Мария Габриел: Благодаря за подкрепата от ДПС и „Има такъв народ“ за експертно правителство

Мария Габриел: Благодаря за подкрепата от ДПС и „Има такъв народ“ за експертно правителство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Благодаря за подкрепата, която получавам от групите на ДПС и на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат и обединени по приоритети. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, след като в парламента се проведе тройна среща за подкрепа за правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Габриел изброи приоритетите, около които се обединяват трите партии. Най-напред за нас са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство - социално отговорен, разумен бюджет, да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания.

Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство - това, в рамките на първия мандат, за нас остава водещо, допълни Габриел. И обясни, че партиите, които я подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят, отправи задочна покана тя към ПП и ДБ, но без да ги назовава.

Сред изброените от нея приоритети са още плана за възстановяване, оперативни програми, инвестиции за България и българските региони.

Структурата на МС остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник, обясни Габриел. Но описа профила, върху който се обединяват: експерти, владеещи материята, работещи за бързи резултати по приоритетите, които хората да усетят. Разговорът за разпределяне на ресорите и за имената предстои. 

Срещата между ГЕРБ, ДПС и ИТН се проведе 3 дни преди Габриел да отиде в президентството с изпълнен мандат и папка с имена на министри.

В кабинета на председателя на НС Росен Желязков се събраха представители на ГЕРБ, начело с Габриел,изследовател които Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова, Деница Сачева. От ДПС бяха Йордан Цонев, Филип Хюсменова и Петър Чобанов. От ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. 

Последната оферта на Габриел е за експертно правителство с ясни приоритети и хоризонт от 1 г.

По-рано днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза за първи път категорично, че ще подкрепят кабинет с първия мандат. От няколко дни той обяснява, че ДПС има подготвени експерти във всички сфери и ще подходи отговорно, защото от разрешаването на политическата криза зависи да започнат да се решават проблемите на хората и държавата. 

Вчера подкрепа за кабинет с първия мандат декларира и Слави Трифонов с видео пост във фейсбук. 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Техническо изискване

    19 Май 2023 11:11ч.

    А благодарността истинска ли е или е казано за пълнеж?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    19 Май 2023 11:13ч.

    При гласуване на новото правителство ще има бая заболели депутати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • статукво

    19 Май 2023 11:17ч.

    Още се помнят изявленията на Тошко Йорданов, който заклеймяваше партиите на статуквото - ГЕРБ, ДПС и БСП, носители на корупцията и се заканваше да ги чегъртат. Но сега се прегърнаха с двете най-корумпирани партии - ГЕРБ и ДПС, не изчакаха поне визираните разкрития от Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аххх

    19 Май 2023 11:19ч.

    Славуца се самоуби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славист

    19 Май 2023 12:57ч.

    По-добре е от това да те самоубият с тротинетка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТН се оказаха най-отявлените курви

    19 Май 2023 11:19ч.

    Нагъзиха се на ПП, сега на ГЕРБ. А когато набраха най-много гласове, не пожелаха да съставят правителство. Чудя се кой гласува за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боклук с боклук се събира

    19 Май 2023 11:20ч.

    Нискочелата с нейните благодарности да не очаква някой да се разтопи от умиление по нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както казах вчера

    19 Май 2023 11:25ч.

    ИТН обявиха операция "Изчегъртване" за приключена. Сега заедно с "изчегъртаните" от тях партии ще изчегъртват нас. Останалото е мълчание или гражданско неподчинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    19 Май 2023 11:26ч.

    Не КОНСТИТУЦИЯТА, а управниците трябва да сменим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    19 Май 2023 11:36ч.

    Не е зле да помислиш! Хората действат според законите. И най-читавите да хвърлиш в същата каца с лайна, пак ще се вмиришат. Така, че първо се сменя основния закон, после всички останали закони, а накрая системата сама се очиства от лайната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо

    19 Май 2023 13:13ч.

    Не е зле да не се напъваш да мислиш, защото не можеш! Когато престъпници ти променят Конституцията под интереса на външни сили и тези престъпници са неграмотни, като избирателите си най-нормалното нещо е Конституцията в сегашния ѝ вид да е в пъти по-добра. Когато си прост, функционално неграмотен, без ясни исторически знания и с промит мозък гласоподавател на ДБ/ПП, ГРОБ, ДПС, ИТН и вярваш в евроатлантическата идея няма как да знаеш, че преди 35 години в България имаше адекватни люде, дето реално можеха да коват закони и правила в полза на хората. Колко прост трябва да си за да ти хрумне, че Конституция правена от Боко, Габриел, Киро кухото, Кокорчо, Глави и подобна измет няма ще е по-добра от сегашната? Колко прост трябва да си за да не видиш очевадните команди от едно посолство които се спускат към ръководителите на държавата ни за да ни затрият, като народ? Колко, кажи честно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хората

    19 Май 2023 15:41ч.

    не действат според законите, а според представите си за добро и зло, правилно и неправилно, полезно и вредно, гордо и срамно. Законите просто не ги познават дори професионалните юристи, даже не знаят и броя им, тъй като има отдавна забравени закони, които не са отменени. Затова и за да има законност, то е важно законите да отговарят на националната култура и желания, а не да са вносни и обслужващи чужди интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офертите в политиката са чист бизнес

    19 Май 2023 11:30ч.

    То пък едни експерти...Експертизата експертна: дело на всеки политик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    19 Май 2023 13:08ч.

    5 човека! Сигурен съм че има достатъчно радостиновци, да запълнят местата. Режисьорско решение е, да ли да го направят явно или да остане "експертно" правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    19 Май 2023 13:17ч.

    славчо славчо ,,,къв миндил се оказа ти и твоята миндилска партийка....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръстева

    19 Май 2023 13:42ч.

    А само преди 3 години хората на Слави пееха: "Бойко и Каскета са мафия"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    19 Май 2023 14:31ч.

    Тия, които са против това проекто-правителство, работят не по-малко активно от подкрепящите го, за да няма правителсто "Жираф". И няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи