Макрон: Русия играе дестабилизираща роля в Африка

Макрон: Русия играе дестабилизираща роля в Африка

Френският президент Еманюел Макрон обвини Русия, че е "сила, която дестабилизира Африка", и изрази съжаление, че изборът на Москва "не играе положителна роля за международната общност" в интервю за "Франс енфо", Радио "Франс" и "Франс 24", дадено в кулоарите на срещата на върха в Париж, съобщи Франс прес. "Това е сила, която дестабилизира Африка чрез частни милиции, които се възползват от цивилното население и го изнудват", според френския дхържавен глава. Той напомни, че "това е документирано от ООН в Централноафриканската република", във връзка с наемническата група "Вагнер".

Макрон подчерта, "Русия по собствено желание се е поставила в ситуация, в която вече не зачита международното право, в която отново се е превърнала в една от малкото колониални сили на 21 в., водейки империалистична война срещу съседката си Украйна".

Ако руският президент му се обади утре, Макрон ще вдигне със сигурност телефона, увери френският държавен глава. "Ако ми се обади, за да ми предложи нещо, ще приема разговора, защото Франция винаги е била улесняваща и посредническа сила". Но той предупреди, че "възобновяването на диалога е възможно, само ако има зачитане на международното право, което е единственото, което ни позволява да живеем в мир". Макрон подчерта, че самият той "няма причина да се обажда на Владимир Путин днес", в разгара на украинската контраофанзива.

"Надявам се, че ще дойде време за преговори при условията на Украйна", добави той.

Макрон призова и за "мобилизация" за въвеждане на международни данъци върху финансовите транзакции, самолетните билети и морските превози, за да се финансира борбата за климата и срещу бедността. В това трябва обаче да участват всички държави. "Международно данъчно облагане в една-единствена държава не работи", добави той, малко преди закриването на срещата на върха за нов световен финансов пакт.

Френският президент не изключва напълно възможността да се застъпи за въвеждане на глобален данък върху богатството с цел финансиране на борбата срещу климатичните промени, след като до голяма степен отмени подобен закон във Франция. "Отмених част от този закон във Франция, защото на практика бяхме единствените, които го направиха", обясни той.

"Смятам, че се нуждаем от международно данъчно облагане, за да финансираме" борбата с климатичните промени, подчерта Макрон. Той потвърди, че Франция е на едно от челните места, като даде за пример въведените от неговото правителство данъци върху финансовите трансакции и самолетните билети. "Кой друг го е направил? Около нас почти никой", посочи той. Освен това, според Макрон, трябва да се обложи с данък и корабоплаването – но не само френските предприятия, подчерта той, като призова Китай и другите западни страни да приемат подобен проект.

Макрон приветства и "много конкретния" напредък, постигнат по време на срещата му на върха, по-специално по отношение на преструктурирането на дълга на Замбия и пакта за "справедлив" енергиен преход със Сенегал.

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е постигнал целта си да преразпредели 100 млрд. долара от специалните права на тираж (СПТ) на институцията към бедните държави. 

"И ние, французите, ще преразпределим 40% от нашите СПТ", уточни Макрон.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • НАТО ,НАТО,НАТО аман от НАТО

    23 Юни 2023 14:56ч.

    Махнете НАТО в границите от 79година. Махнете се от руските граници и ще има мир 100 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    23 Юни 2023 15:02ч.

    Безценно е да гледаш как бившите господари се дупят на бившите си роби от Африка, Азия и Америка! Как дават обещания, че повече няма да ги бият с пръчки и да ги ограбват, а само ще ги посвещават в тайнствата на "истинската" демокрация... Е, това е то многополярният свят, когато "хегемоните" се провалят тотално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон: Русия играе дестабилизираща роля в Африка

    23 Юни 2023 19:15ч.

    Хахахахахахахахахахахахахахаха, прав е човекът. Руснаците дестабилизират стабилната колониална кражба на наглите французи и не само. Мондиалът е типичен пример за хупца, не ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Юни 2023 15:15ч.

    Макроне, виж се в огледалото, та белким разбереш, колко си зеленясал от злоба! Правителствата в Африка служат на хората, които искат да се оттърват от колониалните неокони, затова риеш като побеснял бик и не знаеш коя посока да хванеш. Внимавай, французите да не пожелаят да извикат Вагнер във Франция да я оправя, та тогава пак обвинявай Русия, виейки като гладен вълк на Месечина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Юни 2023 15:21ч.

    Струва ми се, че Франция не заслужава такъв президент, като Макрон. Щял да разговаря с руския президент, ако му се обадел... В Африка постепенно ги изтласкват руснаците и китайците, но като все още колониална сила Франция не може да се примири с това. Светът се променя, мосю Макрон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция е избрала толкова Макрон

    23 Юни 2023 18:00ч.

    Колкото България е избрала Денков. Шашма върху шашма , и всичко после на квадрат ! Докато "правилните" вземат властта, а тези за които е гласувал народа - отидат в девета глуха. Един и същ е механизма на сатанистите-глобалисти навсякъде - и в САЩ , и в България, и във Франция... Измами и фалшификации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кое е това международно право

    23 Юни 2023 15:22ч.

    Което Русия нарушава ? Аха това е тяхното международно право на англосаксонският свят и техните измислени правила за световният ред .Е Русия ще ви разруши вашият световен ред и вашите сатанински правила .Макароне бъди сигурен във това !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парижкия валия мноо лют, че Френска Еврабия я изритаха от урановия добив в Африка

    23 Юни 2023 15:46ч.

    Скоро и от Казахстан ще му секне кранчето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • детска градина

    23 Юни 2023 15:46ч.

    И баболюбеца и сенилния са като малки деца - като не им дадат нещо и започват да обиждат и да се сърдят. Иначе до онзи ден се молеше да слуша какво си говорят батковците в БРИКС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стойко Ю.

    23 Юни 2023 15:46ч.

    Този геронтофил вярва ли си какво говори? Изгониха Франция-та му от Мали и това боли. Урановите мини там работеха за Франция, а сега ядец. Даже Франция беше помолила Германия да помага с военен, уж мирен контингент в Мали, а то беше заради същите тези мини. Сега и германците са изпъдени от там. Е, болно му е на Макрон. Както в един руски стих “Нравится, не нравится - търпи моя красавица! Сами си го надробиха от лакомия, двуличност и грабеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодарение на СССР колоналните държави в Африка получиха независимост

    23 Юни 2023 15:51ч.

    Но вие останахте там с войска за да ги "защитавате" и се стигна до неоколониализъм. Сега ви гонят от там местните, не руснаците. НЕ ВИ ИСКАТ. Трябва да се примирите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • луд гидия

    23 Юни 2023 15:58ч.

    Макро, бате, може ли да си такъв бунак. Струва ли си да вървиш по течението. Имах такъв приятел бунак, стана член на Партията през октомври 89 та. Смеехме му се тогава, че закриват Пазаря, а той отваря сергия. Така ще стане с теб, с Украйна за нато и с България за еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    23 Юни 2023 16:02ч.

    За такива *** (не знам как да го обидя, без да ме блокират), като Макрон е измислена поговорката: "хем грозен, хем нахален".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А в Бенин, където подкокоросахте масовите кланета,

    23 Юни 2023 16:44ч.

    Го стабилизирахте, така ли? Нооо кратка памет имате това марионетките на USA на власт в Европа, ейиииии! Но ние на Изток помним.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чоко

    23 Юни 2023 18:50ч.

    Микроне, от бате Чоко да знаеш- невнимателната геронтофилия може да доведе до некрофилия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи