Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България. Петков направи всичко, поздравявам го

Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България. Петков направи всичко, поздравявам го

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази надежда, че българският парламент ще гласува предложението му "до часове". Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

"Република Македония направи исторически промени", отчете Макрон, като похвали за приноса му бившия премиер Зоран Заев.

"Искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко", добави и за българския министър-председател френският президент.

"В идните часове чакаме вота на българския парламент", постави краен срок той, тъй като френското председателство изтича на 30 юни.

Макрон обаче настоя и Румен Радев да промени позицията си с апела: "Сега се обръщаме към президента на републиката - той трябва да се ангажира с това". Френският президент призова за подкрепа и всички партии в българския парламент, в това число опозицията.

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме".

"Но е вярно, че чакахме прекалено дълго, имайки предвид всички направени усилия", обобщи Макрон.

"Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта френският държавен глава по наш адрес.

"Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни.

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение".

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

В същото време Скопие отхвърли предложението "Макрон" като неприемливо, а Албания обяви за "позор" поведението на България заради наложеното вето, което не вдигнахме и вчера на срещата на върха в Брюксел.

"В сегашния си формат предложението не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония", заяви премиерът Димитър Ковачевски.

Междувременно външната комисия в НС у нас одобри редакцията на френското предложение, направена от "Демократична България".

Очаква се днес парламентът да го обсъди и гласува, а от ГЕРБ обещаха кворум за това да има.

Според проекта "Иванов", правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Първо условие е двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

Четвъртото условие е периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    24 Юни 2022 8:53ч.

    Мерд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    24 Юни 2022 11:00ч.

    И да публикувате и запазите списъците, кой как е гласувал, че скоро ще потрябват, за НАРОДНИЯ СЪД !!! Ако желаете да видите, кои са истинските предатели на нашата страна, запомнете кой гласува за сваляне на ветото за Македония!!! Запомнете тия меките китки, дето защитаваха Киро, Кокоро и Минчо на площада пред клоаката - парламент, че после ще ги търсим под дърво и камък!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Юни 2022 13:52ч.

    13: 40-43, предателството е извършено. Само възраждане и ИТН гласуваха против. От останалите - само 4ма от БСП и двама от ренегатите на ИТН не си изкривиха душата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юни 2022 16:20ч.

    Споко, бе утре Матушката ви ще обяви, че е за влизането на Македония в ЕС и ще почнете да пеете дитирамби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    24 Юни 2022 16:21ч.

    та вие сте един файтон пенсионери, които след 10 г. я ви има я ви няма, какъв Народен съд бълнувате, какви 5 рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Розово бъдеще

    24 Юни 2022 16:43ч.

    Мдаам, след 10 години тук може да има само тикви, цигани и незнам какви мигранти. Тиквите съответно ще са много доволни, щото са изпълнили заповедите на “началниците” си, пък и ще и кой да ги ……

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Юни 2022 10:53ч.

    "Споко, бе утре Матушката ви ще обяви, че е за влизането на Македония в ЕС и ще почнете да пеете дитирамби." Не мисля, че има някой срещу Македония в ЕС. Има нещо против НАЧИНА, по който Македония се опитват да пробутат в ЕС. Както и Украйна, и Молдова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Макрон обаче настоя и Румен Радев да промени позицията си с апела: "Сега се обръщаме към президента на републиката - той трябва да се ангажира с това"

    24 Юни 2022 8:54ч.

    Да се надяваме, че Радев ще отговори достойно на тази нечувана и невиждана дипломатипеска наглост и натиск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не го направи,

    24 Юни 2022 8:55ч.

    Закриваме държавата България заради тези чужди агенти, синергитици и прочее измекяри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Юни 2022 8:58ч.

    Продължанайте да твърдите че ЕС е нужен на БГ. Ей така ни мачкат от векове.Вето за Македония.Дори напускане на ЕС. И без него държави се развиват успешно стига да има спазване на законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това изказване на Макарона

    24 Юни 2022 10:45ч.

    освен че е много обидно за всеки българин и че представлява нагла намеса в решенията на уж независимото ни Народно събрание, стратегически ще има силен положителен ефект - значителна част от избирателите ще се ориентират към Възраждане. Изборите идват, а след тях - възстановяване на държавността и разплата с предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Юни 2022 9:08ч.

    Само позитиви има приемането на държавите от Западните балкани в ЕС. От една страна това ще даде възможност за развитие на всички икономики в региона, от друга безвъзвратно ще бъде заличено руското влияние в тях. Няма нормален човек, който да иска да живее като руснак, ако има възможност да живее като европеец и това е ясно дори на другарката Митрофанова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гергьовден

    24 Юни 2022 9:13ч.

    Нали знаеш, че тангенциалните няма да ви оставят повече да си живуркате като нормални. За нищо не ставате с жалкия си робски животец, само консумирате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А-хъ,

    24 Юни 2022 9:18ч.

    я виж какво "развитие" имаме ние като членове - унищожена промишленост, здравеопазване и образование. Масово опростачване на населението и неграмотност. Унищожени почви, сортове и породи в селското стопанство. 2/3 обезлюдени територии. Демографски срив. Вече липса и на енергийни ресурси. То "развитие", то чудо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • издаде си агента, който уж беше български минпред със задачата да служи на антинационална кауза

    24 Юни 2022 9:11ч.

    Петков беше съществена част от силния натиск срещу България. Демек, оказа се национален предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Юни 2022 9:12ч.

    Къде си бе Георги (акад. Марков)?! Сега е нужно мнението Ви, а не постфактум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    24 Юни 2022 9:13ч.

    Едно време ни притискаха тихомълком, а отскоро започнаха да го правят открито, арогантно и безапелационно!Ясно е накъде вървят нещата, но все пак идват избори и е редно да се замислим, дали за едно потупване по рамото от Микрон си струва да загърбим националните си интереси, забравяйки, че пътят към ада е постлан с такива добри намерения и обещания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Юни 2022 9:15ч.

    Очевидно позицията на България не се харесва на някой въпреки правилата на ЕС, затова натискът е единствено върху нас. Очевидно мнението на България не струва пукната пара за ЕС. Според Макрон предложението е съобразено с това, което Македония може да направи. А защото просто не се натисне да го направи, щом може?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Юни 2022 9:17ч.

    Очевидно факторът време е от изключително значение. Очевидно в най-скоро време, може би седмица-две, се очакват важни събития, в които Македония и Албана ще имат ключова роля, натова е този неистов напън върху България. Очевидно е, щом мнението ни не струва пукната пара, че има несъвместимост м/у ЕС и Б-я. Троловоте да почват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидно е!

    24 Юни 2022 10:08ч.

    Отдавна е ясно, че за България е подготвен кървав сценарий. Но няма да им се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С вето или без пак ще провалим глобалистите

    24 Юни 2022 10:11ч.

    И най-интересното е, че може да получат това, което искат от албания, но се съмнявам за Македония, а България направо им е сложила пръта и глобалистите вече изхвърчат във въздуха с бясна скорост. Какво друго освен да се размажат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пластмасовият човек и Про100Киро ще си заминат - те са ефимерен слугинаж, временни момчета за мръсни поръчки

    24 Юни 2022 9:21ч.

    България трябва да остане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Юни 2022 9:21ч.

    Ами сега, ние с какво трябва да натиснем реципрочно Франция ? Няма да внасяме картофите им, а францукойките не си струват усилието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винету

    24 Юни 2022 9:34ч.

    абе по добре на карадъйъ фстата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кон

    24 Юни 2022 9:35ч.

    Краставите магарета се гушкат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Юни 2022 10:13ч.

    Никакъв натиск не може да принуди достойния човек да си продаде родината! Мегду другото, натискът финикийски ли беше?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Юни 2022 10:21ч.

    Да живей равноправието, да живей свободата и най-вече - Да живей западното лицемерие! Колкото по-рано се отървем от западняците, толкова по-бързо ще се оправим като народ и държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин Карбовски

    24 Юни 2022 10:53ч.

    Подкрепям. Практиката показва, че държави като Беларус, които не допускат западни диверсионни политики, се развиват повече от добре и значително увеличават благосъстоянието на гражданите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    24 Юни 2022 10:43ч.

    Доброто куче добре служи! Но на кой стопанин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще има ли декларация на Народното събрание

    24 Юни 2022 10:44ч.

    относно изявлението на Макрон за оказван натиск върху България? Ще запазят ли достойнството на България и нейния народ български народни представители или ще замълчат евроатлантически удобно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • republic

    24 Юни 2022 10:46ч.

    Не знаех, че вече сме френска колония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    24 Юни 2022 10:54ч.

    Важното е да не сме руска, че там вече нещата са зле :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да тролнем за центчета

    24 Юни 2022 11:25ч.

    Тебе те гонят през вратата, ти ни влизаш през комина. Чупката, селяндур!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателите

    24 Юни 2022 11:10ч.

    лъснаха като въшка на чело

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сметка

    24 Юни 2022 11:12ч.

    Фатмаците съставили 13 инвестиционни програми за закупуване от чужбина на играчки за фатмаци! Изтича концесията на 'Соф. Вода', която печели без нищо над €2 млрд. гогишно от софиянци! Ще се строят нови атомни реактори в Козлодуй! Трябва да сменят полицейските коли! ..... Макарончо иска да е в първата редица от избраните за тия милиарди от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Република Македония направи исторически промени", отчете Макрон

    24 Юни 2022 11:26ч.

    И какви по-точно моля? Абсолютно нищо не са направили тия мърлячи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затворите тука не са като в Канада

    24 Юни 2022 11:33ч.

    И кога ще съдим Петков за национално предателство, че не разбрах? Съкилийниците се интересуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    24 Юни 2022 11:33ч.

    Коалиция Газпром била народна и патриотична, а коалиция Европа била антинародна и чужда. Докато не измре поколението, което още вярва, че България още е в СИ и във Варшавския договор България няма да мръдне. Въпрос на 10-15 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 10-15 години

    24 Юни 2022 11:45ч.

    Коалицията Европа дето я бленуваш няма да съществува..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин

    24 Юни 2022 11:42ч.

    Много хубаво плямпотят днешните неофашисти, че българските комуняги са били предатели на Македония. Без да споменават дори, че всички отстъпки и мили очи, които прави БКП на Тито, са по една единствена причина. И тя е, че българските монархофашисти загубиха Втората световна война, а не комунистите, докато сърбите и гърците са победители в нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин

    24 Юни 2022 11:42ч.

    Положението е като при Стамболийски след края на Първата световна война. Тито напира още до края на 1944 г. Пиринска Македония да "му пристане". Но за нея бленува и Гърция. А България още няма мирен договор с победителите. Англия е зад всичко, което иска Гърция, а Сталин тогава ту е с нас, ту с Югославия. Американците пък - "ветър ги вее на бел кон."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ли малко тъпо?

    24 Юни 2022 11:46ч.

    Самите македонци не го искат, а ние се натискаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "С приемането на нацистка Украйна, във война, за кандидат ЕС-член..."

    24 Юни 2022 11:47ч.

    ...то какво става с РСМ и обвиненията им към България заради краткото обединение на Мамковината по време на ВСВ?! Как така гордите антични "антифашисти" ще се отъркват в явните укро-НАЦИСТИ и поддръжниците им от ЕК на ЕС из кулоарите в Брюксел?! Отделно е, че все пак Кратунчо успя в предателството си. Е, не сам - и с другите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля господин Дачков

    24 Юни 2022 12:08ч.

    да спешѝ г-жа Галчето да преведе и освети проблема и в по-едър план: акцията на Макрон е на фона на неотдавнашното закриване на Кé д'Орсé. Бе закрит дипломатическия корпус на Франция. Тя всъщност е акция на глобалисткия дневен ред. Неслучайно Ганчовска бе игнорирана така грубо. Действат марионетките - ПКи и ЕМа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Юни 2022 12:16ч.

    Протяжен петъчен спокоен ден. Което само показва, че на българския народ хич даже и не му дреме за Македония освен ако е ударил някоя ракия в местната кръчма.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    24 Юни 2022 12:47ч.

    Това е то да си пудел, някой булдог може и да ти пожавка одобрително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    24 Юни 2022 13:19ч.

    в какво качество е в брюксел тои е господин никои а макрон не може да състави правителство и двамата са бита карта на запада не може да се вярва за нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладкарница Амели Мустафа

    24 Юни 2022 13:19ч.

    Всеки който е опитал Френското предложение казва, че е най-сладкото нещо дето е турил в устата си. Опитайте го непременно и се Радвайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хюстън, канафката ни падна на главата!

    24 Юни 2022 13:35ч.

    нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". --- Т.е., македонски език има, ние не го признаваме, но това няма много да се споменава до влизането на М в ЕС, за да не се дразним. След това - може. Обаче това, на което говорят в Македония не е български!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а вий... вий сте идиоти!

    24 Юни 2022 13:57ч.

    Хроника на гнусно, умишлено, предизвестено и дълго планирано ПРЕДАТЕЛСТВО. Предстои единствено финалното съставяне на списъка на предателите. И нека посмее пак някой боклук да ми говори за "комунисти" като обяснение за националната ни мизерия и трагедия. Вие, опортюнистичени, либерални и соросоидни отрепки сте по-долни, много по-долни от коминтерновските деятели. Проклети да сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрончо, много си заблуден. Президентът настояваше предложението да бъде внесено в НС по коституционния ред от МС.

    24 Юни 2022 14:40ч.

    Мин.-предът ни обаче се оказа бъзльо, изниза се като мокра връв, остави постната женица от МВнР да го внесе за четене в НС, за обсъждане в Комисията беше внесено от ДПС, подкрепени от ГЕРБ, а Деклерацията е изработена въз основа на него от ДБ и Хр. Иванов. Кирето е гола вода, и някой трябва да го изясни на Макрончето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди ДПС да го внесе,

    24 Юни 2022 14:57ч.

    ГЕРБерунгерите вдигнаха олелия в полза на френското прадложение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Юни 2022 10:52ч.

    Много му пука на Макрон. Той си оплете кошницата. Навярно е знаел, че нашият е полезният идиот. Ами това сме ние, българите, за "нормалните" хора. Сами си го правим. Иначе западняцие, като се опънеш, в крайна сметка се убеждават, че не сме идиоти. Но затова се иска дупе и упоритост. После са готови да направят всичко за теб, съвсем искрено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петел и кокошка

    24 Юни 2022 15:04ч.

    за предателите няма прошка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    24 Юни 2022 15:58ч.

    Време е България да напусне ЕС. Онези, които са злоупотребили с националния интерес - на съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юни 2022 16:19ч.

    ти можеш да напуснеш самостоятелно, ние не искаме. има самолет за Матушката ти през белград, ако не са го спрели още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро ще видим

    24 Юни 2022 16:22ч.

    кой на каъкв самолет и за къде точно ще се качва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Упражняващите натиск

    24 Юни 2022 16:14ч.

    често биват изненадвани от обратния ход на пружината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой ликвидира България

    24 Юни 2022 16:51ч.

    България е унизена , насилена, оскърбена и изоставена като проститутка. Подиграват се , и се гаврят , а България със свалени гащи от национални предатели мълчи с наведена глава и се продава като курва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вълкът е сит, но агнето не е цяло

    24 Юни 2022 17:23ч.

    В Европейския съюз всички били равноправни, но някои са по-равноправни. И не разбрах, ние Макронова република ли сме, посланическа република ли сме!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Башибузук

    24 Юни 2022 18:02ч.

    То тази крадлива и пропаднала държава не биха я оправили нито избори, нито стачки или пък дори Гражданска война. Ще се оправим и влезем в ред тогава, само ако Великите сили ни присъединят отново като Вилает към НеоОсманската империя на Ердоган или като Заддунайска Губерния в границите на новия . . .СССР ! Да живее Костя Копейкин и ВЪЗРАЖДАНЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУУ

    24 Юни 2022 20:44ч.

    Когато дойде време за Народен съд, боклуците трябва да помнят защо ще бъдат осъдени! кирчо, дано си в канда, мойто момче! Има място и за теб по магистралата където ще висите, чак до Бургас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Юни 2022 22:55ч.

    франц-жабарите са прословути с лицемерието си, тя цялата капсистема заприлича на зрелият соц, ама ме кефи как геронтофила мета просто киро на кучетата, с най-чиста съвест и със съзнанието, че той ще кеши милиони - наш кирчо ще яде хурката, или поне повече хурка, отколкото кеш, трябва да разчита на колониалния ни статус пък да се чупи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Юни 2022 22:59ч.

    веселата част е, че в СИВ и Варшавският все пак имахме глас, даже всички имаха глас докато Москва не кажеше - "Отстань!", при това докато имаше и истинско Ръководство го казваше в краен случай, оставяше малко за всички, срещу ресурсите си. нау е фок евриуан, фор сошуа-сейк... частито на мацетата и халбанците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    24 Юни 2022 23:51ч.

    Друг път няма да натискат толкова силно, защото стана ясно, че ние си се огъваме и без особени усилия.Достатъчно ни е да ни похвалят и едно-две потупвания пред някоя телевизия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи