Мъск срещу ЕК: Къде е цялата тази руска пропаганда? Не я виждаме

Мъск срещу ЕК: Къде е цялата тази руска пропаганда? Не я виждаме

Автор: obektivno.bg

Няма доказателства, че в социалнате мрежа X (преименувана от Twitter) се разпространява руска пропаганда. Така собственикът на X Илон Мъск отговори на на доклад на Европейската комисия (ЕК), в който се твърди, че Русия провежда кампании за дезинформация в социалните мрежи.

„Къде е цялата тази проруска пропаганда? Не я виждаме“, написа Илон Мъск в отговор на независимия журналист Глен Грийнуолд.

Американският журналист е силно критичен към това, което той възприема като кампания на западните правителства за задушаване на обществения дебат и цензуриране на несъгласието онлайн под прикритието на борба със зловредното руско влияние.

Грийнуолд сподели мнението си за последните примери за това усилие в своя канал „System Update“, публикувайки клипове от епизода в X, което привлече вниманието на Мъск.

Журналистът разкритикува отразяването от „Вашингтон пост“ на проучване, публикувано от Европейската комисия от миналата седмица. Докладът анализира ефекта от Закона за цифровите услуги на ЕС върху „руски кампании за дезинформация“ върху големи онлайн платформи, включително X.

Американският вестник обвинява Мъск, че е позволил на руската дезинформация да се разпространи масово, откакто купи социалната мрежа през октомври 2022 г.

„Цялото твърдение е напълно съмнително и дори скандално измамно“, коментра Грийнуолд. Според доклада на ЕК обхватът на прокремълските акаунти е нараснал с 36% между януари и май, след като Мъск заяви, че „всички новини са до известна степен пропаганда“ и отмени цензурата.  Мъск също така възстанови акаунта на бившия руски президент Дмитрий Медведев през април.

Основната критика на ЕК е свързана с решението му да не потиска акаунти, свързани с руското правителство, политика, която отделя X от други големи платформи, според доклада.

 

 

Коментари

  • Мъск с един як екип от адвокати

    09 Sep 2023 11:11ч.

    може да осъди еврогейската коминтерновска мисия за 5 млрд.долара за нанесени имиджови щети. Всеки, който може, да ги съди, защото си го заслужават, и най-после да се свършва с този мъртъв съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Sep 2023 11:56ч.

    Може ли да обясниш защо е "коминтерновска"?Или просто така си праскаме политкоректни етикети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото

    09 Sep 2023 13:00ч.

    Защото ЕС върви по пътя на СССР и се превръща в Съюз на европейските социалистически републики. При болшевикити имише кимисари и в ЕС има комисари. Болшевикити узакониха гейовете,и ЕС ги узакони. Болшевиките разтуриха християнския брак и жендърите го разтуриха. Първите чисто голи гей паради са в Петербург и Москва,а днешните либерасти още дишат прахта па болшевишките пидалоси.Болшевиките бутаха паметници и левичарските либерасти бутат. Болшевиките туриха цензура и либерастниците турииха... Стига ли ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крокодила Гений

    09 Sep 2023 13:25ч.

    Добре си го нахранил слепеца, който все още не вижда троцкистите. Бих могъл да напиша още толкова примери, но по-добре за него ще е да учи история и математика. Причинноследствените връзки са важни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    09 Sep 2023 13:31ч.

    "Защото" -- в главата ти е каша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    10 Sep 2023 1:46ч.

    Кога ще разберете, че проблемът не е в идеите, а в тези, които ги осъществяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    09 Sep 2023 11:15ч.

    мдам... системата от време на време дава дефекти. като в случая с мъск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А грозев, грозев, баш джурналуста, ко речи?

    09 Sep 2023 11:22ч.

    Май нищо, щото срещу муск .. ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ще си спомняме за ЕС и ЕК като за лош сън и няма да ни се вярва, че сме били толкова прости, че сме си съсипали приличната държава за банани и корекомски дъвки. Една държава, коюто беше на 28 място в класацията на ОНН за човешкото развитие

    09 Sep 2023 11:26ч.

    Дупе да ви е яко, евроатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    09 Sep 2023 12:01ч.

    И все пак БКП трябваше тогава да бъде свалена от власт. Но не би. Те бяха всъщност най-усърдния колаборационист на запада в прехода към турбокапитализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    09 Sep 2023 13:30ч.

    БКП никога не е слизала от власт. Присто стана подизпълнител на наследниците на Троцки. Сталин градеше държавност, Троцки работеше за разграждането им. В СССР надделяха трицкистите. За малко. Сега пак надделяват другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    09 Sep 2023 16:38ч.

    Троцкисти, сталинисти - одно поле ягодьi.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Sep 2023 11:28ч.

    руската пропаганда е в гмо мозъците им на тези от ес големи заплати и простотии от сутрин до вечер а за корупцията да не говорим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    09 Sep 2023 11:36ч.

    Европа сама пожела съдбата си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    09 Sep 2023 11:39ч.

    Бавно, но настъпателно запада заглушава всяко друго мнение. Правилно е само това, което той казва. Всичко друго се обявява за руска пропаганда, слово на омразата, противоречащо на ценностите на ЛБГТ, културата на отмяната, дискриминационно и т.н.. На 12.12.2022г. вестника от САЩ Америкън Консерватив публикува статия със страшното за епохата ни заглавие "Когато цивилизацията минава в нелегалност". Тя е написана от бивша гражданка на СССР и в нея се прави аналогия на положението в САЩ и това в СССР по времето на най-жестоките репресии по времето на на Сталин, когато всяко непартийно или не лисенковско мнение се обявяваше за вредно, ненаучно и вражеско, а носителя му се осъждаше на затвор и репресираше всячески. Да припомням ли,че фашизма в хитлерова Германия е започнал с насаждане мнението на Хитлер и партията му, а носителите на друго мнение са убивани или изпращани в концлагер. Западът твърдо върви към фашизъм, но този нов фашизъм ще е цифров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко това не може да продължи много дълго, защото е форма на самоизяждане

    09 Sep 2023 11:48ч.

    Да се оправят, хич не ми е мъчно за "европейците". Нужно е само навреме да се откачим от тия ненормалници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    09 Sep 2023 12:08ч.

    Съчувствам на руснаците, но те сега изживяват последиците, че кибернетиката, генетиката и др. са буржоазни науки, които нямат нищо общо с действителността. Западът пък мина в другата крайност; Действителността да се замени с кибернетика и генетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината и живота

    09 Sep 2023 14:40ч.

    В периоди на смъртоносно вкопчване, не търсете истина! Война е, въпросът е за оцеляването, не за истината. Мъск, Туйтър (Х) да имат нещо, което е свързано с разпространение на руска пропаганда?? Който познава биографията и дейността на този човек, веднага ще разбере, че това е слабоумно твърдение. Едновременно, той е глобален играч и прекрасно си дава сметка, че 404 вече има толкова безусловна и безгранична претенция за посвещаване на нея и каузата и интереса и, че буквално поставя на карта всичко. ВСИЧКО! Играта става ALL IN! Не се чудете, в руската доктрина също го има този елемент: Ако няма да я има Майка Русия, защо ни е въобще този свят! Украйна - и тя на официално ниво издава сигнали, че мисли по същия начин! Големият проблем за нас по-скоро е: Защо никой в България не мисли и не изрича - Ако я няма Майка България, този свят заслужава ли въобще да съществува? Българи, помислете върху това! Много сложни въпроси! Очевидно е, че Мъск е по-мил сам на себе си, после идат всички останали, 404 вкл. В Киев не приемат това! Ама че светоглед, а?! А що се отнася до пропагандата, през последните дни има изключителен пример. Знаете за пазара в Константиновка, който уж бил ударен от рф. Всеки здрав мозък първо ще си зададе въпроса: кой може, какъв му е интересът, защо би го направил? Старият принцип: Cui bono? Може ли някой да обясни смислено, защо им е на руснаците да удрят един граждански пазар? Респективно целият запад с дни вие на умряло и кълне и се зарича да няма никаква милост! Малко странно, но някак заедно с новите закани, вече не се чуваха старите покрай буча и Краматорск. Тях защо очевидно вече ги забравиха?! Точно тук им беше пак мястото. Нещо не е в ред в картината! И тук се случва нещо знаково. Вчера, един от отговорните редактори на Ди Велт - Юлиан Рьопке (Julian Röpcke) е извършил нещо немислимо. Първо, надявам се да не е необходимо да посочвам наклона на Ди Велт. По-интересно е да знаете, че в германското общество Рьопке е известен, отявлен, яростен и влиятелен русофоб. Русофоб, та чак хвърля отровни плюнки като плюеща кобра! Не можем да му се бъркаме - това е неговия интелектуален и емоционален свят, той е такъв, какъвто е! Просто трябва да сме наясно с даденостите. Обаче, направил е нещо почти немислимо! След като се е запознавал достатъчно дълго време с всички налични документи и материали за случая Константиновка, Рьопке е признал, че това е работа на украинците. И доколкото разбрах, признанието се е случило точно в Х, та по тази причина и Мъск стана предател и руски пропагандист. Точка! Нямаш право на мнение и убеждение. Вече мразим Мъск и Рьопке, защото те говорят неща, които на нас не са ни изгодни! Цялата Германия е настръхнала (знам го от частни разговори)=. По-голямата част са в ступор, чу "техният" ги е предал (казвайки истината), другите са бесни, че са били водени за носа, малка част казват: разправяхме ние, ама кой да чуе?! Побъркана работа, обаче, като започнеш да търсиш инфо, почти всичко е зачистено, а там където има следи (аз открих предимно в англоезични медии), практически няма достъп до големи материали. Търсачките намират само кратката анотация - признава се факта, но до статията не дават достъп. Нямам Х и не знам какво се случва вътре. Всеки сам да си търси материалите, истината, да си оформя вярванията и убежденията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    09 Sep 2023 16:24ч.

    Всъщност вече излязоха видеа, доказващи, че ракетата, ударила пазарът, е долетяла от северозапад - тоест от укропските позиции !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    09 Sep 2023 16:26ч.

    Всъщност ЕК трябва да бъде съдена за забраната на руските медии, тъй като свободата на мисълта, словото и достъпът до информация са исконни човешки права, гарантирани във ВДПЧ, ЕКПЧ и ХОПЕС, тоест в основните международни правни документи !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    09 Sep 2023 17:03ч.

    Интригуващо! Защо ЕС и САЩ се страхуват от руска информация, защо я крият и цензурират! Отговора сам излиза – защото хората по света ще научават истината за конкретни неща, руснаците ще разобличават лъжите, които може да се проверят! Поради цензурата все още има честни хора които не знаят, че войната е започната от САЩ, а не от Русия, независимо че се води в Украйна! За платените, това е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи