Манолова показа фактура от "Газпром": "Промяната" е купувала по-скъп руски газ от посредници

Манолова показа фактура от "Газпром": "Промяната" е купувала по-скъп руски газ от посредници

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Мая Манолова от "Изправи се, България" показа за първи път в ефира на bTV фактура от „Газпром“ за газа, който би следвало да купим и платим през месец юли.

„Фактурата е от 28 юни 2022 г. Цената е 84 долара. Договорът с „Газпром“ е още действащ. По него през месец август и септември предходната година се договарят количествата и се прави програма, по която България ще получава ежемесечно газ от „Газпром“. За месец юли количествата по тази фактура са 1 703 000 мегаватчаса на цена 160 лв. Същият този месец правителството на Кирил и Асен е плащало на „Винтерсхал“, дъщерното дружество на „Газпром“, газ на цена 220 лв.“, обясни Манолова.

„Тези 60 лв. за всеки един мегаватчас, които са разликата в полза на посредниците, всъщност са една от причините за огромната инфлация в България“, заяви тя.

„Само ние плащаме 30% по-скъп газ на посредници, които са свързани с четворната коалиция, която ни управляваше до миналия месец“, допълни Мая Манолова.

По думите ѝ този документ означава две неща – че „Газпром“ се готви за арбитраж и че разговорите с тях са възможни.

Манолова бе категорична, че правителството трябва да покаже всички фактури, защото гражданите плащат газа и имат право да знаят цената на газа.

„Предишното правителство трябва да отговаря защо чрез приятелски фирми-посредници газът поскъпна с 30% и с него полетя нагоре инфлацията“, каза още Мая Манолова.

Според нея цена от 2,50 лв. за бензина и дизела е реалната, а всичко останало е спекула, от която печели фирмата, която преработва на ишлеме в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ евтиния руски петрол.

Ето какво написа Мая Манолова в профила си във Фейсбук:

Всяко правителство, включително служебното, е длъжно да осигури за народа си най-евтините доставки на суровини, на газ и петрол. За разлика от сегашното правителство, което полага усилия в тая насока, правителството на Кирил Петков и Асен Василев правеше точно обратното. За Гърция, Румъния, Унгария, Турция – за всички наши съседни държави, очевидно няма проблем да плащат на Газпром по новия механизъм на плащане и към тях Газпром си изпълнява договорите за доставка. Изпълнява ги и за компании от Германия, Франция, Италия, Чехия Австрия, Словения.

Истината е, че правителството на Петков спря доставките от Газпром за България, като отказа Булгаргаз да заплаща по новия механизъм, въпреки че и ценообразуването, и фактурирането, и плащането по този механизъм продължава да бъде в долари.

В предаването „120 минути“ на бТВ показах авансовата фактура, изпратена от Газпром за доставката през месец юли 2022 г. Както се вижда от фактурата, цената на руския газ по договора, който не се изпълнява, е 84,13 долара за мегаватчас. Булгаргаз обаче е предпочел и през юли да купува руски газ през посредници на Газпром (например от Винтерсхал - дъщерна фирма на швейцарския филиал на Газпром), на цена 110 евро или с 30% по-скъпо.

Фактурата показва поне две неща:

- Едното е, че Газпром е готов да си изпълнява договора с Булгаргаз, като доставя на страната ни природен газ по договорната цена.

- Другото е, че Газпром вероятно се подготвя за арбитраж заради спрените плащания от Булгаргаз през април тази година и клаузата “вземи или плати” по договора.

Правителството трябва да направи всичко възможно България да излезе от ситуацията, в която беше насадена от правителството на Кирил Петков и Асен Василев. За целта трябва да се положат всички усилия за преговори с руския доставчик за избягване на всякакви съдебни и арбитражни дела, както и за избягване на неустойки, и не на последно място за да си вземем през есенно-зимния сезон всички неполучени количества газ от 27 април количества.

Асен Василев излъга, че заради договорения от тяхното правителство танкер цената на природния газ през октомври ще бъде с 30% по-ниска.

Истината е, че Булгаргаз заяви такова намаление, защото се очаква от 1 октомври интерконекторът с Гърция най-после да заработи и България да започне да получава и останалите 2/3 от количествата природен газ по договора с азерите на договорната - ниската цена. А не, както досега, по наследената от правителството на Кирил и Асен пазарна цена, която за септември месец е над 7 пъти по-висока от договорната цена.

Нека да припомня, че на 4 май т.г. Кирил Петков обеща от трибуната на Народното събрание, че от 1 юли България ще получава всички количества азерски газ на договорната, ниската цена. И това обещание на Кирил Петков обаче не се случи.

Експерти на „Изправи се, България“ изчислиха, че ако всичките количества от азерския газ получавахме на договорната цена още от 1 юли, а останалите необходими количества се купуваха директно от Газпром, вместо от посредници на Газпром, то регулираната цена на газа за България за юли, вместо 186,47 лв. за мегаватчас щеше да бъде приблизително 134 лв. за мегаватчас. За август вместо 297,89 лв. щеше да бъде около 217 лв., а за септември вместо 353,86 лв. щеше да бъде 247 лв. За трите месеца сумарната разлика в посочените цени е приблизително 580 млн. лв. Тези огромна разлика се заплаща от всеки един български гражданин и вдига инфлацията до невиждани стойности.

 

 

 

Коментари

 • Отвратен

  12 Sep 2022 8:48ч.

  Това вече го знаят всички . Въпросът е защо променящите си не са подсъдими?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно това е въпросът

  12 Sep 2022 9:26ч.

  От 30 години насам е едно и също. Следващите вадят кирливите ризи на предишните, за да си осигурят доверието на народа, докато задкулисно са от един отбор. Просто актьорите се сменят, но сценаристите и режисьорите са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  12 Sep 2022 8:48ч.

  А Светлю гледаше ли Манолова с онзи поглед - безкрайна бездна от тъга, мъка, устойчивост и съпричастност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  12 Sep 2022 8:48ч.

  Да бе,ама доставки на тази цена няма. Щото ГАЗПРОМ не ги извършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е ясно

  12 Sep 2022 9:28ч.

  Първо дължим някакви няколко стотин милиона за газ, който сме ползвали през април, но не е платен. А да не говорим, че май никой не си приказва с тях, защото един излиза и казва "Не знам кой си говори с Газпром". Друг казва: А, говорим си. Трети казва: Изобщо не си говорим, защото те не искат да си приказват с нас. Лъжци са всичките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ ИЗПРАЩАМЕ оръжие за Украйна!!!!!!!

  12 Sep 2022 9:17ч.

  Де Се мафията пипа здраво! Подхлъзнаха Промяната, хлъзгат ни и нас. Ако въобще има някакви посредници, те са на съюзниците. Не е възможно съюзниците половин година да търпят посредници от Газпром и да си мълчат. Щяха да вдигат врява до небесата. Обаче имаме мълчание. Що така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • водещ

  12 Sep 2022 18:47ч.

  Водещият е с отвратително поведение, като развалена грамофонна плоча, повтаря едно и също - Газпром не доставя газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  13 Sep 2022 9:01ч.

  Кажете поне един Джурналист, който да не повтаря все това: Ама Газпром не изпълнява договора. Ама Газпром отказа да изпълнява договора....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи