Марин Райков: Натискат ни за Северна Македония неправомерно

Марин Райков: Натискат ни за Северна Македония неправомерно

Натиск по въпроса за членството на Република Северна Македония има и върху отсрещната страна, но върху нас е по-голям, при това неправомерен, заяви Марин Райков пред БНТ. Консенсус, постигнат под натиск, е фалшифициран. Според посланика ни във Великобритания това е контрапродуктивно, защото Скопие няма да извърши необходимите промени. 

Договорите трябва да се спазват. Ако не спазва двустранен договор, РСМ няма да спазва и този, който ще сключи с Европейския съюз, добави дипломатът. Той не смята, че българската дипломация би претърпяла провал, освен ако РСМ не обърне гръб на ЕС, в което той не вярва.

"Моето дълбоко убеждение е, че този натиск е неправомерен, защото знаете, че всички решения, които се взимат в ЕС във връзка с разширяването, с взимат с консенсус. Един консенсус, който се постига под натиск, по същество е фалшифициран консенсус и България няма никакво основание да приема този натиск по друг начин освен като едно късо съединение на диалога със своите партньори", заяви Марин Райков.

Според него натискът е и контрапродуктивен, защото Скопие се освобождава от задължението да извърши промените, които непременно се изискват от тях.

Коментарът на Буяр Османи от вчера, че РСМ вижда последни шансове в преговорите с България е просто по-крайно политическо говорене, каза още Райков. Евроинтеграцията на РСМ не подлежи на оспорване, а въпросът е не дали, а кога.

"Това, което България очаква от РСМ, е в съответствие с европейските ценности. Искаме българите в РСМ да бъдат равноправни на другите, спазване на договора между България и РСМ в онази част, която ясно определя, че имаме обща история. Тази история трябва да влезе в учебниците".

Ако една страна няма капацитет да спазва двустранен договор, няма да спазва и договор, който ще сключи за членство на ЕС, смята Марин Райков.

"Натискът на някои от нашите партньори върху България им създава илюзията, че те могат да започнат преговорния процес, без да са извършили необходимите промени", каза той.

По повод проекторезолюцията, която предлагат американски депутати в Конгреса на САЩ, Марин Райков смята, че няма как да се приеме в този си вид. "В нея може да прочетете, че македонци са открили Америка. Засяга чувствителността на онези американци, които се от РСМ", заяви дипломатът.

На въпрос как ще коментира думите на руския посланик в София Елеонора Митрофанова, той каза: "Един посланик не може да обижда министър-председателя на страната, в която е акредитиран. Този изказ ще остане в аналите и в историята на отношенията на двете страни като късо съединение".

Според него войната на Русия в Украйна няма да завърши скоро и това е причината за известна нервност в Москва и изострянето на езика на определени руски лидери към Запада, НАТО и ЕС. Не се съмнява, че ще промени геополитическата карта на света. Затова е важно България да знае къде стои. 


Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • лорд Римский

    08 Май 2022 18:33ч.

    Компрометиран отвсякъде. Първо да обясни, че старшите партньори не спазват договорите, които подписват - като правило. После да обясни, че за Македония най-много натискат държави извън ЕС - САЩ, Великобритания и Израел. После да обясни защо е това бързане точно сега и защо сме се запънали като стадо магарета на мост - точно за историческите личности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лорд Римский

    08 Май 2022 18:35ч.

    Изрично ни беше казано от абсолютно всички, че историческите въпроси нямат абсолютно никакво значение за преговорите с ЕС. А ние сме запецнали като Мирча Кришан за краставицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лорд Римский

    08 Май 2022 18:37ч.

    Леко-леко на поизнасилват май, колега?! А? Тва ли ни беше циливилизационният избор? Ако продължаваме да се дърпаме и бой ще ядем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основен принцип за приемане на страна в ЕС

    08 Май 2022 19:42ч.

    Да няма нерешени проблеми със съседите си /в случая съседа е и член на ЕС !/ . Очевидно РСМ има тежки проблеми с България, и това не се отменя с "казаха ни" , а със спазване от ЕС на собствените си правила ! Ако ЕС не спазва собствените си правила, и то в ущърб на България, ние нямаме работа в този "съюз" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе Райков ! Какво право, какви пет лева бе ?

    08 Май 2022 19:39ч.

    Правото го закриха с ковид 19 и НСР ! Гледай че искат да канят в ЕС държава, която е във война !!! В която има официално нацизъм, и която освен войната има тежки проблеми с всичките си съседи ... И това брутално противоречи на самите принципи на ЕС и кой може да кандидатства и да влезе в Съюза. Ти си се закъхарил за вардарските джебчии....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой

    08 Май 2022 20:02ч.

    Ни натиска, не г-н Райков? Кажи му името, Неговата мамка! Или те е шубе? Ми то с такива приятели врагове не ти трябват... Ай сиктир, мушмороци тъпи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиро Ст. Кирофф, джигит по призвание

    09 Май 2022 0:12ч.

    Този форевър бетониран за дипломтическа блага служба бюрократ казва истината за цял ВТОРИ ПЪТ през целия си живот! Съгласни сме отново с него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи