Мая Манолова: Очакваме социалният министър да получи звучен шамар от съда за гаврата с пенсионерите

Мая Манолова: Очакваме социалният министър да получи звучен шамар от съда за гаврата с пенсионерите

„Очакваме да се намери смел и почтен съдия, който да приложи точно закона и социалният министър да получи звучен шамар от българския съд за гаврата с пенсионерите.“

Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова преди първото от делата в София, които гражданската платформа заведе срещу ощетяващото преизчисление на пенсиите. Г-жа Соня Тачева е ощетена с 27 лв. на месец от невключването в размера на пенсията ѝ на увеличенията през 2017, 2018 и 2019 г.

От Изправи се.БГ са завели над 100 дела в цялата страна срещу решението на НОИ и на социалното министерство да спестят по 30 млн. лв от българските пенсионери. Първи заседания по такива дела вече имаше и в Пловдив, Русе, Шумен, Хасково и Варна. Завеждането на множество отделни дела се налага, защото НОИ не са издали общ акт с указания за начина на преизчисление на пенсиите, който да бъде обжалван, а направо са направили преизчисление на всеки пенсионер.

Според Мая Манолова спечелването на едно от тези дела ще покаже порочното решение за преизчисляването на пенсиите и ще доведе до коригирането им за всички. Тя беше категорична, че волята на парламента е пенсиите да бъдат преизчислени с повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, като се вземат предвид абсолютно всички увеличения, индексации, преизчисления на пенсиите правени във времето независимо от начина, по който са направени. По думите ѝ невключването на увеличенията на пенсиите през 2017, 2018 и 2019 г., защото не са по швейцарското правило е брутално погазване на точния смисъл на закона и така ощетява всички български пенсионери с по 20 лв. - 30 лв. - 50 лв.

Сега се канят да увеличат пенсиите с нищожните 6%, при положение, че инфлацията е двуцифрено число, а за стоките от първа необходимост ситуацията е извън контрол и поскъпването е над 30%. 

Г-жа Тачева, чието дело бе днес в Административен съд София – град, заяви, че пенсията ѝ е 413 лв. и в началото на годината доходите на нея и на съпругът ѝ са намалели с 55-60 лв., колкото са лекарствата на съпруга ѝ на месец. Тя сподели, че за нея е унизително да се молят за такива дребни суми, когато са работили цял живот за България. 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  18 Апр 2022 12:51ч.

  парите от нас отиват за бежанците искат баня с вана душ кабина пералня със сушилня все неща които ние нямаме ами то няма пари толкова разходи какво ще каже съда от къде пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cwlpsd

  31 Май 2022 14:32ч.

  order amoxicillin 500mg online cheap - <a href="https://amoxill.store/">buy amoxil 500mg sale</a> buy viagra 150mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sqkgzc

  18 Юни 2022 10:10ч.

  order generic furosemide 40mg - <a href="https://xfurosemide.com/">cheap furosemide 40mg</a> doxycycline order online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yjxxpj

  21 Юни 2022 1:06ч.

  order sildenafil 100mg online cheap - <a href="https://rtadalafil.com/">cialis 5mg pill</a> buy tadalafil 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kgeaqv

  18 Авг 2023 15:19ч.

  zaditor 1mg pills <a href="https://tofobose.com/">tofranil 75mg tablet</a> order imipramine generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Гън

  18 Апр 2022 14:37ч.

  Пчеличката мая вече получи звучния и зашеметяващ народен шамар, от който едва ли ще се изправи. А сега се опитва да прави добро впечатление сйезуитски номера, но те едва ли ще хванат дикиш, защото народът ни е обръгнал от демагогските ѝ номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направеното добро

  18 Апр 2022 15:24ч.

  дори и хвърлено зад вратата, не се забравя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи