Мащабна акция на антимафиотите срещу каналджиите на мигранти, 10 души са задържани

Мащабна акция на антимафиотите срещу каналджиите на мигранти, 10 души са задържани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Около 10 души са задържани в мащабна операция на ГДБОП срещу каналджийството. Акцията се провежда в цялата страна и ще продължи през целия ден.

Претърсват се десетки адреси. Целта на акцията е задържането на "сериозна организирана престъпна група".

Операцията тече в ключовия за страната ни ден, когато Съветът на Европейския съюз ще гласува разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - едната дали България и Румъния да бъдат приети, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство.

Очаква се Нидерландия и Австрия да се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

Над 11 хиляди души са задържаните във вътрешността на страната бежанци от началото на 2022 година до края на ноември, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР). На 16 септември вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че български граждани вече не се занимават с каналджийство, като това е в резултат на засиления контрол от МВР. Допълни, че за шофьори масово се наемат чужденци.

За по-малко от три месеца трима служители на МВР загинаха, докато изпълняваха задълженията си по противодействие на мигрантската вълна. На 25 август автобус, който превозваше незаконно влезли в страната чужденци, удари полицейски автомобил, опитал се да го спре в Бургас. Загинаха двама души от местното районно управление. На 8 ноември служителят на Гранична полиция Петър Бъчваров беше убит с ловна пушка, докато проверяваше дупка в оградата по границата с Турция.

Вчера МВР съвместно с прокуратурата започна акция и срещу разпространението на наркотици, която се очаква да продължи няколко дни.

Източници: dnes.dir.bg, БНР, NOVA, dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Акушерка

    08 Дек 2022 8:43ч.

    Късно, мандалото лопна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питане от публиката

    08 Дек 2022 9:02ч.

    В случай че успешно ликвидираме каналджиите и осъществяваните от тях коридори за извеждане на нелегалните мигранти към западна Европа, това означава ли трайно оставане на мигрантите на наша територия? Или се предвижда тяхното извеждане, по каква процедура? Или временното квартируване на частните интернационални терористични войски става отговорност на нашата държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Дек 2022 10:54ч.

    Тези показни акции са "много шум ,за нищо". Ще се похвалят, ще се говори няколко дни и постепенно ще се забрави. Арестуваните ще ги пуснат тихомълком с парична гаранция, недостатъчно доказателства-това сме го "гледали"нееднократно. Разбирам, че го правят и заради Шенген, но това няма да промени решението на Австрия или Нидерландия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    08 Дек 2022 11:54ч.

    ЕС е вреден за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи