Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума, предложен от ПП-ДБ

Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума, предложен от ПП-ДБ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма да подпиша така наречения меморандум. Той влиза в противоречие с българската Конституция. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в свое извънредното изявление. Той е опит за политическа търговия", посочи тя.

Цялото изявление на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел: 

Търпеливо дни наред и абсолютно умишлено не коментирах предложенията за ротация както от страна на премиера Николай Денков, така и от страна коалицията ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва се случат нещата. Чух предложения да си разменим местата с Денков, чух екзотика да добавим още едно ново министерство, за да има за всички място. Време е да кажа какво направих и какво няма да направя:

Излизам от среща с посланиците на страните от Европейския съюз и САЩ, на която ги запознах как разбирам аз управлението на държавата и какво смятам да правя и да НЕ правя.

Преди всичко НЯМА да подпиша така наречения меморандум. Ще обясня защо:

1. Всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. 

2. Обезпокоително е, че този документ е изработен с крайна цел държавата да бъде разделена между 2 коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органите да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси.

3. Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага забележете: две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

4. Всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и точни изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорично са посочени условията на които съответното лице трябва да отговаря.

5. Меморандумът влиза в противоречие с българската Конституция, която е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно. 

6. Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една-единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите.

7. Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

8. Правовата държава се ръководи от принципа за върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба, реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват в правомощията на останалите власти.

Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно:

За Съдебната реформа: безспорно тя е приоритет. Но така предложеният документ и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно ще бъдат постигнати в рамките на 9 месеца. Това е програма за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент? Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?

За службите: Какво налага тези промени и защо е фиксиран този срок 1 юни 2024 г., който съвпада с предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент? Липсват аргументи, мотиви и ясни правила как ще станат тези промени, без това да застраши националната сигурност. Липсата на тези аргументи е доказателство, че е това е пореден опит за заемане на постове, чрез които да бъдат овладявани и службите.

За електронното управление: Не е ясно какво налага тази амбициозна дейност в рамките на следващите 9 месеца, свързана с електронното управление.  Действащият министър на МЕУ от няколко месеца се движи с охрана, в резултат от заплахи и натиск от страна на народни представители. Заплахите касаят възлагането на обществени поръчки. Този казус все още няма яснота и предложението за реформа в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или за овладяване на министерство.

За КЗК: Предлага се  законът да се променя всеки път в зависимост от това от колко партии се състои коалицията, която управлява в даден момент. Това е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото. Така разписано предполага политическо овладяване на КЗК, а не политическа неутралност на регулатора.

За външната политика: черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам, обаче, да подчертая, че външната политика се базира на национални интереси и приоритети. Те трябва да бъдат изразявани в един глас. 

На последно място т. нар. проект на меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 г., но за период от 4 години!? И аз не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ?

Огромна част от управленската програма – Еврозона, икономика, образование, енергетика, здравеопазване, регионална политика липсват от този меморандум! Те по-малко важни ли ще бъдат за управлението на страната през този период?

Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както ние от ГЕРБ предложихме още тогава? Напомням, че споразумението и управленската програма, по която и сега правителството работи, бяха изготвени съвместно от двете коалиции. Върху тях дни наред работиха депутатите по ресори от двете коалиции. За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат НЕ ЦЕЛИ постигане на съгласие. Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление.

Заради всичко това информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и международните ни партньори, че АЗ НЯМА ДА СЛОЖА ПОДПИСА СИ под т. нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ.

Извънредното изявление на Габриел е на фона на покачващото се в последните дни напрежение около предстоящата ротация на кабинета "Денков", договорена с т. нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която би трябвало да се случи на 6 март.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува премиера Николай Денков и Мария Габриел - не преговаряли за ротацията, а пътували в чужбина. Той вдигна градуса в т.нар. "сглобка" като се закани на "некоалиционните" си партньори ПП-ДБ. "Ние не сме клошари. Няма да ни давате, ние ще ви бием и ще си вземем това, което заради компромиса беше надвзето от нас", каза Борисов.

На свой ред от ПП-ДБ предложиха меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г. В меморандума пише, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, то ГЕРБ и ПП-ДБ следва да се договорят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че за ПП-ДБ е важно да има отчетност на властта.

Тази сутрин Бойко Борисов каза, че не е чел меморандума. Той заяви, че Габриел му била "прочела 10 реда" от него и че "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на некоалицията". Междувременно Христо Иванов отказа участие в сутрешния блок на bTV в последния момент заради "неотложни ангажименти, свързани с меморандума". В Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че меморандумът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство с ГЕРБ.

В меморандума на ПП-ДБ подробно са разписани процедури за попълването на регулаторите. От ДПС реагираха като заявиха, че ще блокират попълването им. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че "някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин" и че е абсурдно в меморандум да се иска подялба на съдебната власт и антикорупционната комисия. "Това е нечувано. Ние няма да подкрепим това делкане и в делкане на няма да участвам", каза Пеевски.

Източници: "24 часа", epicеnter.bg, БТА, БНР

 

 

Коментари

  • онуфри

    21 Фев 2024 19:12ч.

    Добре, съгласен съм с нея. Но не мога да разбера едно нещо. От кога на Габриел въобще ѝ пука за българската конституция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самозабравилите се негодници от ПП дб посмях черно на бяло да запишат какви безобразия и беззакония искат да направят

    21 Фев 2024 19:23ч.

    И естествено ГЕРБ ще използват автентичните самопризнания за да се отърват от използваната носна кърпичка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предложение

    21 Фев 2024 19:47ч.

    Защо изобщо европейските и американския посланик не ги сглобите в едно управление та да се знае ! И без това те дирижират всичко в България , а вие само си триете подметките до посолстваТА и на всичко отгоре вземате незаслужени народни пари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Френсла селска

    21 Фев 2024 19:15ч.

    Жирафа нещо се пъне, но ще подпише и хоро ще врътне. Под звуците на кан-кан облечена като евтина френска-селска шарлатанка-куртизанка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    21 Фев 2024 19:27ч.

    Габриел предварително се застрахова с "разговор с всички посланици на ЕС и посланика на САЩ" и след това е взела решението! Което е направо е жалко ако не е смешно, защото показва "независима" България, ама друг път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цивилизациоон

    21 Фев 2024 19:50ч.

    Бонжур , бонжур , пардон , пардон , ах на мама френчето !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мина

    21 Фев 2024 19:53ч.

    Желязна беше Мария и това ви кърши кръста. А куртизанките ги търсете при Просто К.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разумна реакция

    21 Фев 2024 19:17ч.

    Не може да се договаряте с измамници. Те измамиха своя патрон президента Радев, че една дама ли няма да измамят? Каналният академик и нагъл плъхок-премиер заслужава един звучен български шамар, но не от дама, за да не се изцапа с нечистотийте му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веднъж предатели , винаги предатели

    21 Фев 2024 19:26ч.

    Предадоха ни избирателите, предадоха президента, който ги доведе на сцената с надежда, че са различни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазни борби

    21 Фев 2024 20:01ч.

    Ей , голямо ръфане и дърпане на кокала ! Аз им предлагам нещо по - цивилизовано като например мазни борби , а ние да залагаме. Хляб няма , ама поне зрелища да има. Даже още от сега залагам на Шиши - всички ще ги натръшка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови избори и измитане

    21 Фев 2024 19:18ч.

    Рецитира като прилежна ученичка това което е казал Бойко и се фръцна без да отговаря на въпроси. Защо бяха тогава всички журналисти и камери. И тази фръцла трябва да е премиер. И двамата не стават - другият пък отишъл във Франция, за да покаже колко сме верни на Украйна, ужас. Нови избори и измитане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно прав !

    21 Фев 2024 19:42ч.

    Нови избори и измитане ! Нови лица в управлението, милеещи за българския народ , България и българския интерес ! От тези сега на мен лично ми се повръща .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Фев 2024 19:20ч.

    Без да се спомене среща с посланиците на ЕС и САЩ не става. Няма да хване дикиш. Ега ти ибрикчиите и ибрикчийктте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    21 Фев 2024 19:22ч.

    Габриел нарочно се е снимала пред надписа Министерство на външните работи. Прави го само и само за да дразни съперника си Денков. И нарочно е облякла сако със зайчето на Плейбой. Пак за да дразни сприхавия академик. Тя добре знае, че той трудно вдига самолета, дори не може да рулира по пистата с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    21 Фев 2024 19:24ч.

    Бойко чу, че ще вдигат тока с 7% юни месец и веднага хвърли кърпата предсрочно. Иначе, Габриел отказва меморандум, сглобката референдум, а Сапунджиев май ще откаже да подаде оставка. Сглобката е в амок, щото изборите в САЩ са чак ноември месец и се колебаят на къде да се дупят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросната има излъчване

    21 Фев 2024 19:25ч.

    /и мозък/, като на солета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймунарник,

    21 Фев 2024 19:34ч.

    абсолютен маймунарник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • продължението

    21 Фев 2024 19:36ч.

    След като се е срещнала с посланика на САЩ, вероятно продължението ще бъде - Денков се връща от Франция и Украйна и продължава да е премиер без ротация, а Габриел пак външен министър в същото правителство, подкрепяно от намагнитените мафиоти Борисов и Пеевски, защото най-важни са още оръжие и пари за Украйна и прилагане на антируските санкции. Все пак за Денков не е важно дали страда България, по-важно е Русия да страда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 19:38ч.

    Уууууууубряяяяя.....кат няма баири да си викат ползват медиите. Меморандуми,изявления, брифинги...и спявка с посланиците. Чакам кога НС ще почне да заседава я в фейсбук, правителството да мине на Вайбър . Дигитализация, комуникация, модернизация, истеризация. Ще кажеш че в парламента нямат стая да говорят като затвориха 8-те джуджета и СС клуб та се чудят къде да се съберат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 19:46ч.

    Голям сеир за чаветата...занимават ни с проблемите си, които сами си създават

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредният

    21 Фев 2024 19:52ч.

    цирк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаджиДимово

    21 Фев 2024 19:53ч.

    Маро, Маро, ... Оди си при другаро и детето! Що ти требе да чистиш настраните задници на БОКо и Шиши?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 20:01ч.

    До нас две войни. В Германия(най-големият ни търговски партньор) влизат в рецесия(и то поне за две години) . ЕС се пука по недозаварениъе шевове. Демография, неравенство, социалната ни инфраструктура е колабирала( демография, здравеопазване,образование, пенсионна система...), тече глобален преход, отбраната ни е виц, службите по-добре да ги няма, съдебната система се тресе....и се замерят с меморандуми в спор кой колко да краде. Закривай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-Ха-Ха (на развален испански)

    21 Фев 2024 20:03ч.

    "5. Меморандумът влиза в противоречие с българската Конституция, която е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно." То, понеже, ротацията е разписана подробно там, нали, моме селско?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    21 Фев 2024 20:16ч.

    Баце е решил да разтури сглобката май, но още малко трябваше да изкарат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако едва сега си разбрала колко струват ППДБ…

    21 Фев 2024 20:23ч.

    значи и ти нищо не струваш. А ако си го знаела от по-рано, греховете ти са още по-тежки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еех, мъко рубладжийска

    21 Фев 2024 20:27ч.

    Вашия Копейкин доживотно няма да е премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важното е, че няма да има ЕС, НАТО вие, евроатлантицште, ще сте в специални лудници с трудотерапия

    21 Фев 2024 20:39ч.

    Поне които не се пребиете с колесниците де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    21 Фев 2024 20:40ч.

    За първи път чувам нещо смислено изречено от гербераст/ка, поздравления за което! И за нея е важно какво ще кажат господарите, затова преди да го изрече пред народа се е отчела на посолствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    21 Фев 2024 20:55ч.

    Четох до - "Излизам от среща с посланиците на страните от Европейския съюз и САЩ, на която ги запознах как разбирам аз управлението на държавата и какво смятам да правя и да НЕ правя". Кое налага политиците ни в една правова и независима държава спазващи Конституцията да информират предварително представители на чужди държави. В качеството на какви са информирани предварително, като на съюзници или на господари от които търсим съгласие или по-лошо позволение?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се, че сме колония и под англо-американо-френско-германско робство

    21 Фев 2024 21:44ч.

    Това ни каза г-жа Мария Габриел по заобиколен начин. Ето как по заобиколен начин макетата съобщават за умрял: "Уне малце болен, утре погребение."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    21 Фев 2024 21:46ч.

    Как какви?! От позицията на главни акционери. България без еврофондове и покупки на дългови книжа от ЕЦБ и ФЕД по пряк и по косвен път не е нищо повече от кошче за боклук. Моментално ще фалираме без западняшките дотации. Тук цели сектори се поддържат на изкуствено дишани само заради някакви супер секретни проекти вкл., но не само към американския военен бюджет, вкл. инфраструктурни. Няма как да не се питат посолстваТа и посолствоТо. В колонията е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НОВИ АКТОВЕ НА МАНИПУЛАЦИИ НА ОБЩЕСТВОТО - ТАКОВА ГРЪМКО ИЗЯВЛЕНИЕ СЕ ПРАВИ САМО АКО Е СВЪРЗАНО С ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВЗИМАНЕ НА КУРС КЪМ НОВИ ИЗБОРИ. ГЕРБ НЕ КАЗВА ТОВА. ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ, ВЕЧЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА ПОСЛАНИЦИТЕ.

    21 Фев 2024 21:00ч.

    И ЗАЩО ГАБРИЕЛ ИНФОРМИРА ПОСЛАНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИНФОРМИРА БЪЛГАРИТЕ? Клоуни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото не е българка, а еничарка на служба в окупационните власти.

    21 Фев 2024 21:25ч.

    Те такова е селавито тудей

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Фев 2024 21:15ч.

    Не знам дали в българската история има по-нелепи човечета в политиката. Ако звучи успокоително, в европейската също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    21 Фев 2024 21:41ч.

    Май се очертава битка на ПосолствоТО (сапунджиев) срещу ПосолстваТа (габриела).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    21 Фев 2024 21:52ч.

    Ще подпишеш, че даже и други работи ще направиш! Ако трябва и публично, и групово! Миндил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Фев 2024 22:12ч.

    Марче, последната дума е на посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    22 Фев 2024 3:54ч.

    Като се обади галя от посолствоТО ще подпишат всичко и меморандума, и мумурандума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    22 Фев 2024 3:08ч.

    иска съгласието на посланиците да има избори или не, срам! Работата е там, че точно при тяхното правителство трябва да се увеличи цената на тока, а борисов не е забравил протестите през 2013 година точно срещу цената на тока, затова вече 10 години цената на тока не се повишава, а ротацията е точно заради еврокомисарката, много ѝ се искало да става премиер, всички тези идеи са на ДСБ, те управляват страната и като стана по-сериозно, се измъкват и оставят петков да се оправя, защото гласувалите за "промяната" всъщност гласуват за петков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътници са

    22 Фев 2024 11:11ч.

    Ако ГЕРБ подпишат меморандума... пътници са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи