Мария Захарова: Маркс и Енгелс се обръщат в гроба, виждайки как европейците оцеляват с държавни субсидии

Мария Захарова: Маркс и Енгелс се обръщат в гроба, виждайки как европейците оцеляват с държавни субсидии

Икономистът Карл Маркс и съавторът на неговите трудове Фридрих Енгелс "се обръщат в гробовете си" от сегашната икономическа политика на ЕС, при която пазарните икономики "оцеляват благодарение на държавни субсидии и дотации", написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в "Телеграм“, предаде ТАСС. 

Тя обърна внимание на доклада на Европейската комисия относно външната търговия и икономическата политика. "Европейските комисари представиха доклада с такава помпозност, сякаш имаше повод за радост", коментира Захарова.

Тя посочи, че според доклада потребителите са изправени пред нарастващи цени на енергията, висока инфлация и рискове от по-нататъшни увеличения. В същото време "само в енергиен план вече са похарчени 710 милиарда евро, за да се поддържа функционирането на икономиката на ЕС" допълва тя. 

"Маркс и Енгелс се обръщат в гробовете си, като виждат как либералните пазарни икономики оцеляват благодарение на държавни субсидии и дотации, докато европейската бюрокрация печели от това. Въпреки че преди почти два века Маркс точно описва същността на брюкселската евробюрокрация: "Бюрокрацията владее държавата? Тя е нейна частна собственост", пише още Захарова. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • логото

    17 Фев 2023 10:40ч.

    Добре че са руските медии, та истината да стигне до Запада. Дотациите са обясними - и се почва от Украйна - 40-милионна държава е на дотации от Запада, за да се води прокси-война с Русия. Това, разбира се, бърка дълбоко в нашия потребителски джоб и безумно увеличава ръста на инфлацията. Но нека припомним, че Западът с действията си по същество отмени пазарната икономика, за да направи зорлем Русия бедна - въведе таван на международни цени на горивата. И не ме убеждавайте, че един път въведен, тоя таван действа само за руския износител. В глобалния свят търговските центрове са като скачени съдове. Цените на горивата и енергията се дотират, понеже търговците няма как да продават на недопустими загуби. Това се нарича замитане на проблема под килима. Разбира се, за никакви актуални анализи на срамната ситуация в западните медии не може да иде реч. Не оставят на хората възможност даже да се досетят какво правят. Една от причините за това е забраната на руските медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    17 Фев 2023 10:59ч.

    При така наложения таван на цените, производителите ще ограничат временно добива, а когато ЕС изразходи запасите си, търсенето на пазара ще повиши цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tiho

    17 Фев 2023 13:37ч.

    Руската Сийка милева надали е отваряла книги на Маркс и Енгелс, матрьошка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    17 Фев 2023 15:12ч.

    В едно сибирско село съседът на единствената обществена тоалетна, една миризлива барака, взел че я изгорил. И останала само дупката. Но не може да се ползва, тъй като няма никаква зрителна е ветрова защита. Ето по този въпрос трябва да се търсят корифеите Маркс и Енгелс, а не за някакви отвлечени и непроверими западни парични потоци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    17 Фев 2023 20:28ч.

    Един от постулатите на съвременната икономика е минимална намеса на Държавата в бизнес делата. Доста витиево, защото точно това се наложи върху прохождащите ни фирми. Как може родна фирма ( в болшинството си са микро и малки предприятия) да се състезава с големите западни фирми. Тук въобще не се споменават ТНК. Но както се вижда, когато им отърва променят правилата. Това се отнася в най-голяма степен за САЩ с тяхната програма за подпомагане на бизнеса. Така привличат европейските фирми за оперират в САЩ, а не в ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    17 Фев 2023 16:09ч.

    Какъв парадокс! Капиталистическа Русия сочи с пръст социалистическа Западна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малий…

    17 Фев 2023 16:22ч.

    ма, тва май е предимству да живейшъ в утвъднуто, бе - ми, трупове си гледъш и мое си ги убръщашъ? ма, таа мома от БТА-то, ми нея съ Магницки я търсат, а она глей каде съ скрилъ? и нищо й се неразбира кви ги плещи. ма, само чуй кво вика, бате. ало-о-о-у! ма, къф активис е тоа Маркс, ма? ми, щом по цветната телевизия даже не са го пускале още. и никой го незнае, а вече и съафтор по точене на субсидий бил имъл. ма, не бе, не - момата не разпраа тука виц, тя сама е вицъ, бате. става нали, ма некефи таа кифлъ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи