Манфред Вебер: Забраната за двигателите с вътрешно горене беше грешка, ще я отменим

Манфред Вебер: Забраната за двигателите с вътрешно горене беше грешка, ще я отменим

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

Наскоро подкрепената в Европейските избори десница въобще не губи време и започва своя поход срещу мерки от Европейската зелена сделка. Първият изстрел е в посока по забраната за двигателите с вътрешно горене и дойде буквално минути след като бе обявена победата в неделната вечер.

ДВГ на прицел: Забрана от 2035 г. за продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене досега бе централен стълб на плана на Зелената сделка за намаляване на затоплящите планетата емисии. Това беше първото нещо, което спомена Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която получи най-много места в Европейския парламент на изборите.

Забраната бе "грешка", заяви самия Вебер пред европейското издание Politico, обещавайки, че партията ще обсъди отмяната й в "близките дни".

Заканата доведе до пълния обрат, настъпил след последните избори за ЕС през 2019 г., при които всички лидери с изключение на крайната десница се състезаваха за зелено доверие, докато активисти за климата маршируваха по улиците.

Сега историческите планове на ЕС за ограничаване на глобалното затопляне са атакувани след избори, на които десните партии нараснаха, докато европейските Зелени се разпаднаха.

Петер Лиезе, водещият депутат от ЕНП в областта на климата, каза пред POLITICO, че резултатите от изборите са потвърдили визията на неговата партия за по-малко ограничителна Зелена сделка - забележителният план на ЕС за премахване на замърсяването с парникови газове до 2050 г.

"Ще трябва да направим някои корекции. Забраната за двигатели с вътрешно горене - това трябва да отпадне", каза той.

Друга критична област ще бъде селското стопанство, което ЕНП обеща да защити от по-агресивното регулиране на климата.

Няма да е толкова лесно обаче. Отмяната на забраната за коли директно би противоречила на водещия кандидат на ЕНП - председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която въведе забраната и я подкрепи, докато се бореше за втори петгодишен мандат като висш изпълнителен директор на ЕС. Всяко действие за отмяна на закона също би започнало всеобща война с левите партии, които подкрепиха този ход.

Като оставим безпорядъка настрана, едно нещо вече е сигурно, според Лиезе: "Няма да има повече решения без ЕНП."

Нов нюанс на зеленото

Александър Вондра, чешки евродепутат, който е работил по законодателството за климата за дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR), каза, че политиката за климата ще стане по-реалистична през следващите пет години.

"Ако сравня политиката на Зелената сделка с шофирането на кола, очаквам новият Европейски парламент също да използва волан или спирачен педал, а не само педала на газта", каза той.

Паскал Канфин, центристки френски евродепутат, който беше председател на комисията по околна среда на парламента през последния мандат, настоя, че изборите не са довели до "мнозинство за разрушаване на Зелената сделка".

Други не бяха толкова сигурни, коментира изданието.

"Зелената сделка не е мъртва. Но ще трябва да видим какво ще донесат следващите седмици", каза Михаел Блос, евродепутат от германските Зелени. "Ако има мнозинства, в които участват десни партии, отстъплението е възможно."

Лиезе добави, че ЕНП е решена да намали приноса на ЕС за глобалното затопляне до нула до 2050 г., както се изисква от климатичните цели на блока.

"Ако прогресът се приравни със забрани, ще има отстъпление", смята експертът. "Няма отстъпление по отношение на климатичните цели, но по отношение на забраните и бюрокрацията, да."

Нека договорките започнат

Сега Фон дер Лайен ще се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС, което ще изисква подкрепата на Европейския парламент.

За да стигне дотам, фон дер Лайен ще се опита да изгради коалиция от партии от левия център и ЕНП. Но ако тя загуби дори шепа евродепутатски места от тези партии, тя може да не получи мнозинството, от което се нуждае. Това означава, че може да се опита да преговаря със Зелените или твърдата десница.

Така или иначе, Зелената сделка обещава да бъде основен препъникамък. Водещият кандидат на Зелените, Бас Айкхаут, заяви, че неговата партия няма да подкрепи отмяна на съществуващите закони, включително забраната на двигателите с вътрешно горене.

"Тя ще има нужда от друга партия. Това може да сме ние, разбира се", каза той, добавяйки, че "за нас е съвсем ясно, че приетите закони трябва да останат в курса и мисля, че това е и нещото, което компаниите искат."

Зелената сделка е сложен пакет от закони, регулиращи емисиите на парникови газове от почти всяка част на икономиката, но засяга и много други промишлени замърсители. По-голямата част от пакета вече е преминал през парламента и Вебер каза, че ЕНП няма за цел да развали сделката в нейната цялост.

"Няма да има ревизия на Зелената сделка като цяло", категоричен бе той.

Това означава, че партиите, които широко подкрепят Зелената сделка, все още имат лесно мнозинство в парламента.

Но независимите научни съветници на ЕС подчертаха необходимостта не само да се запазят съществуващите политики, но и да се направи много повече, особено по отношение на емисиите от селското стопанство. Шумни демонстрации на трактори из европейските столици по-рано тази година спряха усилията за контролиране на въздействието на селскостопанската индустрия върху околната среда.

 

Източник:dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • диктатура

  11 Юни 2024 11:39ч.

  Тия просто къртят - нагли до безобразие. Значи пробваш, ако мине, мине. Ама докато пробваш стъжняваш живота на населението, а после все едно нищо не е било. Зелената им сделка е същата работа - след някой месец ще се окаже като с колите, но щетите, които към момента, нанася са невероятни. Да не говорим за затворени вече производства. Кой ще ги отвори пак и как?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше вече

  11 Юни 2024 13:32ч.

  Атомната електроенергия. Беше лоша, а вече не е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • двг е мъртъв -Вебер

  11 Юни 2024 16:47ч.

  Вебер е мъртъв - ДВГ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вие сте за затвор идаже за бесило

  11 Юни 2024 12:08ч.

  А кой ще поеме конкретна отговорност за лъжите и простотиите, превъплътени в реални политики и гигантски копуптивни практики през последните поне 10 години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забраната на ДВГ

  11 Юни 2024 12:14ч.

  е малка грешчица, голямата грешка сте вие, евронедоразуменията, и докато съществувате, ще е валидна максимата: Грешки правят умните хора, за останалите това е ежедневие!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лед тронулся !

  11 Юни 2024 12:27ч.

  Ултрадесният френски шут от завчера е разкъртил карантиите на сатанистите ! Льо Пен печели с огромна преднина , в Германия и Италия същата тенденция… А в САЩ лавинообразно щати отменят зеленизма и пандемизма , ще съдят ваксина торите ! В Аржентина президентът Милеи показва среден пръст на СЗО и Пакта, официален отказ пт него…😃😃😃

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гебресус

  11 Юни 2024 12:36ч.

  Ще изгубим Америките ! И европейците нещо се изплъзват… На кого да разчитаме , НА КОГО ?? Остават ни само другарите Си и Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милеи

  11 Юни 2024 12:48ч.

  нали беше обикнал долара. Мина ли му вече?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малвините

  11 Юни 2024 14:02ч.

  Най-лесно е в объркани времена като тези, ако си управляващ, да се правиш на шут или направо луд, за да избегнеш възмездието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  11 Юни 2024 12:38ч.

  Ами откъде гориво? Пак от Русия. Май и там объркахте!...кретени евроатлантически

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  11 Юни 2024 13:01ч.

  Тия са готови да се откажат от Исуса Христа само да спасят втория мандат на Урсула

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политкомисар

  11 Юни 2024 14:04ч.

  Те отдавна са се отказали от християнските ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  11 Юни 2024 13:10ч.

  Управляват ни некадърници - алчни, нагли, безскрупулни!!! Затова тоя наглец, заедно с фондер лайняна подкрепя боко тиквата - от един дол дренки са!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стават грешки.

  11 Юни 2024 13:42ч.

  Казал таралежът и "слязъл" от четката за дъски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  11 Юни 2024 13:42ч.

  То за ДВГ добре, но докога ще ни пробугвате "зеления хайвер", налагайки силово безпросветно мракобесие във всяко отношение? Сериозни учени предупреждават, че е настъпил опасният 12 000 период, в края на който ще има обръщане на магнитните полюси на Земята и настъпването на ледников период. С тия тиквочи начело човечеството няма шанс да оцелее. А учените ви дават срок до катастрофата по-малък от 10 години. За любознателните: https://www.youtube.com/watch?v=np5D1sTz5Vc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  11 Юни 2024 13:56ч.

  Виж го ти!Каква е тази институция, която позволява на някого да прави грешки оценявани на милиарди, да парализира работата на хиляди заети в производството, транспорта, научните изследвания и след тях да се измъква от отговорност с финеса на невинно детенце? Понятията "оставка", "оттегляне по лични причини", използват ли се изобщо в ЕС, ЕК и други техни бюрократични разклонения?! После хленчат, че евроскептиците се размножили, сякаш усилията им да вървят косо на всякаква икономическа и политическа логика нямат нищо общо с този факт! Сами разбиват европейската икономика с неизтощимите си усилия да творят глупотевини !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма мноо се радвам,

  11 Юни 2024 14:35ч.

  че най-накрая си зацепил, че не се раждат често Ото и Дизел. Баси боклуците, дето поддържате някакъв си ес там. Тотал щета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Зелената сделка"

  11 Юни 2024 15:25ч.

  е малко повече от забраната на разни работи (земеделие, животновъдство, коли и прочее) и е доста по-лоша. Идеята е еврото да се базира на въглеродни квоти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиоти, ма от ЕНП, демек ... нещо си!

  11 Юни 2024 16:38ч.

  Защо, бащице, беше нужна "зелената сделка"? Правилно! Да пръ.нем ха "юха" на Русия и Китай, щото ние сме ... абе, нещо си! А тези, дето се полакомиха за лесни печалби от Природата, те какво да правят? Май съд, съд, ма не МНС от Хага, ще трябва за "зелените екотерористи", и не само ...! Пфу! И анатема вам! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах, нима?!

  11 Юни 2024 16:39ч.

  Жълтопаветните тротинеткаджии ще недоволстват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загробихте Германия и Европа

  11 Юни 2024 18:02ч.

  Това ви е най-малката грешка. Да видим кога ще си признаете и следващите грешки - деиндустриализацията на германската икономика заради прекъсването на евтините енергоресурси от Русия и взривяването на Северен поток, забраната на германските ядрени централи, вноса на бежанци, джендърската идеология, и най-важното - вземането на решения в стила на най-свирепия комунизъм, които нямат нищо общо с пазара и конкуренцията, заслепени от ненормалната, дива и антихуманна неолиберална пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи