Мария Габриел в Киев: Подкрепяйки Украйна, България подкрепя принципите за демокрация, свобода, уважение

Мария Габриел в Киев: Подкрепяйки Украйна, България подкрепя принципите за демокрация, свобода, уважение

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в неформалната среща на външните министри на Европейския съюз (ЕС), която се провежда в Киев. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. 

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 държави членки, която се състои извън ЕС. Като „историческа“ и израз на „солидарност“ с Украйна я определи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. „Бъдещето на Украйна е в ЕС“, допълни той.

„Днес, в Киев, с външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна. Благодаря на домакините - президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за инициативата срещата да бъде проведена в Украйна“, заяви българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел. 

„Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в трудни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, България подкрепя принципите и ценностите за демокрация, свобода, уважение“, каза още Мария Габриел. 

В изказването си на форума тя наблегна на военната помощ за Украйна в съответствие с решенията на Народното събрание на Република България, участието на България в мисията на ЕС за предоставяне на помощ на Украйна EUMAM, съвместната декларация на Г-7 в подкрепа на Украйна и подписването ѝ от България. Габриел подчерта и стратегическата важност на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в региона.

Преди началото на срещата вицепремиерът участва в церемония по полагане на венци пред „Стената в памет на загиналите за Украйна“. Заедно с министрите показахме своето уважение към загиналите. Поклон пред паметта им, написа във фейсбук вицепремиерът и външен министър. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първата среща на европейските си колеги в Киев.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Няма никаква "демокрация, свобода, уважение" под американско робство в ЕСОТАН

  03 Окт 2023 7:57ч.

  ЕС и НАТО са две престъпления на САЩ срещу човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При тотална финасова зависимост от банките навсякъде по света

  03 Окт 2023 11:11ч.

  При пълна финансова зависимост от капризите на долара, каква демокрация, че и сводбода даже! .................... Думи, думи, думи, десетки години промиване на мозъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Габриел в Киев: Подкрепяйки Украйна, България подкрепя принципите за демокрация, свобода, уважение

  03 Окт 2023 8:01ч.

  трябва да си завършен дебил, за да се вържеш на тези глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  03 Окт 2023 8:52ч.

  Тази лелка габриел говори точно като партиен секретар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палавият пор

  03 Окт 2023 13:04ч.

  Защото Мария е ТП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  03 Окт 2023 8:05ч.

  Колко въздействащо звучат тези думи, Габриел е истински хуманист и борец за човешките права, толкова е истинско и вдъхновяващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  03 Окт 2023 8:43ч.

  Бла, бла,бла ... Гусжата скри шапката на пропагандистите от соца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Увредена е по рождение

  03 Окт 2023 10:29ч.

  Затова е функционално неграмотна и не разбира значението на думите, които изрича. Такива увредени като нея, Кирчо, Кокорчо и техните фенове, завличат България в бездната на небитието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, избави ни от Нечестивците!

  03 Окт 2023 8:08ч.

  Искам да пипитам, кого точно подкрепяме в усрайна? Фашагите от "Азов" и подобните им, убийците от "Майдана", в Одеса, или ... убийците на обикновените наборници, хвърлени за "месо" на фронта? Или интересите на фащ? Боже, моля те от все сърце и душа, прибери си вересиите, че бактън вече! А, и машето моме хич даже да не се връща - директно на фронта, да помага; и магарев, то же! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Групова снимка

  03 Окт 2023 8:08ч.

  Тези хлапаци от предучилищната, които са се научили да си купуват скъпи дрехи, държат да се покажат заедно, защото по единично няма кой да ги чуе. Така поне пълнят окото на европееца, който трябва да развърже кесиите и да плати не само снимката, а и злодеянията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  03 Окт 2023 8:29ч.

  Каква демокрация?!! Забрани и оръжие. Слугинство, предателство, лакейство ... Това е моята Родина - унижена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радио Ереван

  03 Окт 2023 8:29ч.

  Попитали радио Ереван какво е оксиморон? - Украйна, демокрация, свобода и уважение в едно изречение - отговорило радиото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ми намирисва на "Прощалната вечеря".

  03 Окт 2023 8:35ч.

  "Апостолите" ще потупат за последен път своя кумир по рамото, ще похапнат от неговата манджа, ще пийнат неговото вино, ще смръкнат неговите кристали и ще му се врекат във вечна вяра. След което ще се прегърнат, бързо ще го в уста целунат и ще се разлетят във всички посоки. Жозеп ще бърше сополи в ъгъла, докато Зе невнятно ръмжи любимите си мантри. После всеки "апостол" ще донесе благата вест обратно в страната си. А след още малко време всеки един от тях ще започне да се отказва от кумира си. Поне по 3 пъти на ден. И само вятърът тихо ще напява: "О, мами блу!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "О, мами блу!"

  03 Окт 2023 8:39ч.

  Това беше добро! :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  03 Окт 2023 8:37ч.

  Нагабриелила е разни кухи клишета, написани от изкуствен интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кого подкрепяме

  03 Окт 2023 8:39ч.

  Се видя най ясно в канадския парламент. Повече обяснения не са нужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • принципите за демокрация, свобода, уважение

  03 Окт 2023 8:39ч.

  Ловене на младежи по улиците и натъпкването им в камионетки - месорубка, смърт до 48 часа ! Незаконни хайки по улици, шосета и кръстовища от униформен башибозук. Нахълтване по домовете на украинците и задържане на хора без прокурорска заповед. Мобилизация на възрастни над 60 г. Мобилизация на болни и сакати /вкл. вече загубили крак !/ , мобилизация на жените !...Това е върха на демокрацията, върха на уважението и свободата. Да не пропуснем и слава кокаине !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  03 Окт 2023 8:46ч.

  След не повече от 12 месеца тази ще са вече изринати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анобим

  03 Окт 2023 8:47ч.

  Отлагането на изборите е гаранция, че принципите за демокрация ще се запазят по-дълго време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  03 Окт 2023 9:18ч.

  Излезе инфо, че не били 27, а 23, явно подкрепата не е категорично, значи има разумни хора все пак. Със сигурност всички тези външни министри се обогатяват от войната в Украйна и зеленият им е удобен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам какви ги дрънка това

  03 Окт 2023 9:21ч.

  бозоляво същество но е факт че нашите идмиолени”политици” усилено ни подготвят да ни вкарат в третото световно мурабе!Привиквали мъже от запаса,правят проверки на скривалища и уредби за оповестяване,подтикват хората да се запасяват!всичко това говори че нашите младежи ще горят по украиноките поля!Както е писал Юлиус Фучик- ХОРА,БДЕТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  03 Окт 2023 9:31ч.

  Тая кукундела, неможеща да върже две свестни приказки на кръст, била външен министър на България. ПОЗОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че то от последните къде 30 години някой свестен за Министър на Външни работи в Българията да си забелязал? Почти всите - с конкурс от помощно училиже за дебили са събирани!

  03 Окт 2023 9:54ч.

  Едно време хората воювали и мрели за Македония - ден я подаряваме за "европейски ценности"!Едно време хората строели Българска индустрия - днес я подаряваме за "усмивка пред строя", едно време преди къде 150 години поповете съветвали Българина "продай си овцете - купи си пушка, за да се бъриш за НЕЗАВИСИМОСТ", днес си подаряваме всичко оръжие, за да ни подчинят по-лесно разни хищни близки и далечни "комшии"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутант някакъв си имаме

  03 Окт 2023 9:48ч.

  жирафопатка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още една, която продава България заради собствената си заплатичка

  03 Окт 2023 9:49ч.

  Няма демокрация в страна, където няма избори. Зеленски арестува опозиционните водачи, забрани опозиционните партии, конфискува телевизионните им канали, задължи всички медии да приказват едно и също. Няма демокрация и в ЕС, където чучулката наложи незаконна цензура и разреши само папагалско повтаряне на нацистките киевски лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Окт 2023 10:10ч.

  Маро не се напъвай, че нямаш сила и за газове... България това е нейният народ, а той е твърдо ЗА РУСИЯ! 😉😏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smopenue

  03 Окт 2023 10:55ч.

  Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Окт 2023 10:59ч.

  "България подкрепя принципите и ценностите за демокрация, свобода, уважение“. Комунистите едно време говореха същите лицемерни дивотии. Даже те поне споменаваха "народна демокрация", а днешните презряха и народи, и референдуми, прочее!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уточнение

  03 Окт 2023 11:00ч.

  България НЕ ПОДКРПЯ Украйна. Направете референдум, за да видите това. Не лъжете. Вашето лично мнение не е мнението на българския народ. Подкрепяте я само вие партиите, дето ви поставиха от Посолството да тероризирате и уж "управлявате" българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След Канада, оооо Канада и аплаузите за нациста, когото Полша иска за да го съдят

  03 Окт 2023 11:00ч.

  и след прегръдките между Зеленски и Хунка, изреченото от представляващата България е или неграмотност, или пълно падение, или завладян ум от изкуствен интелект - на запис зареден. Поне да си беше замълчала. Още повече, че както писа тук някой в коментарите била еврейска снаха, на етноса най-пострадал от нацизма. ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ, това е субект изпълнител биоединица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е вдъхновител на нацизма? -

  03 Окт 2023 11:25ч.

  Расизмът на Моше. Кой е Моше? - Водачът на народа на Израил - на евреите, - които изведе от Египет (египетският фараон и египетските робовладелци били вдигнали ръце от тях и ги били пуснали - хей така - да им се махнат от главите). Къде са свидетелствата за расизмът на Моше, завещан като закон на "избраният народ" на Израил? - В юдейската теология - във Второзаконие на юдейската Тора, във Второзаконие на Вехтия завет. И така, кой спечели от германския нацизъм по юдейски образец? - Хитлер? - Не. Спечелиха най-богатите юдаисти в САЩ и ционистите от Швейцария, САЩ, Канада, Латинска Америка, оцелелите от германския холокост в Европа, вкл. в бившия СССР. Бедните юдаисти, които не са били в състояние да емигрират или да се откупят, или да радотят за германските нацисти, като предават всоите събратя (като бащата на Сорос) са били избивани от глупавите германски и украински нацисти, които и до ден днешен не са в състояние да проумеят,че са служили на ционистите - на юдейските нацисти. Историята с германския нацизъм се повтаря в Украйна. Украинските нацисти отново служат на юдейските нацисти - на ционистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единомислие в 11:00 ч. :)

  03 Окт 2023 11:03ч.

  ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ! Тези говорящите от името на България, всички разбират защо го правят - заради евроатлантическите сребърници. Но е време да спрат да говорят и да тормозят народа говорейки небивалици от наше име, защото ЛЪЖАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  03 Окт 2023 11:14ч.

  А нещо за екзистенциалното съществуване на българина не каза ли? Щото с тези партийни ценности не можеш нахрани народа, каке! Народът иска хляб и зрелища, а не само зрелища! Затова не им се получава на новите римляни. Само с грабеж и празни приказки народ не се печели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крум

  03 Окт 2023 11:27ч.

  Крайно време е със закон да се забрани на всички политици да говорят от името на народ и държава. Изказванията им да са от собствено име и да носят отговорност( включително наказателна) за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • данъкоплатец

  03 Окт 2023 11:38ч.

  Споделям тезата Ви, но мисля, че партокрацията у нас няма ди си го причини и да приеме такава забрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  03 Окт 2023 12:25ч.

  Простата селянка, като си е сменила българската фамилия с еврейската, та вече и тръгнала света да оправя, като домакина си клоуна-евреин. А най-вече ме дразни това, че говори от наше име - на българите. Мутрите разпродадоха българското имущество, га чак и дадоха подарък името българско да се употребява от чужденци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  03 Окт 2023 12:31ч.

  Предполагам, че са искали разрешение от Путин за тази среща. Придружена с гореща молба да не пуска кинжали по това време и да запази ценния им животец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марийче,

  03 Окт 2023 13:04ч.

  къде си си тръгнало, с празно плямпане май ще си загинем предсрочно! Искат се дела, па барем роди и някое дете за майката България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kuku66

  03 Окт 2023 13:25ч.

  Лош Путин и некадърен Шайгу!Толкова ли ви досвидя за един Искандер?Щяхме да ви съберем пари да ви го платим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2222

  03 Окт 2023 13:54ч.

  Цяла България чакаше този момент, да ни отърве от тия продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приказването на глупости , води към трета световна война

  03 Окт 2023 14:04ч.

  Какви принципи на свобода ,демокрация и уважение съществуват в Украина ? Няма такива. Хунтата на бандеровската сган вилнее ? Подкрепяйки Украина,България подкрепя Бандера ,подкрепя нацизма във всичките му извратетени форми. И това поведение няма и не бива да бъде простено ,когато дойде денят. А денят ще дойде !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  03 Окт 2023 14:33ч.

  Такава подкрепа има само в главата на Габриел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи