Мъск призна, че е предотвратил голяма украинска атака в Крим и призова Русия и Украйна да се съгласят на примирие

Мъск призна, че е предотвратил голяма украинска атака в Крим и призова Русия и Украйна да се съгласят на примирие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Собственикът на SpaceX Илон Мъск е инструктирал инженерите си да изключат сателита Starlink на неговата компания, за да осуетят украинска атака срещу руския военноморски флот. Това призна милиардерът, цитиран от Sky News.

В отговор на публикация в Twitter, която обобщава историята - озаглавена "Илон предотвратява ядрена война?" – Мъск заяви: "Въпросните региони на Starlink не бяха активирани. SpaceX не деактивира нищо“. Той обаче призна, че въпреки че не е наредил на инженерите да изключат сателитната система, е отхвърлил украинските молби да я включат.

"Имаше спешна заявка от държавните органи за активиране на Starlink чак до Севастопол“, отбеляза той. "Очевидното намерение бе да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт“.

Това признание, че е попречил на Киев да нанесе значителен удар срещу Русия, предизвика гневна реакция.

Мнозина твърдят, че това е поредно доказателство за очевидното му желание да попречи на усилията на Украйна да победи Русия.

Може би най-острата критика към съоснователя на Tesla дойде от Киев, като старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски излезе с изявление, в което на практика го обвини за убийството на деца.

"Понякога грешката е много повече от просто грешка“, пише Михайло Подоляк в Twitter.

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен флот чрез намеса на Starlink, @elonmusk позволи на този флот да изстреля ракети "Калибър“ по украински градове. В резултат на това загиват цивилни, деца. Това е цената на коктейл от невежество и голямо его. Въпреки това остава въпросът: защо някои хора толкова отчаяно искат да защитят военнопрестъпниците и тяхното желание да извършат убийство? И осъзнават ли сега, че извършват зло и насърчават злото?“

Последните събития със сигурност не помагат много, за да разсеят гнева към Мъск в резултат на проучване от миналата седмица на Европейската комисия, което установи, че Twitter под негова собственост - особено чрез "демонтирането на неговите стандарти за безопасност" - е изиграл значителна роля в разпространението на руска пропаганда за войната в Украйна.

Това се случва и след множество съобщения, че Мъск е провел няколко разговора с Владимир Путин след нахлуването му в Украйна, твърдения, които собственикът на SpaceX отрече.

Днес в Х Мъск призова и за постигане на примирие, на което да са съгласни и двете страни:

"И двете страни трябва да се съгласят на примирие. Всеки изминал ден все повече украински и руски младежи умират, за да се спечелят и загубят малки парчета земя, като границите едва се променят. Това не си струва техните животи".

Агенция Франс прес напомня, че сателитната интернет система "Старлинк" е на разположение на Украйна малко след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 г.

Източници: БНР, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Без посока

    08 Sep 2023 19:50ч.

    Исках да прочета индикирания 1 бр. коментар, но докато кликна и той изчезнал! Какво толка е било написано, че го махнахте? Дано знаете какво вършите! Толкова е страшно, че напрежението - всъщност, това вече не просто напрежение, а направо озверяване, трябва да се оттича! Очевидно е, че вече дори на Мъск не му се разрешава да има собствено мнение, да управлява собствеността си. Накъде отива работата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    09 Sep 2023 0:26ч.

    а мен дира ме блокира, без причина, просто не им хареса някаква истина, а псувни и глупости се леят на килограм там и никой не ги блокира, а сега дори не мога да отварям статии, само заглавия, но това е от вчера и ще видя откъде се получава. А в близа вчера ми пуснаха една част от дълъг коментар а другата която вече обясняваше нещо за ролята на ДПС не ми я пуснаха. Проблема с цензурата е мнооого голям и това ще е много сериозна борба, но първо законодателно трябва да се преборим, да се криминализира, да се затворят вратичките за цензура, да се взима на секундата лиценза, конфискация, всичко. Всеки сам да си решава на кое да вярва не може някакъв трол фашист да ми казва кое да чета кое е вярно кое не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хамерика майна

    08 Sep 2023 20:00ч.

    Краварите са напълно изтрещели, мислят си че живеят в евтин холивудски филм. Тоя си прави ПР на гърба на русите пак. Видите ли великите му сателити решават дали ще съществува У или Р. Успокойте ве пикльо, бори извънземните, в изпушилата Кравария ни е надеждата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Sep 2023 20:03ч.

    По отношение на твърдението за "разпространение на руската пропаганда" Мъск пита: "Къде е тая руска пропаганда? Щото не я виждаме." https://twitter.com/elonmusk/status/1700080648319590465

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Sep 2023 20:05ч.

    И тия що лъжат, като за атаките си ползват американски сателити, разузнавателни дронове и АУАКС-и? Та могат да си минат и без Старлинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроатлантик

    08 Sep 2023 20:05ч.

    Реакцията на бясното куче с благозвучната фамилия Подоляк показва, че Мъск е постъпил много правилно! Той отдавна искаше да ги резне въобще от "Старлинк", но Чичо Сам яко го притисна по всевъзможни начини и не се получи. А каквото и да направи за хохлите, те все ще са недоволни и ще искат още! Това май го разбраха и най-ревностните им поддържници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    08 Sep 2023 20:29ч.

    какво се чудите ? мъск е по-близо до позицията на тръмп , а тръмп е с/у байдън. кой е крив и прав? въпрос на гледна точка.явно мъск иска да помага на украйна при защита , не и при атака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кожа Остря

    08 Sep 2023 20:47ч.

    Мъск е пич! Молеца ("академик" деееба) е гнида миризлива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    08 Sep 2023 21:23ч.

    Абе дали тази благородна постъпка на Мъск не е свързана с това, което му казаха руснаците преди няколко месеца? :) Че сптниците му са частни, корпоративни...и при доказано участие във враждебни действия против РФ, ще ги свалят всичките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спретнат театър, хората си гинат ежедневно

    08 Sep 2023 21:28ч.

    И не само Русия е виновна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Sep 2023 21:56ч.

    Нещата са малко по-други от написаното в първия абзац - "Собственикът на SpaceX Илон Мъск е инструктирал инженерите си да изключат сателита Starlink на неговата компания, за да осуетят украинска атака срещу руския военноморски флот." - Старлинк в Крим не работи, така че не са изключили сателита Starlink на неговата компания, а не са го включили когато са искали от него това така да кажем Байдън и Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xmmm

    08 Sep 2023 23:53ч.

    Мъск се опитва като Тръмп да е независим, но демократите фашисти държат всички бизнеси, ако някой си мисли че Гейтс, Бъфет, нацисткия престъпник евреи сорос и фамилия са милиардери много се лъже, всичко е под контрол на демоктарските служби и ако не наливат яко пари на партията и за избори и прочие дотук с бизнеса им. Това че са "успешни" бизнесмени са безкрайни ПР, успяват само защото държавата, т.е. демократите са зад тях, дори републиканците когато са на власт не могат да ги разкарат, толкова дълбоко са се впили в системата. Чудя се защо като е толко "смел" не отреже подоляк от X, демократския туитър блокира Тръмп дори като беше още действаш Президент на сащ,а той не смее да блокира един представител на чужда държава при това доказан фашист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Beco

    09 Sep 2023 0:02ч.

    Подоляк как звучи само гордо - "долен", "подъл" все хубави думи в балгарския, много добре отговаря името му на неговата същност. Защо не разбере че хората в Крим, в Донбас не искат да са под режима на Киев, имаха дори референдум и щом на Косово дадоха независимост като с бомбене го откъснаха от Сърбия, както Русия даде независимост на усрайна, на балтика и прочие без един куршум да се изстреля така и да бъдат добри да спрат геноцида над руско, българско малцинство и дадат свободата на хората. Истината е че не им пука за хората, тях ще ги прогонят, асимилират, убият, както виждаме последните години, трябва им бизнеса, за няколкото американски фамилии, които държат цялата икономика на усрайна, за това загиват украинските младежи, за интересите на една шайка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • axa

    09 Sep 2023 0:13ч.

    разбира се че няма да разшири обхвата над Крим, руснаците ясно му казаха че считат Крим за тяхна територия и всичкото сателит ще бъде незабавно свалено. А съм сигурен че и либерастдемкратите са му подсказали да не го прави (той слуша тях, разбира се) щото какво следва като потопят корабите - просто други кораби, Русия ги има достатъчно, а накрая като им писне ще пратят малко атоми директно на Вашингтон и Лондон, едно ескалиране ще се получи, а не "победа" над Русия. Как си представят най-въоръжената в света, най-голямата държава в света, с Китай зад гърба, да бъде победена, при това в една абсолютно провокирана от сащ и запада война.Няма начин. Ще се съобразят с Крим и Донбас и толкоз, пак дотам ще се стигне така или иначе. Ако бяха ги послушали за дребните им искания да ги изпълнят сега щяха да си живеят мирно. Ама не- искат да забранят езика ,училищата на руснаци, българи, военни бази на сащ в крим ,Нато да заобиколи Русия отвсякъде. Еми ще се стигне до тук, като не искат да се съобразяват с Русия.Света не може да принадлежи целия само на сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи