Мъск подкрепя мнението за провал на контраофанзивата на Украйна

Мъск подкрепя мнението за провал на контраофанзивата на Украйна

Илон Мъск подкрепи мнението на икономиста Джефри Сакс, че украинската контранастъпление няма да постигне целите си, а политиката на сегашното ръководство на САЩ заплашва да повтори афганистанския сценарий, съобщава ТАСС.

Според статия, публикувана от Сакс в Туитър вчера, „всеки ден става все по-очевидно, че украинската контраофанзива няма да постигне нито една от целите си“. Според него "много по-вероятно е конфликтът да стигне до задънена улица или Русия да получи допълнителни територии и да спечели". Сакс припомни, че е можело да бъде постигнато мирно споразумение след преговорите в Истанбул миналия март, "но Западът отхвърли" такъв изход.

Дейвид Сакс подчертава, че подкрепата за Украйна от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън може да повтори афганистанския сценарий, когато „в продължение на две десетилетия американците бяха уверени, че (страната им) печели“, но този мит беше разсеян, когато правителствените сили "паднаха в рамките на няколко седмици."

"За съжаление, изглежда, че в Украйна се движим в подобна посока. Единственият въпрос е колко дълго Байдън ще може да поддържа избраната от него прокси война, която лесно можеше да бъде избегната", заключава Сакс.

„Добре казано“, написа Илон Мъск в коментар към неговата публикация.

Миналата събота руският президент Владимир Путин на среща с лидери и представители на мисии на няколко африкански държави показа парафиран проект на договор с Украйна, който се подготвяше през март 2022 г. в Истанбул. Той включва 18 члена и приложения. Според Путин той съдържа разпоредби за неутралитет и гаранции за сигурност. 

На 29 март 2022 г. в Истанбул се проведе поредният кръг от преговори, след които ръководителят на руската делегация, помощникът на Путин, Владимир Медински заяви, че Москва за първи път е получила на хартия от Киев принципите на възможно бъдещо споразумение, съдържащо, наред с други неща, задължения за неутрален, извънблоков статут на Украйна и нейния отказ от разполагане на чуждестранни военни и оръжия, включително ядрени оръжия, на нейна територия. Руските войски в Киевското и Черниговското направление бяха изтеглени, но след това преговорите за уреждането бяха напълно замразени и според Путин Киев се отказа от договореностите, постигнати в Истанбул.

През октомври украинският президент Володимир Зеленски наложи решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, че е невъзможно да се преговаря с Путин, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • контранастъпление

    20 Юни 2023 13:38ч.

    Контранатъпление ще има, но то ще бъде в посока Харков и Одеса, които отдавна очакват руските войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илон Мъск

    20 Юни 2023 17:40ч.

    не се страхува много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи