Малка газова секта работи срещу интересите на българите - отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо

Малка газова секта работи срещу интересите на българите - отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви в петък решението си за поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 60%. Бизнесът ежедневно излиза с остри реакции спрямо управлението на газовата криза. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви в "България сутрин", че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата. 

"Не очакваме да има голяма разлика между предложението на "Булгаргаз" и утвърдената цена от КЕВР, което означава над 150 евро за мегаватчас. Това е огромно увеличение на цената за много кратък период. С нашите партньори не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не искаме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на управляващите да договорят добра цена не са достатъчни", каза той. 

Бизнесът е притеснен и от недостига на газ, който се очертава за последното тримесечие на годината. Остава недостиг от порядъка на 40% от заявеното количество за потребление, обърна внимание Велев.

"Не знаем в каква последователност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предупреждение и компенсации. Въпроси, които ще зададем на заседанието на антикризисния щаб. Очакваме да се проведе в началото на следващата седмица. Ще искаме сигурни доставки на добри цени, както и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Защо вече 3 месеца не сме предявили иск към "Газпром"? Накрая ще платим и това, което не сме взели директно", подчерта председателят на АИКБ.

За Велев ситуацията изглежда така: Отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо.

"Отговорната позиция на нашата страна трябва да бъде да взимаме колкото може повече по договора с "Газпром". Тази цена е с 30% по-ниска от текущата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв процент под 100 е безотговорен. Ако имаме излишъци, ще ги продадем в Европа", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Лошият сценарий вещае компаниите да намалят производителността си, като може да се стигне и до техния фалит. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу, защото секта не иска да купува руски газ без посредници.

"Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители", отправи обвинения председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  10 Авг 2022 11:50ч.

  Газпром трябва да плаща наустойки, бе рубладжия. За нарушение на договора. А иначе газ има предостатъчно - тече през една тръба за която Боко Тиквата отдели 3 млрд. от бюджета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  10 Авг 2022 16:37ч.

  Баце????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе, я тези секти ги разкарайте

  10 Авг 2022 12:01ч.

  Ами бизнеса да си подпише самостоятелни договори с Газпром. Като няма държава, няма какво да я заобикаляме. Късо съединение по кирилов образец. Като гръмнат непреднидено някои неща ще се търси решение. Време е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  10 Авг 2022 12:54ч.

  Така е, когато върлува анархия, това е резултатът! Докога ще върлува ? Докато ги търпим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  10 Авг 2022 12:57ч.

  Договорът на Булгаргаз с Газпром е до края на годината. След това може и да се включат и други акули. Но доставката на газ е свързана с лицензиране, не е като да внесеш домати от Турция. Възможно е да се цели дискредитиране на Булгаргаз, за да премине този бизнес изцяло в частни ръце. Има някаква игра, шах с пешката ли е, мат с коня ли е!? Уви, на нас ни олеква джобът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  10 Авг 2022 15:49ч.

  А добър ден , честито на абдалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти, тралала

  10 Авг 2022 21:02ч.

  защо мислиш, че Сашо Дончев под път и над път реве, че не било работа на държавата да осигурява газ? Защо сашодончевия парцал "СЕГА" е в първите редици на противниците на Русия и "Газпром" в частност? Ми щото "Овергаз" дава всичко от себе си да натика държавното предприятие в хендека и да овладее монопола на доставките на газ и беше подпомагано от Киро и апапите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека да припомня

  10 Авг 2022 13:10ч.

  Този вече 33 год. червен "бизнесмен и предприемач" е бившо "величие" от ЦК на ДКМС и отговарящ за ТНТМ от където след 1989 год. се "приватизираха" милиони лева и валута.Помним,помним дрОгарю.И ти от коя червена секта си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е,И!?

  10 Авг 2022 13:55ч.

  То е ясно, защо са предпочели него пред теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  10 Авг 2022 13:54ч.

  Сектата сигурно се казва " Дегазифицираните идиоти от последния зимен ден". При нея крайната цел е да изкараш зимата на студено, дългите зимни дни на тъмнода спреш да се къпеш целта е оцелелите да се хванат "за зелено". Ако оцелеят разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малки Секти

  10 Авг 2022 14:32ч.

  Банди в културата, банди в науката, в образованието, културата, във всички отрасли на индустрията. И всички работят за себе си, под надеждната охрана на службите за тяхната сигурност и благополучие. Как изобщо крета тая държавица?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданска война в САЩ с последващ разпад

  10 Авг 2022 14:52ч.

  Само това може да спаси обречените държавици като нашата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера защо нашите велики работодатели чакат на държавата да им осигури газ

  10 Авг 2022 14:56ч.

  Никой не им забранява да платят с рубли или както там е поискал Путин. Газпром има огромни излишъци от добит газ. По стария газопровод от североизток има достатъчно свободен преносен капацитет. Защо просто не преговарят пряко с руснаците и не си купят необходимите им количества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сетих се ...

  10 Авг 2022 14:58ч.

  Защото проблемът не е в българската власт (предишна и сегашна), а в руската. Защото Путин използва газа като оръжие и държи т.нар. български работодатели като заложници. Посланието му е ясно - натискайте вашата власт да не ни пречи да унищожим украинците и ако успеете, ще има газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На това казвам

  10 Авг 2022 14:59ч.

  Путин, иди нах.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  10 Авг 2022 16:40ч.

  Сети се, че нямаш мозък? Късно е, либе, за китка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към критикарите

  10 Авг 2022 15:18ч.

  Ами слушайте си Сашо Дончев. И той е “червен”, и него го образова СССР и му даде хляб у ръцете, ама се взе много на сериозно и вече пикае синьо. Той ще ви научи, как да излезете от влиянието на Русия - като влезете под влиянието на Хамериканците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Обединеното кралство

  10 Авг 2022 15:34ч.

  , движението на "неплащащите" Don't Pay UK! /Не плащай Великобритания!/ набира скорост . Членовете на движението призовават гражданите на Обединеното кралство да не плащат за електроенергията. ...... То става и за газа у нас ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сетили се

  10 Авг 2022 16:39ч.

  Сетили се британците. Майчето Манолова призоваваше да не се плаща на Топлофикация още преди десет години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  11 Авг 2022 0:11ч.

  Ултиматум в прав текст: "Велев настоя, че бизнесът НЯМА ДА ДОПУСНЕ* стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу," *(Главните букви са от мен)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи