Мария Захарова: Демонтирането на руски паметници по чужда поръчка ще нанесе непоправима вреда на България

Мария Захарова: Демонтирането на руски паметници по чужда поръчка ще нанесе непоправима вреда на България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, каза на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства. "Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив, предаде БТА.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари. 

Източници: "24 часа", ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • Прави се опит за смяна на чипа

    12 Яну 2024 16:10ч.

    Хора, пазете старите книги! Тия сатанисти нищо добро не градят! Само разбиват и унищожават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Яну 2024 16:53ч.

    Захарова намеква за реконструкция по европейски тип на Белене и Скравена !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не виждам намек,

    12 Яну 2024 17:39ч.

    а обещание. Жълтопаветната наемническа сган с недобро финансово състояние да почне да трие профили. Не, че това ще помогне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Яну 2024 16:10ч. Хора, пазете старите книги!

    12 Яну 2024 18:53ч.

    451⁰ по Фаренхайт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Яну 2024 16:10ч. Хора, пазете старите книги! Тия сатанисти нищо добро не градят! Само разбиват и унищожават!

    12 Яну 2024 18:57ч.

    Хахахахаха, девиантните от Пловдив не са ли наясно, че с подобни глупости приближават преименуването на Пловдив на Филибе, а Тракия на Рум?! Б@си дебелите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече нанесохти вреди за

    12 Яну 2024 16:15ч.

    4,5 млрд. Лева заради Гъзпром. Какво повече ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    12 Яну 2024 17:02ч.

    ...молим?... я пак...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    12 Яну 2024 16:19ч.

    Фашистите в България се реанимират чрез млатене по паметници. Но когато започнат да млатят по живите хора, тях няма кой да ги защити. Затова трябва да се погрижим да не вилнеят безнаказано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    12 Яну 2024 16:23ч.

    И на теб ли да обяснявам кое ще бутнем последно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До недобития Монархофашист 12 Яну 2024 16:23ч.

    12 Яну 2024 16:27ч.

    Българският фашизъм Дата 11.01.2024 15800 Радко Ханджиев коментара Радко Ханджиев Научен работник, университетски преподавател, публицист. Доктор по история, специализирал и в областта на „Основи на държавата и правото“. Дългогодишен акредитиран кореспондент на български медии в Унгария. Учредител на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”. /Поглед.инфо/ (доклад от научната конференция на тема ФАШИЗМЪТ, НЕОФАШИЗМЪТ И НАШЕТО ВРЕМЕ, проведена в София на 23 ноември 2023 г.) https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/balgarskiyat-fashizam.164696

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    12 Яну 2024 17:04ч.

    ...и на него, и на него... явно не е разбирач като вас, монархо-фъшкистите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    12 Яну 2024 18:09ч.

    Малка червена лъжа, община Антоново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    12 Яну 2024 16:24ч.

    Те не могат да градят , не могат да направят нещо позитивно и затова рушат и съсипват от злоба , безсилие и комплекси, осъзнавайки собственото си нищожество, но и това ще мине! Змията най-жестоко хапе преди смъртта си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Яну 2024 16:54ч.

    Гиди дърто комуне - Др.ти Путин всеки де гради в Украйна - хем руши, хем изстрелва по 300 000 мужишки пенсии на ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    12 Яну 2024 17:02ч.

    Объркал си се нещо, кавал! Другарят ти Путин всеки ден гради в Украина новото величие на Русия, включително и чрез това, ще внимателно щади всички цивилни! Ха сега, дръж тоз х.й за близалка и марш в ъгъла да ближеш, деб.л с де.ил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано да ти

    12 Яну 2024 17:22ч.

    Удари и панелката в Обеля да видиш какво е градеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    12 Яну 2024 17:56ч.

    ...а вашата къде е, дЗИПе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:10ч.

    Ментето ЗИП днес няма спиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Координаторът на "Левия фронт" Сергей Удалцов беше арестуван до 15 февруари.

    12 Яну 2024 16:31ч.

    Това съобщи каналът Telegram на Комунистическата партия на Руската федерация. https://svpressa.ru/politic/news/401226/ Самият политик каза в съда, че причината за образуването на делото са публикации в подкрепа на членове на марксистки кръг от Уфа. Те бяха задържани през март 2022 г. Удалцов не признава вината си. Басманният съд на Москва по искане на следствието разгледа при закрити врати молбата за арест на лидера на Левия фронт. На 11 януари Удалцов беше отведен за разпит в Следствения комитет. Според неговия адвокат Виолета Волкова в апартамента на политика е извършен обиск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:49ч.

    Сергей Удалцов е типичен полезен идиот. Въпреки комунистическите му убеждения постоянно го засичат в Прибалтика на разни срещи за организиране на цветни революции в Русия спонсорирани от Сорос и сие. Как беше на руски - или кресть сними, или трусы надень.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна..."

    12 Яну 2024 16:32ч.

    Ми това е примера - как с разделение и насилие се превзема Хартланда - Източна Европа, която е богата на природни ресурси! На кого му трябват природните ресурси? Русия не ни взе нито златото, нито земята?! ........ БЪРЗАТ ДА РАЗРУШАВАТ ВРЪЗКИТЕ С РУСИЯ, ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ОТ ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП, който носи СВОБОДАТА за Европа и света, народите да се развиват както искат, а не както им налага САЩ, както направи президента Тръмп в първия мандат! ... Дръжте се българи, няколко месеца трябва да устоим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    12 Яну 2024 16:36ч.

    а когато савецките паметници в РФ се преоценяват след всеки следващ вожд(на племето) на РФ и нЕкои се събарят, други остават, трети се възстановяват(както напр. паметниците на Сталин) досещат ли се савецките товаришчи каква вреда си нанасят? И не може да се изкупи с вмъкване на тов. Сталин на нова икона, както вече са направили:-) И изобщо Захарова да си гледа кочината, че много се размириса от нея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не и обръщай внимание

    12 Яну 2024 16:47ч.

    Декламирай си “Аз съм циганче” и хич да не ти пука какво казва Захарова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 16:47 ч. - В десетката!

    12 Яну 2024 22:34ч.

    Ментетата българчета към това се стремят - "Аз съм циганче" ++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • варвари

    12 Яну 2024 16:55ч.

    леле какъв боклук е роден в българия,добре че не раждат ,важно е да има америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Яну 2024 16:55ч.

    Ония от Средна Азия още преди 30 г. Смениха съветските паметници с Чингиз хан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    12 Яну 2024 17:06ч.

    Правилно ли те разбрах, де.ил, че искаш да се сравняваме средноазиатски? Аз бих предложил - със средноевропейски, като унгарците, например! Какво ще кажеш, де.ил с деб.л?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:11ч.

    Не обръщайте внимание на ментето ЗИП. Пак са го изпуснали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едмънд Черното Влечуго

    12 Яну 2024 17:54ч.

    Долу ръцете от Альоша нещастини ! Не само заради чуждите сили ще го махнат ,но и заради бизнес интереси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pepita

    12 Яну 2024 19:46ч.

    В хилядолетния ни Пловдив има много и различни паметници! Не си даваме Альоша! На тези,на които пречи ,препоръчвам да си лекуват фобиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пиночет

    12 Яну 2024 18:12ч.

    Тази руска стерва какво търси в България? Всички руски отрепки да си заминават в Мордор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадците на Избори

    12 Яну 2024 18:38ч.

    "Истина, истина ви казвам: който не влиза през вратата в овчата кошара, а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадецът на избори

    12 Яну 2024 18:39ч.

    Крадецът дохожда, само за да открадне, убие и погуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модераторът пак пресоли манджата

    12 Яну 2024 19:01ч.

    Ще напусна форума, ако продължават да ми трият постове и същевременно да оставят спам-тролщините във вид на заготовки на една групичка жълтопаветни неофашисти. Тогава изведнъж ще спадне и навъртането на рекордна посещаемост тук и от други стойностни колеги по перо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:17ч.

    Мда. За пореден път призовавам г-н Дачков да въведе авторизация. Лично аз тогава ще се регистрирам със СЕГАшния си ник. Писна ми от крадци на никове. 2 пъти сменях ника въпреки че той нищо не значеше. А ментета на ЗИП според мен са поне двама. Ясно е че са хора с отклонения, но защо трябва да се чудим кой какво е написал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имхо

    12 Яну 2024 19:32ч.

    Това с авторизацията ми се струва нож с две остриета все пак. Да не забравяме, че анонимността е отпускащо оръжие (намалява стреса), а идентичността под всякаква форма е и вид ограничение. Въведат ли авторизация, форумът ще е изправен пред опасността да последва съдбата на оня от "Сега". От авторизация имат нужда по-специализирани форумни платформи, където спойката е субкултурна и профилна, поне аз така мисля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:38ч.

    Форумът на СЕГА не загина от авторизацията. Загина от лупингите на Сашо Дончев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    12 Яну 2024 19:38ч.

    Майтап, рекордна посещаемост, вие русоподатливите и за два конски вагона не стигате, да ви пратим на рекреационни процедури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • качеството не зависи едностранно от бройката (ти май изревнува пак)

    12 Яну 2024 19:49ч.

    Следя и нерядко участвам в няколко български форума, този е най-качественият в интелектуално отношение. Разбира се, причината е в уредниците на сайта, които също са класни хора. А такива като вас просто захлебват от разпространяване на трагикомични англоамерикански мурафети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:50ч.

    Надявам се помните. Не хранете трола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така!

    12 Яну 2024 20:14ч.

    Проблемът на Сашо Дончев беше, че хората правещи му форума не бяха и не са евроатлантици, а личното папо е с предимство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    12 Яну 2024 23:56ч.

    Прав си?????,само,че лупингите на дончев започнаха,след като Миряна си отиде от този свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко ма!

    12 Яну 2024 19:34ч.

    Като дойдете пак ще ги сложим.Ние сме си такива: Живеем спокойно, разумно и просто не вярвате ли вие, елате ни на гости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 19:35ч.

    А иначе Мария Захарова се стреми все пак да раздели сглобката чието НС има рейтинг 8% и българския народ. Има някакви сантименти- "Во время брифинга болгарский журналист подарил официальному представителю МИД России Марии Захаровой корзину цветов в виде флага Болгарии и национальные костюмы для неё и её дочки. Захарова поблагодарила журналиста и пообещала позже выложить фотографии в подаренном платье." https://russian.rt.com/russia/video/366835-zaharova-bolgarskiya-kostyum-podarok И снимката- https://sun9-15.userapi.com/impf/c637616/v637616564/3d119/lH_gcr8qHuc.jpg?size=560x560&quality=96&sign=d5d39a6cd5539a2f109f877d237f0cdc&c_uniq_tag=X1HRq9kMrRGh3iVFZ_QlI_kmLAvpMIeh1qMCnRr0nak&type=album

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече са ви сготвили, писдосьi ...

    12 Яну 2024 20:03ч.

    ТОВА Е НАГЛЕДЕН ПРИМЕР И ЗА НАШИТЕ "УМНИ И КРАСИВИ" МЛАДЕЖИ, ПРАВЕЩИ СЕ НА "РАМБОВЦИ" ПО САЙТОВЕТЕ ... В края на 2023 година украинците пребиваващи в Европа се втурнаха да сменят паспортите си? В края на краищата умните хора предупредиха тогава: това е капан. И капанът вече се затворя с трясък. Вече се появи писмо със следното съдържание в някои страни членки на ЕС : "От 25 декември 2023 г. списъци на мъже, родени в периода от 1960 до 2006 г., подали документи за получаване на задграничен паспорт в чужди представителствата на ДП „Документ“, ще бъдат предоставени на Министерството на отбраната на Украйна. Мъжете няма да получат паспорт, а временни документи за пътуване, за да се върнат в Украйна. В същото време те автоматично ще бъдат включени в регистъра на военнослужещите. Ще бъдат анулирани паспортите на издирваните от МВР и ТСЦ. С подготвяния нов Закон за мобилизацията от Украинската Рада, ще се окаже че: „Повече от 10 милиона украински мъже (както в Украйна, така и в чужбина) могат да бъдат признати за длъжници в рамките на 20 дни, след приемането на Закона и обнародването му в Държавен вестник. След това следва – блокиране на банкови карти, запор на движимо и недвижимо имущество в страната и т.н.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 20:43ч.

    Нали за това скачаха. Украiна це Европа. Украинците в Европа вече завиждат на украинците в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    12 Яну 2024 21:19ч.

    Излиза, че няма кой да спре тези фашисти, така ли? Това да посегнеш на Альоша вече ми идва в повече, и не трябва да се обсъжда, а директно който дори само да го помисли да отива в затвора и до живот. Изобщо няма да разговарям за "идеята," а директно ги пращам такива в затвора. Това са непоправи щети за България не само като цена на монумента, а като връзки с други държави, икономика, и съответно личното благосъстояние на всеки от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи