Масови протести на земеделци и превозвачи в Румъния

Масови протести на земеделци и превозвачи в Румъния

Автор: Николай Йотов, Букурещ Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вече втора седмица превозвачи и земеделци в северната ни съседка протестират по германски модел, настоявайки за намаляването на ставките по „Гражданска отговорност“ и по-големи финансови обезщетения, вследствие на разрива в селскостопанския сектор от продължаващото преференциално отношение към украинското зърно.
Околовръстни пътища и магистрали в Румъния са блокирани, преговори се водят едновременно в няколко институции от различни групи от представители на двата бранша.

В неделя, недоволството избуя и в столицата Букурещ, където на два от централните площади се събраха множества протестиращи граждани, които скандираха „Долу правителството!“ и „Излезте и вие, ако ви пука!“, обръщайки се по този начин към съгражданите си, които по правило предпочитат салатката с псувните пред телевизора в неделната вечер.
Протести имаше и в пристанищния град Констанца (бившия български бастион Кюстенджа), където се стигна до напрегнати ситуации, в които силите на реда извадиха предупредително служебните си оръжия пред мирно протестиращите.
ТИР-ове и трактори блокираха границите по Сирет (с Украйна), Надлак (с Унгария), Албица (с Молдова), Калафат и Бекет (с България).

 

Румъния, както и България, внася основни земеделски суровини и продукти от и извън ЕС, като по магазините могат да се видят както домати от Турция и Испания, така и чесън от Китай. Вътрешното производство е до голяма степен неконкурентноспособно, поради недостатъчното съфинансиране от страна на държавата, където, точно както и у нас, по-важни са битките за власт, влияние и пропаганда, отколкото развитието на населението и икономиката.

Що се отнася до транспортния сектор, цените на „Гражданска отговорност“ скочиха в последната година и половина, след като две от дружествата, които предоставяха едни от най-ниските тарифи за тази услуга фалираха или бяха изгонени от страната (вж. "случая Евроинс").

Преговорите с министерствата на земеделието и финансите продължават и тази седмица.

 

 

Коментари

  • Поручик Галицин

    16 Яну 2024 15:08ч.

    Щот са същото стадо като нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Йоцо

    16 Яну 2024 15:26ч.

    Стадо са, ама се вдигнаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи