Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал

Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мароко поднесе поредна голяма изненада на световното първенство, след като победи Португалия с 1:0 и се класира за полуфиналите в турнира. Гол на Юсеф Ен Несири в 42-ата минута се оказа достатъчен за успеха, който праща състава сред четирите най-добри на първенството в Катар.

Мароко пренаписва историята, след като става първият отбор от Африка, който достига до полуфиналите.

Дотук Камерун през 1990, Сенегал през 2002 и Гана през 2010 г. отпадаха именно в тази фаза на световните първенства.

След като елиминираха последователно Испания и Португалия, в полуфиналите мароканците ще срещнат победителя от последния четвтъртфинал, в който се изправят Франция и Англия.

Във втори пореден мач Кристиано Роналдо беше оставен на резервната скамейка за сметка на футболистите, които се представиха силно срещу Република Корея.

В нападението на Португалия всичко по-интересно се въртеше около Жоао Феликс и Бруно Фернандеш, който опитваше и да организира действията на своя отбора.

Още в петата минута вратарят на мароканците Ясин Боно трябваше да се намесва след удар с глава на Феликс. Той обаче го отрази и изби топката в корнер.

 

Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал© Reuters

Действията на португалците се свеждаха до продължително владение на топката и диагонални подавания, именно към Фелиск на лявото крило. Той обаче така и не успяваше да надиграе Ашраф Хакими и от там да продължи атаките на тима си.

Мароко играеше много по-рядко с топката и разчиташе на контраатаки, които обаче трудно водеха до опасности, с изключение един далечен и неточен шут на Хаким Зиеш, както и удар с глава на Ен Несири след корнер.

В момент, в който Португалия засилваше натиска си Мароко успя да поведе, при това с първото си реално голово положение.

В 42-ата минута топката се задържа в мароканците с малко доза късмет след два рикошета, левият бек Атият-Аллах я центрира в наказателното поле, където Ен Несири надскочи Рубен Диаш и закъснелият вратар Диого Коща, за да я прати в мрежата - 1:0.

 

Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал© Reuters

Португалците веднага отговориха и в 45-ата минута Бруно Фернандеш удари греда след красив удар от въздуха.

В добавеното време от тима на Португалия имаха и претенции за дузпа, след като Отавио и Бруно Фернандеш паднаха в наказателното поле при различни ситуации. Съдията Факундо Тейо от Аржентина и неговите видеоасистенти обаче прецениха, че нарушения няма.

Само шест минути след началото на втората част селекционерът на Португалия Фернандо Сантош пусна на терена Кристиано Роналдо и Жоао Кансело. С появата си в игра капитанът на тима записа своя 196-ти мач с националния екип и изравни официалния рекорд, признат от ФИФА, който държи Бадер Ал-Мутава от Кувейт.

 

Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал© Reuters

Проблемите за Мароко се увеличиха, след като капитанът Ромен Саис беше заменен заради контузия. Това доведе до неуверена игра в защитата на африканците, а Португалия бързо стигна до две положения. В 58-ата минута изстрел с глава на Гонсало Ромаш мина встрани от целта.

Само шест минути по-късно вратата не успя да уцели и Бруно Фернандеш.

С напредване на времето Мароко се прибра плътно в своята половина, а това позволи на португалците да стигат по-лесно до вратата или до статични положения. Два пъти обаче мароканците успяваха да организират и опасни контраатаки.

В 83-ата минута Боно се отчете с важно спасяване с една ръка, отразявайки мощен удар на Феликс. Това се случи и в момент, в който офанзивните играчи на Мароко бяха извадени, а тимът започна да се брани дълбоко.

 

Мароко пренаписа историята и стана първият отбор от Африка на полуфинал© Reuters

В добавеното време мароканският вратар спря и Роналдо, но натискът на Португалия се засили. За капак в рамките на една минута резервата Уалид Хедира получи два жълти картона и остави тима си с човек по-малко.

С пропуск се отчете и Пепе, който от няколко метра не уцели вратата. Преди това Мароко можеше да реши всичко, когато Абудхлал излезе сам срещу вратаря, но не успя да вкара.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • nan

    10 Дек 2022 19:07ч.

    малеийй, да се стягат французите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Дек 2022 19:11ч.

    Белгия пак ще бъде опоскана ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мацко

    10 Дек 2022 19:41ч.

    Шенген ги зове обратно един по един евраците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    10 Дек 2022 19:54ч.

    Чутовно глупаво заглавие е изпраскано за тази дописка - Мароко пренаписа историята! Футболистите на Мароко не сеа историци.Съмнявам се дори да имат хоби, което ги подтиква към изучаване на историята, камо ли пък по пренаписването й. Мароканците просто се записаха във футболната история, като първия африкански отбор, достигнал до полуфинал на световно първенство по футбол. Никаква история не са пренаписвали - ни антична, ни средновековна, ни историята на Омаядския и Абасидския халифати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    10 Дек 2022 20:47ч.

    Днес кръв ще се лее из Брюксел и европейските градове, където има мароканци. Особености на народопсихологията - празнуват с бой и чупене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слависта от Турно Северин

    10 Дек 2022 23:25ч.

    Дано да опукат и франсетата и или Хърватия или Мароко да стнат следващия Световен Шампион по футбол! Аман от едни и същи абонирани "шампиони", бактън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    10 Дек 2022 23:34ч.

    Африка (в смисъла, който е употребена), започва под Сахара. По-добре е да се каже, че арабите или мюсулманска страна прави пробив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи