Макрон ще гледа финала на Мондиала в Катар, 14 хил. полицаи ще пазят реда във Франция

Макрон ще гледа финала на Мондиала в Катар, 14 хил. полицаи ще пазят реда във Франция

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Президентът на Франция Еманюел Макрон отпътува за Катар заедно със съпругата си Брижит и няколко футболни звезди, за да присъства на финалния мач на френските футболни национали срещу отбора на Аржентина на Мондиала, предаде Франс прес. Междувременно 14 хил. полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени в цяла  Франция, от които 2750 в Париж, където "Шан-з-Елизе" ще бъде отворен само за пешеходци, за да гарантират обществения ред.

В самолета с Макрон бяха и нападателят Кристофър Нкунку, който не участва в шампионата заради травма, както и бившите футболни национали Ален Жирес и Брюно Шейру, бившата футболна националка Лор Було и международната футболна съдийка Стефани Фрапар.

Заедно с тях са и боксовият шампион Брахим Аслум и джудистът Теди Ринер, както и министърката на спорта Амели Одеа-Кастера.

Държавният глава е поканил за пътуването и 18-годишен младеж и 19-годишна девойка, които са почитатели на футбола и които получават детски социални помощи. Те ще присъстват на финала заедно с директора на училището им в Сержи.

Макрон и останалите членове на тази делегация ще бъдат на официалната трибуна утре на стадиона в Доха, където ще се присъединят и световните шампиони Пол Погба и Н'Голо Канте, и бившият европейски шампион Луис Ернандес.

Макрон вече беше в Катар за полуфиналния мач на Франция с Мароко в сряда. Това е негова втора визита в Катар в рамките на три дни, въпреки многото полемики срещу тази страна, свързани с организирането на Мондиала и замесването ѝ в корупционен скандал в Европейския парламент.

Опозицията във Франция критикува остро първото от тези две пътувания на Макрон и думите му за добра организация на Мондиала от Катар, обвинявайки го, че не отчита "екологичните и човешките последици от състезанието".

Същевременно президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви, че няма да пътува до Катар, за да присъства на финала на аржентинците срещу французите, предаде Франс прес.

"Подобно на милиони мои сънародници, аз ще се наслаждавам на финала на Мондиала у дома", заяви в Туитър президентът. "Ще преживея този фантастичен момент, както и досега, със семейството ми", добави той. Фернандес припомни, че най-добрите аржентински футболисти ще бъдат на терена, а на трибуните в Катар ще бъдат най-добрите аржентински поддръжници на националите.

Освен това Фернандес намекна и, че няма да отиде в Катар, за да не донесе лош късмет на отбора. Предшественикът на Фернандес - Маурисио Макри присъства на няколко мача в Катар, сред които  и този, в който Аржентина изгуби от Саудитска Арабия с 1 на 2 и тогава бе набеден, че носи лош късмет. Но тези обвинения бяха неоснователни, защото аржентинците не престанаха да побеждават след това.

В четвъртък Макрон и Фернандес размениха приятелски туитове с приближаването на финала. Фернандес пожела на Макрон всичко най-добро, освен в неделя, а Макрон му написа, че един от двамата ще има повече шанс от другия, но кой ще е това ще стане ясно в неделя.

 

 

Коментари

  • Какви типични френски имена!

    18 Дек 2022 10:28ч.

    Нкунку, Брахим, Погба, Н`Голо - Наполеон ще се обърне в гроба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той не е спирал да се върти от президентството на Ширак насам

    18 Дек 2022 10:46ч.

    След Шрак Френска Еврабия се управлява само от разни ГМО организми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    18 Дек 2022 10:51ч.

    Не е важно за Наполеон,друже. Това е друга тема. За мен е по важно защо Макарончо отива до там и съм сигурен че не пътува с авиолиниите а с частен(или нает) или правителствен самолет понеже сме много екологични(отделно кой плаща полета). Тука в Франция такива огромни малюси(malus) -това е еко такса за нов автомилобил налагат на купуващият, че ако ти цитирам ще ти разваля денят.А вече има и такса тегло на автомобила (над 1800 кг всеки 1 кг се таксува 10 евро).Това е скандалното за мен.А тези хора нямат вина че са черни и че някой ги е родил или докарал до Франция. Щом работят хората и плащат данъци и спазват закона за мен няма проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тебе няма проблем, то е ясно!

    18 Дек 2022 12:57ч.

    Всеки козел, друже, който не се опитва да напрегне мозъка си, никога няма проблем! Ясно е, че имаш проблеми само, когато ограничената ти умствена дейност насочи усилията си към съдържанието на собствения ти джоб - но именно, понеже е ограничена, и неговото съдържание винаги ще е ограничено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булгар, Булгар !

    18 Дек 2022 15:09ч.

    Мизерен Ганьо мрази всеки и всичко ! Сред най-омразните му са Франция и френските футболисти (родени впрочем във Франция, независимо от цвета си) Защо чеснов Ганьо мрази толкова Франция? Може би защото след златния гол на Емо Костадинов Франция си взе урок и играе четвърти световен финал. И спечели две световни титли. А чеснов Ганьо кара на спомени и пацица…⚽️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    18 Дек 2022 11:07ч.

    Папата е аржентинец така че макрон да не си прави илюзии :) А и макрон нещо прекалено следва англосаксонскта протестантска линия. Време е за промяна във франция . франция няма да е световен шампион.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи