Макрон ще направи обръщение към нацията след двата вота на недоверие

Макрон ще направи обръщение към нацията след двата вота на недоверие

Утре Макрон ще направи обръщение към нацията в опит да успокои напрежението. То ще бъде под формата на интервю, което той ще даде за френските медии "Те Еф 1" и "Франс 2". Интервюто ще се излъчва директно по тези две телевизии и ще започне в 13 ч. местно време.

Ден след като в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция) бяха отхвърлени два вота на недоверие срещу правителството на френската премиера Елизабет Борн, което де факто означаваше, че спорната пенсионна реформа, заради които вотовете бяха внесени, бе одобрена, френският президент Еманюел Макрон остава под натиск. За днес той е насрочил серия от консултации, предаде Франс прес.

В 9 ч. местно време той има среща с френската премиерка. После ще има и работен обяд с председателите на двете парламентарни камари Яел Браун-Пиве и Жерар Ларше.

Тези консултации протичат на фона на призивите за оставката на правителството заради пенсионната реформа. Опозицията смята и да сезира Конституционния съвет на Франция относно приетия законопроект. Бе издигнато и искане за референдум по законопроекта. Самата премиерка Борн също каза, че ще сезира Конституционния съвет, за да разгледа той текста във възможно най-кратки срокове.

Утре Макрон ще направи и обръщение към нацията в опит да успокои напрежението. То ще бъде под формата на интервю, което той ще даде за френските медии "Те Еф 1" и "Франс 2". Интервюто ще се излъчва директно по тези две телевизии.  То ще започне в 13 ч. местно време.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в долната парламентарна камара без гласуване, а чрез задействане на член 49,3 от конституцията, която позволява подобно нещо да се случи. Досега през Петата република правителства са прибягвали 100 пъти до този член по различни поводи.

Това засили още повече недоволството на френската опозиция и на протестиращите срещу самата пенсионна реформа.

Вчера вечерта след оживени дебати два вота за недоверие срещу правителството бяха отхвърлени в Националното събрание. Вотът, внесен от крайната десница "Национален сбор" на Марин Льо Пен, беше подкрепен само от 94 законодатели. Докато вотът, внесен от транспартийна парламентарна група бе подкрепен от 278 законодатели, което е само с 9 гласа под нужното абсолютно мнозинство от 287 гласа.

През нощта в редица френски градове отново имаше протести срещу пенсионната реформа. А израз на протестите продължава да е трупането на боклук по парижките улици заради стачката в отрасъла. Служителите по чистота са с така наречен специален пенсионен режим, при който пенсионирането е по-рано. Но и там възрастта бе увеличена с пенсионната реформа с две години, от настоящите 57 на 59 години, което породи гнева им, отбелязва АП. Парижката община прибягна до частни компании за събирането на боклука, но въпреки това по улиците на Париж вчера имаше 9300 тона несъбрани отпадъци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ma-cron

    21 Март 2023 14:01ч.

    Dé-mis-sion !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се застреля в главата по телевизията

    21 Март 2023 14:17ч.

    С нищо друго не може да бъде полезен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Март 2023 14:22ч.

    Ха ха ха... колкото и да се напиня - все тая! Свършен е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    21 Март 2023 15:59ч.

    Тоя МИкрон, ако си отвори устата, най-много да предизвика и гражданска война във Франция... Май не е добра идея да произнася речи, точно сега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Март 2023 16:29ч.

    микрон е наказан от Господ да бъде геронтофил ! жал ми е за това същество !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е геронтофил

    21 Март 2023 18:11ч.

    Това е за пред публиката. По-лошо е, но понеже все пак французите не са англичани , създадоха му тази легенда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В крак с евроценностите

    21 Март 2023 17:10ч.

    Сбърканяка воюва с народа си. Ще го накажат лошо . Франция гори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • яблочко

    21 Март 2023 18:41ч.

    Какво е общото между Русия и Франция-техните народи обезглавиха монарсите си! Американската марионетка Макрон, която изпраща тежко оръжие на Украйна не е далече от въжето. Френския народ се събуди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FrAnCe

    21 Март 2023 19:58ч.

    Франция и френския народ не заслужават това нещо Макрон,дребен банков чиновник насаден от Ротшилд,да управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи