Мартин Владимиров: Има съмнения, че октомври сме внесли втечнен газ от Русия през Гърция

Мартин Владимиров: Има съмнения, че октомври сме внесли втечнен газ от Русия през Гърция

"Още октомври в Центъра за изследване на демокрацията публикувахме анализ, в който посочваме, че има рискове Русия да заобиколи санкциите на Европа и да започне да изнася повече втечнен газ. Има много клиенти на този втечнен газ, особено в Южна Европа - Испания, Португалия, Гърция. Това може да е канал за внос на природен газ от трети страни. Има съмнения, че през октомври сме внесли втечнен природен газ от Русия през Гърция", заяви енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването “Тази сутрин” на бТВ.

“В никакъв случай не трябва да вървим към нов договор с “Газпром”, подчерта той.

“В новия указ на президента Владимир Путин няма условие за възстановяване на доставките на природен газ. По-скоро “Газпром” търси начин да си вземе парите по неизпълнените договори, но не гарантира доставки на природен газ”, добави Владимиров. 

По думите му, руските доставки в Европа са се сринали до 9% спрямо санкциите. Според него сериозен риск има в това Русия да започне да изнася повече втечнен газ в опит да заобиколи санкциите. 

“В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно пълни газохранилища за сезона, има свръх предлагане на втечнено синьо гориво. Цените тръгнаха надолу, това е от ключово значение за Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото”, Той коментира и утвърдената вчера цена на синьото гориво от КЕВР - 179,33 лв. за мегаватчас през януари, скок с 22,7% спрямо декември. 

“Цената на природния газ за крайните потребители ще се увеличи, но с много по-малко от колкото се очакваше, а именно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което намали търсенето на газ”, каза Владимиров. 

Според него се очаква през януари да се започне използване на газ от “Чирен”, защото само вносът няма да стигне за потреблението ни. 

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    02 Яну 2023 8:53ч.

    Въх, тоз открил топлата вода... че то няма откъде другаде бе джанъм, братята ти амероси и те от там си вкарват, ама на каква цена ти го продават, това е въпроса ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не го знаят !

    02 Яну 2023 8:59ч.

    Наивни са ! То и американското ядрено гориво е от внесен руски обогатен уран. Защото е в пъти по евтин и американците само го брандират и увеличават цената в пъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците не могат да обогатяват уран от десетилетия

    02 Яну 2023 9:07ч.

    Планират да започнат да могат отново към 2040 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 9:48ч.

    Американците нямат ядрени специалисти изобщо, те са замръзнали в онези времена, в които са краднали специалисти от Русия, но не са развили обучение в тази област. Затова и в ядрените оръжия драстично изостанаха... сега имат само два варианта, да думнат Русия или СК, за да се сдобият с реални знания, но не би! Как се бие някой, който може да ти разбие фасоня? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците не можели да обогатяват уран от десетилетия

    02 Яну 2023 12:30ч.

    Нагла лъжня. Те имат най-голямата сграда в света, в която се извършва обогатяване на уран по най-добрите методи. А не като ръкожопите руснаци, които търсят лесното с тия центрофуги. Били се въртели с 1500 об/сек (90 хил об/мин)? Ми това е мноо опасно! Може да претрепе някого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авторский блог Борис Марцинкевич

    02 Яну 2023 16:54ч.

    Русский атом https://zavtra.ru/blogs/russkij_atom Уникальные технологии в ядерной энергетике Борис Марцинкевич

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    02 Яну 2023 17:52ч.

    Американските атомни електроцентрали работят с касети обогатен уран внос от Русия. Американската "Уестингхауз" отдавна не произвежда касети с обогатен уран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    02 Яну 2023 8:56ч.

    Щом гостува в бтв или Нова означава, че е НПО експерт. Т.е. какво ще каже е ясно още от момента на поканата му. Защо ни губят времето с еднотипни, черно-бели експерти на заплата към НПО ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    02 Яну 2023 11:22ч.

    Че този е стар мой познайник и еничарин храненик на американски НПО. То и целия им Центъра за изследване на демокрацията е на американска хранилка, така че този "експерт" друго не може и да каже, защото ще трябва да се сбогува с топлото си местенце на нищоправещ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Центърът за изследване на демокрацията,

    02 Яну 2023 11:44ч.

    се изнесе от България преди 20 години! Този дори не е копие на предишния, нито подражание, а някакъв присаден квази аналитичен център. Просто загуба на време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 8:56ч.

    Тоз милия и той теоретик на конспирациите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    02 Яну 2023 9:15ч.

    това поредния умнокрасив плужек ли е? С такива дебили разпадът на БГ е гарантиран

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Пеев

    02 Яну 2023 9:38ч.

    Внесли сме газ, не сме внесли отрова! Поредният лъжедемократ. Пфуу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фиба

    02 Яну 2023 9:39ч.

    Какво друго да направи. Нали заплата трябва да се избива. Бий по Русия, възхвалявай евротлантизма и пей сърце.Нима преди 89 да е било различно. Тоя е млад и не помни, но аз помня, как политпропагандатори бореха империализма тогаз. Нищо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля си,

    02 Яну 2023 9:40ч.

    че този е чукундур.Ми,добро утро.Всички знаят,че е руски,какъв да е друг?Като не искат нашите случайници да сключат нов договор,ще плащаме по-скъпо за същото.Не зная до кога ще търпим това безумие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    02 Яну 2023 11:26ч.

    Така е, но така като купуваме 3-4 пъти по скъп "демократичен" (явно американсците използват шамани, които му пеят молитви и руския газ става "демократичен") газ всъщност укрепваме американската икономика и загробваме все по-бързо България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сър

    02 Яну 2023 9:41ч.

    Отново педераси, нямат почивка! Поне да изчакат два дни да ни дадат спокойствие! Дай му да лиже и целува за байдански газ,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ужасът Кинжал

    02 Яну 2023 9:51ч.

    Все по-смешни и жалки стават опитите на разни поръчкови на наглосаксите платени "експерти" да представят Русия като някаква страна от Третия свят, без съпротивителни сили. За такива изкривявания някой ще плаща с главата си, и то внезапно и категорично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мърсула - "Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото”

    02 Яну 2023 9:52ч.

    Другаре, схващате ли мисълта на този тавагищ в цитата тук? На човек направо да му се разковат джапанките от подобна идиотщина (не е обида, а мед. определение)?! И да, цитата не е превод от друг език, та да се извинява преводаческа нефелност. Но в крайна сметка, самият Плебс си е виновен, че търпи такива не адекватни персони и дори си губи времето да гледа и телевизии, част от глобалната лъжлива, продажна, измамническа "информационна" кохорта предатели, рушители на държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Яну 2023 9:52ч.

    Ся, младежът е от Център за изследване на демокрацията. Наративът, да ме прости Господ, на всички такива дематикроиди е: "Газ има! Фрашкани сме с газ". Като оня капитан на потъващия кораб - "Спокойно, вода има за всички!" И понеже сме фрашкани, европейците ай мийн, цената му пада! Ура! Ся, къде пада? На спотовия пазар. Но Русия вече я няма там (на европейския спот), а другите доставчици доволни ли са? Норвегия, Америка, Катар, Алжир? Как е положението на азиатските пазари? Нема ли, Катар да се пренасочи нататък? Норвежците ще се радват ли да бъдат евро-енергийно солидарни с останалите главанаци от ЕС? А Америка? Кво ли питам - американците да изтърват далаверата! После, газът от хранилищата. Той на ква цена влезе там? И по-важното - на каква цена ще излезе? А после, след като излезе, на каква цена ще влезе заместващият го? На падащата? Едва ли - когато се увеличи търсенето, кво казва др. Адам Смит? И т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камю

    02 Яну 2023 11:27ч.

    Един вид този така говори/засипва/аудиторията с дрънкане, че да не се задават въпроси. В газохранилищата има газ, набавян цяло лято. Като катерички всички трупаха в хралупата. Да де, ама той като свърши, откъде и на какви цени ще бъде набавен, след като междувременно се промениха някои обстоятелства. И още: тия, дето търсели да си набавят газ – споменатите страни– не те са виновни, да кажем, че това е думата, а Русия, че търсела да заобиколи санкциите. Тя ги търси нарушителите, не те нея. Значи предвиждам, че тези прояви ще ни разболеят духа – на всички при това. Камю е смятал, че усещането за екзистенциален абсурд е болест на времето. А ние колко сме напреднали в тая болест, не може да се изкаже с думи, защото по дефиниция абсурдът не може да се рационализира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    02 Яну 2023 10:05ч.

    Това "експертче" отдавна ми е трън в очите. Още няколко такива "енергийни спецове" съм си записал на листче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    02 Яну 2023 10:37ч.

    Аман от "разбирачи", да покаже какво влиза на станция Странджа, и какво излиза за Сърбия и Гърция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    02 Яну 2023 10:38ч.

    Само не разбрах какви са рисковете, че Русия щяла да изнася повече втечнен газ или че ние сме закупили? Ще настъпи края на света ли? Как може млад човек да е толкова противен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    02 Яну 2023 10:42ч.

    Аман от говорещи глави, на които между ушите им духа вятър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От такива, като този убосник

    02 Яну 2023 11:07ч.

    "експерт" става мръсна дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    02 Яну 2023 11:09ч.

    Има съмнение. Има и един стар виц за Киркор, Гарабед и съмнението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    02 Яну 2023 11:21ч.

    Изследователят на демокрацията има ли мнение по въпроса за противоконституционния преврат в Украина в 2014, или по лишаването на малцинствата там (вкл. българското) от права след 2014, или по забраняването на купчина партии пак там в последните години ? Демократ, но с капаци. Накъдето го обърнеш с икономическа принуда и банкнотка за морков, натам гледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е хубаво така да се говори,

    02 Яну 2023 11:33ч.

    ама така като гледам и чета, това момче никой не го е обичал , май. И така прави, че и да не го обичат. Трябва му психологическа помощ.:))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак неразбрали!

    02 Яну 2023 11:34ч.

    От сега нататък все така ще е! От 1 декември руското правителство въведе таван на цената на природния газ от двете находища, които обслужваха Европа - 2550 рубли за 1000 куб.м. или 75 - 78 долара за 1000 куб.м. А в Европа колко е?.. Правилно - 1260 долара! Честито евродемократи! Сега и кактус ще ядете и ще се смеете през сълзи. Не искахте евтин руски газ - получете скъп такъв, моля!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    02 Яну 2023 12:40ч.

    Яд ви е, че пиздостанниците се оправят перфектно с главанаци като нас? Вече са нахендрили ЕС с 20 годишен договор по сегашните цени за доставка на газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    02 Яну 2023 13:24ч.

    Изследователи от центъра за клинични изследвания на демокрамията са открили древнотракийско хранилище на природен газ от времето но Севт Трети. Неговите запаси ще оигурят газовото ни потреблениие за поне 300 години напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слави

    02 Яну 2023 14:05ч.

    Поредното недоразумение, попълващо медийната ни среда, което повтаря само като папагал едни и същи заучени фрази до припадък. Каквато ни е медийната среда, такива са им ,,гостите". Ако не беше толкова отвратително, щеше да е смешно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    02 Яну 2023 17:00ч.

    В подмандатната ни територия енергийните "експерти" никнат като гъби след дъжд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи