Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война

Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Милиардерът Илон Мъск предупреди, че Съединените щати "вървят насън към Трета световна война", пише в. "Уолстрийт Джърнъл". В подкаст дискусия на своята социална платформа X, Мъск допълни, че "самата цивилизация може би е заложена на карта".

"Основният приоритет на политиката на САЩ трябва да бъде "избягването на Третата световна война" и недопускането на ситуация, в която "регионален конфликт бързо може да се превърне в глобален", счита шефът на SpaceX и Tesla.

Мъск твърди, че "САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай. Той каза, че Русия с нейното изобилие от суровини и Китай с неговия феноменален индустриален капацитет са страхотна комбинация", пише dir.bg.

Мъск призова САЩ да "намерят" път към мир в Украйна и "да възобновят нормалните отношения с Русия". Предприемачът не смята за разумно надценяването на силата на САЩ.

Милиардерът намекна, че "военната мощ на САЩ вече не е това, което е била някога" - особено в сравнение с други глобални сили. В своята дискусия Мъск изрази мнение, че няма антируски бунт в рускоезичните райони на Украйна, окупирани от Русия. По думите му това означава, че настоящата фронтова линия може да се превърне в линия на прекратяване на огъня или в постоянна граница.

Републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами също се присъедини към собственика на Tesla в сесията на Spaces, организирана от рисковия капиталист Дейвид Сакс.

"Ако влезем в Третата световна война, Съединените щати, каквито ги познаваме, ще престанат да съществуват", допълни Вивек.

След руското нахлуване Starlink на Мъск предоставя жизненоважен сателитен интернет на украинските цивилни и нейните военни. Миналата година Starlink предостави безплатни терминали на Украйна на цена от около 100 милиона долара. По-късно Мъск подписа договор, според който поддръжката на системата ще се поеме от Пентагона.

Мъск обаче отказа да даде достъп на Украйна до Starlink за атаки срещу руските сили в Крим. Милиардерът смята, че това ще ескалира конфликта и ще увеличи опасността от Трета световна война. Позицията му обаче му навлече голямо количество критики, а той дори бе обявен за руски агент от по-крайни коментатори.

Дни по-късно руският президент Владимир Путин похвали Мъск като "много талантлив бизнесмен".

"Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт", допълва Мъск.

Според някои анализатори Мъск има и личен интерес от приключване на войната в Украйна и вдигането на част от санкциите срещу Русия. Причината е, че те повиших значително цената на алуминия, меда и никела - основни ресурси за Tesla. Компанията на милиардера е купувала в миналото част от тях от руския гигант "Норникел" - най-големият производител на никел в света.

Източник: novin.bg

 

 

 

Коментари

  • Съдържателна условност

    24 Окт 2023 16:16ч.

    Персонално не харесвам Мъск, но няма никакви съмнения, че е много забележима фигура. Не мога да свърша такава простотия, че на база на критика към него, да се опитам да стана "разпознаваем", да "заблестя" :)). Обречен съм да остана завинаги невидим. Силата, арогантнотостта и самодоволството от завоюваната позиция на САЩ беше парализирало волята и мислите на големи части от света в течение на десетилетия. В съчетание с водената политика за селекциониране, подготовка и инсталиране на местни "елити" в разни части на света, гарнирано с организиран и умело ръководен хаос, също при ползване на други инструменти и проекти, обилно коментирани тук, доминаторът създаваше усещане за обречена безалтернативност. Видимо тук се абстрахирам от факта за съществуване на тайна и неизбрана власт, символно наричана дълбока държава, световно правителство клубове разни. (БХ и синдромното кире са точно такива субекти, които вместо да проведат терапия, подкараха България към инферното!) И после някак нещо прищрака в света и привидно отведнъж средата драматично се промени. За масовата публика, движението Хамас не беше нещо повече от някакво познато, но мъгляво фонетично явление. Умишлено не споменавам далеч по-мащабни и силни субекти като Китай, РФ, Иран, С. Корея, Хизбула и и доста други! Обаче, същият този Хамас (някакъв "периферен" играч) очевидно си позволява някаква далеч отиваща, стратегическа операция, която все повече започва да прилича на познатия ни "американски" свят, където властват сила, насилие, безцеремонност, съчетани с пропагандна реторика и привиден хаос и ужас, но при по-0внимателно вглеждане, отдолу започва да прозира една добре премислена и подредена стратегия. Ето още една сърцевинна характеристика на модерния свят, която мощно и бързо се нуждае от верен отговор. Какво се случва, или какво предстои да се случи със света, когато върху американската доминация чрез организирана хаос се проектира и насложи още един организиран хаос. Ами ако станат още 5 или още 10 хаоса?! По някакъв свой си, субективен начин, струва ми се че Мъск разсъждава по този въпрос или разни сходни теми. Прави го със загриженост! Е, неговата загриженост, както деликатно е намекнато в статията, е богато оплодена с корист. Противоречията са вече толкова остри и непреодолими, че е вероятно светът да се взриви, независимо от обстоятелството, дали ще надделеят силите на статуквото или силите на промяната! С цялата условност на съдържанието на тези понятия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Окт 2023 16:27ч.

    Еми сега изгодния алуминий на Норникел подпомага китайските електромобили :) Мъск, ЕС-ССР и ФАЩ ще го ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    24 Окт 2023 16:30ч.

    Ех, Мъск, и ти ли Бруте йезуит..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи