Мариана Тошева: Украинските бежанци може да се настанят в общежития и ведомствени бази

Мариана Тошева: Украинските бежанци може да се настанят в общежития и ведомствени бази

„Преместването на украинските бежанци е обезпечено“, каза председателят на агенцията по бежанците Мариана Тошева пред бТВ. Има резервен план – може да се настанят в общежития и ведомствени бази

„Планът за преместването на хората се финализира. През изминалите два месеца беше най-важно хората да са настанени. Има план в разчети какъв транспорт е необходим, какви ведомства са ангажирани и в кои бази ще бъдат настанени“, каза Тошева.

Тя коментира, че малко над 63 хил. лица от Украйна са настанени в хотелите. Тошева допълни, че щом бежанците могат да останат до 31 май, то те трябва да го направят.

„Има резервен план – може да се настанят в общежития и ведомствени бази. Правят се проверки на наличните спортни бази дали отговарят на минималните стандарти за живот“, каза Тошева.

Според данните, с които Тошева разполага, близо 9000 лица са заявили, че искат да започнат работа у нас. „Тези, които са си намерили работа е желателно да излязат на квартира. Помощите за квартира се получават през работодател“, каза Тошева.

„Трябва да се помогне на тези хора да се върнат към нормалния живот.  Те намериха спокойствие тук, ориентираха се в България, страшно важно е да започнат нормалното ежедневие“, казва тя.

Целия разговор вижте във видеото

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    16 Май 2022 10:04ч.

    100 000 бежанци са много за българия не можем да ги изхраним наи добре е да се пренасочат към по богати държави които имат опит в това отношение като англия и сащ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 13:22ч.

    Да, ама не. Не ги искат. САЩ и Англия са най- активни войната в Украйна да продължава. В Англия са приети половината от тези в България и то не от държавата, а от частни лица. А в САЩ през март са приели ... 12.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиневъд

    16 Май 2022 10:14ч.

    Да се махат от държавата ни тези нацисти. За българските деца капачки, за украинските бежанци дебели пачки. Тази измет, която само вее знамена и реве слава на Усрайна, вкарва директно зараза в държавата ни, която и без това е превърната в евроатлантическа КОЧИНА !!! Да ме прощават СВИНЕТЕ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    16 Май 2022 10:33ч.

    Не може, не ги пипайте ! Нека си "живучкат" в 4* и 5* хотели по морето. Украинските "туристи" са светлия лъч на доброто и свободата ... ако не вярвате, питайте Урсула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • над 63 хил. лица от Украйна са настанени в хотелите

    16 Май 2022 10:57ч.

    над 63 хил. по 40 лв на ден = 2 520 000 лв на ден ( два милиона и петстотин и двадест хиляди)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2 520 000 лв на ден

    16 Май 2022 11:17ч.

    Толкова струва масрафа. Ама да не си помислите, че тези пари са изплатени на хотелиерите ? Тц. Не са, и до две седмици ще гледаме шоу ! Ще има - "Ти ли ме бутна, или аз паднах ?" който знае мова, да го преведе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • куролация

    16 Май 2022 11:29ч.

    Може на палатки,лято е вече нищо няма да им стане,като свърши войната ще си ходят....Това са бежанци,не са туристи..освен това 40 евро на ден са им много..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Май 2022 11:47ч.

    Госпожо Мариана, това трябваше да стане в началото. Жал ми е за бежанци от всякакви войни, особено за деца и болни хора, трябва да бъдат подслонени някъде.... Обаче ми се къса сърцето и за руските деца от Донбас с опърпаните дрешки и ужасените им майки.... Не сравнявам децата! И все пак едните в хотели наоколо, другите, с кърпени якенца и скъсани играчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Май 2022 11:49ч.

    А най-вече ми е жал за болните и скапани от мизерия и унижение българи и децата, които спасяват старци от старческите домове, и тези, които връщат намерени на улицата пари, макар че до 15-годишна възраст са опитвали торта само веднъж. България загива, драга жено! И не бива да носи чужд товар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери, не ѝ обяснявай

    16 Май 2022 14:29ч.

    на тази добре заплатена и сита бюрократка. Тя няма да разбере, защото "ситият на гладния не вярва". Съчувствието ѝ е лицемерно и фалшиво. Всъщност, ще почнат да разбират, когато ги натирим от тлъстите им службички и ги пратим на пазара на труда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търся учебник да уча "мова" !

    16 Май 2022 12:04ч.

    Ден и нощ вече от медиите тече УКРАИНА ! Украинските жертви, украинските страдания, украинската храброст , и най-паче какви още ГРИЖИ да дадем за украинците ? Дарения, средства ? В какви по-хубави места да ги настаним ! Как да ги обслужваме та да са доволни ! Имам чувството че България се е превърнала в украинска област ? Дайте да учим тогава мова , баси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lenin

    16 Май 2022 12:31ч.

    Че те не говорят на мова, а на руски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам чувството че България се е превърнала в украинска област ?

    16 Май 2022 14:12ч.

    Ами те самите си назначиха Наакашвили и Арнис Андерс ли, Педерс ли за ,иистри, защо пък ние като най-жалките хамелеони в Европа да де изберем някои украински жрици да заместят ония прилепи - Лрн§ета, Калини и пр гадинки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    16 Май 2022 12:39ч.

    Интересен детайл - при тези цени на горивата, разкарването им от кой ще се плати ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 13:24ч.

    Разкарването е най-малък проблем. "Помощите за квартира се получават през работодател" Кой българин, освен заплата, получава пари и за квартира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обаче ми се къса сърцето и за руските деца от Донбас с опърпаните дрешки и ужасените им майки....

    16 Май 2022 15:02ч.

    ми да дойдат и те насам, няма да ги оставим на улицата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи