Макрон: При нормални условия Украйна не може да е кандидат за членство в ЕС

Макрон: При нормални условия Украйна не може да е кандидат за членство в ЕС

Зеленски и Макрон на пресконференцията в Киев на 16 юни 2022 г. Снимка: АФП

При нормални условия Украйна не може да претендира за статут на кандидат за членство в ЕС. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за телевизионния канал BFM, публикувано в петък, съобщава ТАСС.

„При нормални условия Украйна не трябваше да бъде кандидат. Статутът на кандидатка предполага процес, който отнема години, Сърбия може да послужи за пример. Това е само глава от преговорите. Правим това, защото има военни действия и смятаме, че това е правилно", каза френският президент.

Макрон отбеляза, че това мнение споделят Франция, Германия, Италия и Румъния, чиито лидери посетиха Киев на 16 юни. Решението за предоставяне на статут трябва да бъде взето на срещата на върха на ЕС в Брюксел следващата седмица. Одобряването на подобен ход би било „силен политически жест за Украйна“, отбелязващ началото на „дълъг път“ към ЕС, както и „сигнал за Русия“.

„Надявам се, че такъв положителен сигнал ще бъде даден и на Молдова, също отслабена от сепаратиското движение в Приднестровието. Тя може да стане кандидат“, каза Макрон, като повтори, че статутът на кандидат не означава приемане в ЕС, а позволява да се покаже, че дадена страна принадлежи към „европейското семейство.

По думите на Макрон, ролята на Франция е да помага на Украйна и да поддържа дипломатически връзки с Русия, добавя ТАСС.

Франция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на Украйна да спечели войната си с Русия, заяви Макрон и добави, че самият ще продължи да говори с руския президент Владимир Путин всеки път, когато това е възможно. Той добави, че засега разговорите не могат да бъдат подновени в настоящия контекст в Донбас. Макрон също така заяви, че "ние никога не сме преговаряли с Русия за сметка на Украйна".

Френският президент поясни, че тази негова готовност да разговаря с Путин е част от усилията за постигане на споразумение за транспортиране на украинско зърно от украинското пристанище Одеса. Макрон обаче призна, че има малко шанс за подобна договорка. Президентът добави, че преди няколко седмици е говорил по темата с Путин, но руският президент не е искал да приеме идеята за резолюция на ООН по въпроса за износа на зърно през Одеса.

За отношенията си с украинския президент Володимир Зеленски Макрон заяви в интервюто, че те винаги са били добри въпреки полемиките, като по този начин той визираше полемиката, породена от изказването му, че Русия не трябва да бъде унижавана, което беше болезнено прието от украинските власти и от украинския народ.

Източник: ТАСС, БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    17 Юни 2022 12:45ч.

    Макрон да не би да плаши гаргите в Русия с ЕС ? Ми що не ги плаши директно с Франция, а си търси и съмишленици за изтривалки ? Колко тривиално !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сега единствените "унижени" са...

    17 Юни 2022 13:20ч.

    "РЕНО" , които имаха глупостта да се изтеглят , и загубиха десетина милиарда. Съответно "Ошан" останаха в Русия и са на печалба. Макрон беше и министър на Икономиката, но очевидно нищо не разбира от икономика. От "унижения" без съмнения разбира...В неговите "специфични среди" на общуване явно много се унижават един друг...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макроне, залудо се хабите,

    17 Юни 2022 13:24ч.

    Нищо повече няма да стане, тя украинската победа я пишете умряла! Ако бяха разумни, да си бяха свършили работата с Минските споразумения, без войни и жертви в тях... Но който слуша чужди съветници и изпълнява чужди поръчки, накрая сам сърба надробената от тях попара...Късно е, чадо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оказа се, че от 7000 наемни главорези, отишли на сафари да убиват в Донбас руснаци, има и трима българи:

    17 Юни 2022 13:48ч.

    Оказа се, че от 7000 наемни главорези, отишли на сафари да убиват в Донбас руснаци, има и трима българи: https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3234128/3234128_900.jpg Иностранные наемники на Украине https://colonelcassad.livejournal.com/7683341.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон го унижиха не само от Украйна, а и от България и Македония

    17 Юни 2022 16:43ч.

    Тая работа с гаранциите и мирните договори, които след всяка война подписват във франция вече се изтърка. Само директно унижение за франция оттук нататък. Да си научи по-добре ролята другия път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи