Макрон призова французите да пестят енергия, за да няма режим на тока

Макрон призова французите да пестят енергия, за да няма режим на тока

Френският президент Еманюел Макрон призова за рязко 10-процентово намаление на потреблението на енергия в страната през идните седмици и месеци, за да се избегне опасността от режим на тока, предаде Асошиейтед прес. 

Макрон предупреди, че в предстоящите месеци може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни. Планове за режим на тока се подготвят в случай на необходимост, а спирания на електричеството ще има като “крайна мярка”, каза той. 

“Най-добрата енергия е да не потребяваме”, заяви президентът на пресконференция, на която призова френските предприятия и домакинства да пестят енергия, включително като намаляват отоплението и разхлаждането. 

Макрон обяви след видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че Франция планира да увеличи газовите доставки за Германия, за да компенсира намаляването на снабдяването с руски газ, а в замяна Германия ще продължи да доставя електричество на Франция, за да компенсира недостига, предизвикан от ремонтни дейности в много френски ядрени реактори. 

Двамата лидери разговаряха преди предвидена за петък извънредна среща на енергийните министри от Европейския съюз за това как общността може да се координира, за да поддържа отоплението си тази зима, ако Русия спре газовите доставки. 

Макрон каза, че Франция и Германия подкрепят идеята да се изисква от енергийните компании, които регистрират големи печалби от повишението на цените на газа и петрола напоследък, да дават някакъв вид “принос” в държавните хазни, както и за ценови таван за руския газ. 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    06 Sep 2022 8:26ч.

    Нищо не пестя! Тоя идиот,рожба на Ротшийлд, дали ще пести?Блажени са вярващите.Само гледайте какви бунтове и стачки ще има в Франция.Жълтите жилетки бързо ще парализират всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Sep 2022 8:51ч.

    Уникални мизерници.В Италия вече пият вода от канализацията... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да готвят на изключени електроуреди с празни съдове

    06 Sep 2022 8:58ч.

    Хем ще икономисат от тоалетна хартия, хем на Путин ще накривят капата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаковата смърт на Горбачов

    06 Sep 2022 9:15ч.

    Какво стана с великите завоеванията на западната модерност бе, тия евроолигофрени съвсем ни вкараха в късния соц, в който поне имаше човечност, а днес навсякъде властва проджендърен и луцифериански трансхуманизъм?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    06 Sep 2022 9:20ч.

    Разбрахте ли сега, че една затворена термодинамична система без външен донор на енергия, изпада в ентропия. Направиха всичко възможно Русия да се оттегли и сега високата себестойност на собственото им съществуване (която, разбира се, е надценена почти безкрайно) ще ги убие до няколко месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Sep 2022 9:35ч.

    Научно погледнато Франция няма никаква нужда от пестене на енергия защото е фрашкана с АЕЦове.Тва само показва, че е взето политическо решение за връщане на Европа в Средновековието! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е само до политическа воля

    06 Sep 2022 9:36ч.

    Тя е фрашкана, ама оставени на себе си, тия АЕЦове работят на загуба, т.е. като при късния соц, изискват да бъдат дотирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мойте да не плювнете по соца бе, гниди монархофашистки. Голяма грешка беше, че Сталин не ви даде на Чърчил.

    06 Sep 2022 10:28ч.

    Работата е там, че тия АЕЦ на франсетата не са пипани от края на 80-те. Твърде дълго са икономисвали от капитални ремонти и модернизации. Малко над 20 реактора изобщо работят още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соленоид

    06 Sep 2022 9:39ч.

    Според мен мизантропията на такива трансхуманисти като Шваб е провокирана от кризата на западния капиталистически модел, който се изчерпа, а не защото Шваб и давосци били поначало ексцентрични и зли и искали да унищожат човечеството... Единственият начин ЕС да се спасява оттук нататък е да въвежда военно положение, но това мощно провокира разпада му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редакцията,

    06 Sep 2022 9:41ч.

    Днес отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, вие сте нацвъкали едно под друго либерастките простотии на някакви си полезни идиоти - паризита, урсули и макрони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Sep 2022 9:44ч.

    Режим на тока неминуемо ще има, след като топлофикациите, дето повечето са на газ, спрат. И ще настъпи цветомузика с тока, а оттам и на всичко друго. Кърлежи, дето лежали на гърба на Русия и благоденствали ефтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • незнайко

    06 Sep 2022 10:25ч.

    Дано поне ватенки са внесли от Русия преди да наложат санкциите. А иначе какво му мислят, национализажия на средствата за производство и да четат тезисите на Ленин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    06 Sep 2022 10:58ч.

    Очаквам нова френска революция- те имат опит с Великата френска революция. Знаем как приключи и какви бяха последствията. Макрон си въобрази, че е "велик" европейски лидер/заедно с Шолц/ - мотори на ЕС. Поздравявам всички българи, които празнуват днес СЪЕДИНЕНИЕТО на Княжество БЪЛГАРИЯ с Източна РУМЕЛИЯ. Честит празник, уважаеми сънародници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големите Лъжи

    06 Sep 2022 12:46ч.

    След като вече лъгА като ненормален за "ковидните вълни" , и побърка доверчивите французи, сега този девиант лъже , че европейската страна с най-мощна атомна енергетика няма достатъчно електричество . Сатанист ! Всъщност най-голямата лъжа е, че този тип е избран президента на Франция. Огромно мнозинство от гласовете бе за Льо Пен, а този ФАЛШИФИЦИРА вота !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи