Мариана Тошева: Украински бежанци активно напускат страната

Мариана Тошева: Украински бежанци активно напускат страната

Мариана Тошева: 59 000 бежанци трябва да напуснат хотелите, има 33 000 нови места

Украинските бежанци, пристигнали у нас са 279 976 души, като от тях 180 783 вече са я напуснали, съобщи във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева. Тя уточни, че за последното денонощие са пристигнали 2 496 бежанци, а напусналите България са 2 987.

Украински бежанци активно напускат страната. Този процес тече не само у нас, а и в Полша, Румъния, Молдова, обясни Тошева. Част от украинците се прибират в частите на родината си, където обстановката е спокойна, други групи се придвижват към Италия, Испания, страните от Централна Европа, допълни тя.

У нас в хотели са настанени около 60 хиляди украински граждани, като близо 35 000 от тях ще трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май, посочи Тошева. По думите й в момента екипи от експерти от ДАБ и други държавни ведомства обикалят Черноморието и проучват колко души ще имат нужда от настаняване, както и каква част от тях са от уязвими групи. Мариана Тошева уточни, че хората ще бъдат насочени към други райони на страната, вероятно Северозападния и Южен централен. Тя допълни, че след 1 юни пристигащите украински граждани у нас ще бъдат ориентирани още на границата в коя база могат да отседнат.

До 25 май продължава и набирането на данни каква част от хотелите са склонни да работят по новата програма, чрез която ще получават по 15 лева на ден за настанени бежанци. По думите на Тошева собствениците на бази на първа линия във Варненско категорично настояват украинските граждани да бъдат преместени. В по-нискокатегорийните хотели има собственици, които са склонни да се включат в програмата, като такава готовност до момента са заявили около 38 бази по Черноморието.

Председателят на ДАБ съобщи още, че има леко увеличение на миграционния поток през Турция. От началото на годината регистрираните като търсещи закрила са близо 12 хиляди души. Около половината от пристигналите са от Афганистан, има и много хора от Сирия, допълни Тошева. По думите й има увеличение на мигрантите от Мароко, Алжир и Тунис. Пристигналите са настанени в приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, Пъстрогор и Нова Загора.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Голяма част са руснаци и рускоезични

    23 Май 2022 17:30ч.

    бягащи от нацисткия режим, но и не желаещи да идат в Русия (там са вече милион и половина), защото и там ги гледат с лека подозрителност, както ние на времето "сърдечно посрещнахме" бесарабските българи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Май 2022 18:29ч.

    Всички в Украйна са руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Май 2022 21:10ч.

    А информация за факултето ,Захарна фабрика и Столипиново ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-много се насочват към Германия

    23 Май 2022 17:31ч.

    Във Франция са по-малко, някои французи вече пропищяха , в Испания НЕ ГИ ИСКАТ ! Испанците съжаляват за отлива на руските туристи , както и имат горчив опит с украинската мафия ! На острова има само 30 хил. укри , без коментар ! Остава Германия , окупираната от американците страна ще приеме каквото й наредят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    23 Май 2022 18:23ч.

    Бягат защото чадъра на морето няма ди е безплатен за "бежанците от Украйна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Май 2022 18:28ч.

    “ 279 976 души” Наистина? Англия е най-активна за войната да продължава и не приемат бежанци от Украйна. Частници приеха около 28 хиляди в домовете си и сега ги гонят на улицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    23 Май 2022 18:31ч.

    Бягат, защото Българите са Русофили, а мизерията по американск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    23 Май 2022 18:50ч.

    "Украински бежанци активно напускат страната" Една добра новина за деня. Айде прав им път и да не се връщат, щото си имаме достатъчно ДеБили и ПростиПлужеци....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Май 2022 18:54ч.

    да се връщат и да се бият за родината си за украина по цял ден люпят семки на плажа родината им има нужда от тях толкова милиарди се наляха на наркомана да пусне и нас малко пари за издръжката ви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Май 2022 20:14ч.

    Половината от тях са жени, а другата - деца. Що не си гледаш манджите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    23 Май 2022 20:54ч.

    Маймунската шарка се лепила по хомота, пази се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава богу

    23 Май 2022 20:53ч.

    Да си отиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СПИРО МЪЧНИЯ

    24 Май 2022 8:38ч.

    ами помагайте им бе,да става побързо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един хубав ден

    24 Май 2022 8:41ч.

    за българската “демокрация” след тази новина че руснаци от губернията украина се омитат от милата ни татковина!Гледайки т.н. украинци виждам т.н. македонци,също така неприятни и нахални,сякаш една майка славянска ги е раждала!Дано Руската Империя смаже главата на тая распасана сган зовяща се украинци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи