Марияна Тошева: Бежанците, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора

Марияна Тошева: Бежанците, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора

Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Марияна Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, пред БНТ. Тя подчерта, че има възможност за предлагане на работа и намиране на жилища.

За хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово съобщи днес БНТ. Напрежението е заради липса на елементарни условия и недостиг на храна и вода. Ситуацията коментира в предаването "Още от деня" Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците. "До момента никой не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 човека от Варна, които ще пристигнат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени", обясни Тошева, която се включи директно от центъра в Елхово.

"Има достатъчно мляко от БЧК и в момента имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси... Направихме организация с четири типа групи, за да може да напаснем наличните бази. Шест автобуса заминаха към почивните бази в страната", обясни МариянаТошева.

Беше много трудно да информираме по-рано. Имаше точен план коя група към коя база тръгва и имаше различни реакции, допълни тя.

 

 

Понякога на 4-5 минути се налагаше да взимаме решения как да насочваме, подчерта Тошева.

Основната тежест за оценката падаше точно на подробната анкета, в която над 40 000 човека бяха описани с техните нужди и така успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се адекватно да отговаряме на нуждите и най-вече са приоритизираме уязвимите групи - майки с деца и цели семейства, които да не се разделят, обясни Тошева.

Тя е категорична, че самите хотелиери също са подали информация колко лица нямат нужда от подкрепа след 31 май. На тази база са направени разчети за базите и са адаптирани местата.

Тошева не пожела да коментира настроенията сред бежанците. Каза, че много хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Тошева.

 

 

По последна информация, все още има хотели, от които хората ще си тръгнат утре и ще бъдат насочени към държавните бази според профилите им.

Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза още Тошева. Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя.

Марияна Тошева подчерта още, че има възможност за предлагане на работа и намиране на жилища. 

Буферните зони се наложиха поради сроковете за напускане на хотелите. Ние всъщност направихме огромно усилие тези хора да бъдат временно подслонени, заяви Тошева.

Ситуацията изисква временна закрила на ниво ЕС, уточни Тошева, като заяви, че правната рамка в тази ситуация е изключително специфична. Според нея най-важното, което дава временната закрила, е достъп до пазара на труда.

Източник: БНТ

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Коко

    01 Юни 2022 20:12ч.

    Тази за какви ни смята? Глупаци като шефа й про100 Киро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв Нежен Демократ

    02 Юни 2022 8:17ч.

    Кой ще поиска да смени 5 пет звезден хотел и аванта за мляко и закуска във фургон ??? Снимките за Холивуд на подмандатната територия Булгаристан ЗАВЪРШИХА !!! Такива ми ти работи : „Слава Кокаина, слава US пасмина, АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юни 2022 20:40ч.

    “ да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна” Нормално е, след като са на тримесечна почивка - ол инклузив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантическа работа, веднага се познава

    01 Юни 2022 20:55ч.

    Малко таквоз ни натаквозиха, ма ние в евротаковата сме свикнали да ни таковат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    02 Юни 2022 5:25ч.

    И как решихте, че нямало достатъчно храна и вода след като никой не е поискал да смени хотел и аванта за мляко и закуска във фургон. Такива ми ти украински бежански наглости...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи