„Маркет линкс“: Българите имат по-голямо доверие на Костадинов, отколкото на Петков

„Маркет линкс“: Българите имат по-голямо доверие на Костадинов, отколкото на Петков

Българите имат по-голямо доверие на лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото към премиера Кирил Петков (17%).

Това сочат данните от национално проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% довери и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви социологът Добромир Живков.

Какво е доверието към правителството и Народното събрание?

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

„Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3 и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, обясни Живков.

Удовлетворени ли сме от посоката на развитие на страната?

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са удовлетворени.

„Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общия фон на недоволство и страх в българското общество“, заяви социологът Добромир Живков.

Какви са емоциите, които изпиват гражданите, свързани с политическата ситуация?

35% изпитват разочарование;

25% изпитват тревога;

14% изпитват гняв;

8% се страхуват;

7% изпитват надежда;

7% от анкетираните изпитват „неутрална“ емоция;

3% се чувстват застрашени;

1% изпитват спокойствие;

Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата ситуация в страната.

За коя партия/коалиция бихте гласували, ако парламентарните избори са днес?

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%.

 

6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

България и войната в Украйна

70% от анкетираните лица смятат, че спирането на доставките на руски газ е крайно несправедливо, докато 18% не смятат така, а 13% са отговорили „не мога да определя“.

36% от анкетираните лица са заявили, че са за неутрална позиция на България във войната и че подкрепят позициите на Русия, докато 43% не подкрепят, а 21% не могат да преценят.

59% от запитаните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО, 24% не смятат така, а 17% не могат да определят.

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • 117

  17 Май 2022 9:19ч.

  Още една стъкмистика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Май 2022 9:22ч.

  особено последната графика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ваньо

  17 Май 2022 9:21ч.

  Поредните шменти капели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ликвидира България

  17 Май 2022 9:27ч.

  Радев ,Петков и Василев трябва да си подадат оставките. Те не са кадърни и с са опасни за България. В обратния случай,ще ликвидират страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква стъкмистика не може да ни излъже

  17 Май 2022 9:39ч.

  Точно тези хора плюс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Май 2022 9:29ч.

  Време е да се ориентираме на восток, за да има восход.Лидерът ще ни прости и под неговото крило ще покорим и Хималаите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  18 Май 2022 0:12ч.

  Само, ако е като Япония или "динозаврите" Южна Корея, Сингапур, Тайланд, за съжаление Хонконг вече не е между тях за разлика от Виетнам, Мианмар, а защо не Камбоджа, Филипините, Бруней, Малайзия и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички знаем, че Възраждане вече са първа партия.

  17 Май 2022 9:33ч.

  без значение какво казват рупорите на американската пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  17 Май 2022 23:59ч.

  С каква дрога се друсаш:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  17 Май 2022 9:35ч.

  Гледам подкрепата и неподкрепата на ПростоКиро и Слави Трифонов - и двамата имат еднаква подкрепа -17 %, но Слави е по-малко отхвърлян от Кирето. Защо Маркет Линкс поставя в тази категория простото преди Слави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България няма място в нато-заради собствената си сигурност. Маркет линкс да вземат да питат хората за разнообразие.

  17 Май 2022 9:42ч.

  За да ги боли по-малко по провала. Но както видяхме в петък-много ги боли. Мустафа не се сдържа и се развика от посолството кой крив, кой прав, кой на булката сват. Тъжно е да не може да се владее вече. И слепите прогледнаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропагандата да се поправи

  17 Май 2022 9:50ч.

  Чалгаря трябва да е на 5-то място, а американската подлога е след него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  17 Май 2022 10:35ч.

  Време е за Деветосептемврийски преврат. Военния съюз(Янев) и НОВА(Възраждане) свалят "фашисткото" правителство на Муравиев(Петков - Кокорчо) и България излиза от войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следват разстрели, лагери

  17 Май 2022 10:39ч.

  и разкулачване. А поради изчезването на комунизма, същият ще бъде заместен от фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  17 Май 2022 14:26ч.

  хехехех, къде виждаш фашизъм бе драги ?? фашисти са Да българия, ГЕРБ, ИТН, ПП те говорят за фашизъм и подкрепят съшия ! Значи щом искам родината ми да се развива и да бъде модерна и икономически здрава бивам фашист така ли??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР няма да има! Лекувайте се!

  18 Май 2022 0:04ч.

  СССР е не само ретроградна система, но и геноцид за народонаселението, върху което се упражнява. Фашизъмът се вижда в култът към насилието, към вътрешни, но и към външни "врагове", които според фашисткият режим трябва да се изтребят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  17 Май 2022 10:37ч.

  Съдейки по отговорите на политическите въпроси за спирането на газа, НАТО и неутралитета, високата подкрепа за Костадинов изглежда като чиста лъжа. Разбира се, възможно е и друго - отговорилите да не са в състояние да свържат политика и политическа персона в едно поради остър недостиг на интелигентност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха Ха Ха!!!!!!

  17 Май 2022 10:47ч.

  Народът има по-голямо доверие в Костадинов, отколкото в Петков, обаче избира ПП. Маркет Линкс, YOU ARE FIRED!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре че са машинките SamrtMatic на барон дявола Malloch Brown,

  17 Май 2022 11:54ч.

  че да избират този, който бъде посочен от посолството на САЩ в България. Демокрацията е опорочена не само в САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  17 Май 2022 10:53ч.

  Резултатът реално би трябвало да е още по-категоричен. Киро се оказа патологичен лъжец и безродник. Езикът му (и бг и англ) е на среден изпълнител от дълб. ам. провинция. Той е дълбоко културно чужд на Бг, а може и да е враждебен (заради баща си) и защото очевидно е инсталиран за да работи по чужд, страт. дневен ред. От чуто и видяно Костадинов е негова противоположност. Делата още недост. ясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Революционна ситуация

  17 Май 2022 11:11ч.

  Народните маси не могат да бъдат управлявани по старому ( с трупане на заеми за заробване на бъдните поколения), а властта не може да управлява по старому ( с лъжите си, че може да взима заеми до безкрайност, защото България била най-добре в Еврогейската кочина и защото заемите не вдигали инфлацията...). ВЛАСТТА НА ПЛУТОКРАЦИЯТА се търкаля към клоаката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  17 Май 2022 11:14ч.

  Към клоаката се търкаляш ти и себеподобните ти рубладжии ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  17 Май 2022 11:51ч.

  Известна е историята, че когато Костадинов започнал да учи със сина си по Човек и общество, той забелязал, че българската история е изопачена и в учебника липсва българското самосъзнание. Либералната, глобалистична и безродна паплач е проникнала дълбоко в обществото и започва промиване на детскто съзнание от най-ранна възраст. Тогава Костадинов решава да напише учебник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  17 Май 2022 11:56ч.

  А какво по-точно е направил Петков за България?! Преди да лъсне грозната истина, бях склонен да "повярвам" че той има принос за отстраняването от власт на ЕТ Борисов и неговата крадлива шайка, но междувременно стана ясно, че това е било просто един подвеждащ маньовър, при който беше вдигната сценична мъгла, която трябваше да маскира истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  17 Май 2022 14:28ч.

  същото мога да разкажа и за Асен Василев, човека искал да развие България и поради това измамил един холандски инвеститор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  17 Май 2022 11:56ч.

  То кой подкрепя още Киро лъжеца , и шайката му ?? Само някакви непоправимо заблудени нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  17 Май 2022 12:03ч.

  Отново Костадинов. Ясно и категорично целеполага – неговият учебник ще бъде българо-центричен. Авторът си е дал ясно сметка, че българското образование по чужда поръка работи за дезинтерграция на нашата нация. Пишело „Здравейте, деца в нашата страна“, а при К се заявява:„Нашата държава се казва България и в нея живеят българи“. Разбива категорично лъжите. Учебникът е безплатен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  17 Май 2022 12:19ч.

  Добре че каза - ако свърши тоалетната хартия ще ползваме учебника на Копейкин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямаш ли мъни

  17 Май 2022 15:20ч.

  за фалоимитатор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Май 2022 12:50ч.

  "На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. " Обяснава се с една дума : МАЗОХИЗЪМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данните се фалшифицират

  17 Май 2022 15:13ч.

  Никога у нас не са били обявявани нефалшифицирани данни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Май 2022 12:52ч.

  От всички показани политици, НИТО ЕДИН от калибъра на Орбан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В смисъл?

  17 Май 2022 13:03ч.

  Потомствен антикомунист и русофил по сметка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В смисъл

  17 Май 2022 13:20ч.

  отстояващ националния интерес на държавата си, а не някой чужд такъв. Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  18 Май 2022 0:14ч.

  Национален УЖ интерес, амо ако МУ влиза в джобчето, т.е. КОРУПЦИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото и да не ви се вярва,

  17 Май 2022 13:35ч.

  Възраждане е първа политическа сила в момента. Има ли още наивници, които да вярват на българските социолози? Те винаги намаляват наполовина резултатите на Възраждане. В ход е омаскаряване на водачите и́. Следва нагласеното гласуване с машинките. Мислите ли, че Козяк ще си позволи да изпусне кокъла? Нали Янев загрява по тъч-линията, ха-ха-ха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  17 Май 2022 15:44ч.

  Няма нужда от омаскаряване. Вожда ви сам се хвали, че е руски агент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човешки ресурси

  17 Май 2022 16:00ч.

  А вие, Майна, чия агентка сте? На британците или на американците? Не се срамувайте да признаете, става дума за наши братя, съюзници по оръжие и много близки ни духовно и морално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставете майната

  17 Май 2022 16:42ч.

  не го радвайте с коментари. Бойкот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  17 Май 2022 19:56ч.

  ами...на киролъжеца няма нормален българин, който да го харесва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поръчката идва от

  17 Май 2022 21:23ч.

  Синергитикът

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  17 Май 2022 21:23ч.

  капутчо кефи: https://pik.bg/%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0-%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF-news1104440.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  17 Май 2022 21:38ч.

  на българите им е нужен месија, тој да върши работата, а българите от дивана да наставлјават как да протича спасението им. И затова си търсјат месијата...и којто е по-гласовит, печели избора за месија

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои практикуват журналистиката

  17 Май 2022 21:38ч.

  като най-древната професия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Май 2022 21:56ч.

  Поредната порция глупости...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  17 Май 2022 22:47ч.

  А какво ще е положението,, ако се направи класация на политиците по рейтинг, т. е. разликата доверие-недоверие? Първи Радев, втори... Неееее, не е възможно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам и позор, ако беше вЕрно

  17 Май 2022 23:58ч.

  Копейкин е един фалшив "герой", който бичи само за лична облага, както и тези покрай него дУпетат(к)и. И компенсират комплексите си на аутсайдери, неспособни да се реализират в живота с труд, квалификация и талант. ТОЧНО ТАКИВА СА И ТЕХНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ. Слава Богу, те са незанчителен процент от българското общество, под 5%. Скоро - на бунището!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно, че с лъжливи предатели, които отгоре на всичко са ПРОСТИ, американците донякъде няма да стигнат.

  18 Май 2022 0:17ч.

  Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха, живеете в паралелна вселена:)

  18 Май 2022 0:27ч.

  Ама, вашето УЖ "възраждане" (неслучайно е в кавички), всъщност е ИЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА. Поздрав най-сърдечен: https://www.youtube.com/watch?v=fRuiEv3JRDQ&t=3s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи