 

Сигналът до Комисията за защита на личните данни можете да видите тук 
Сигналът до Министерство на здравеопазването можете да видите тук
Сигналът до Министерство на вътрешните работи можете да видите тук

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи