Макрон: Политиката на Франция изключва пряко участие в конфликта в Украйна

Макрон: Политиката на Франция изключва пряко участие в конфликта в Украйна

Политиката, водена от Франция, изключва възможността за пряко участие в украинския конфликт. Това заяви президентът на републиката Еманюел Макрон по време на реч в Париж на годишната конференция на френските посланици, предаде ТАСС. 

"Стремим се да изключим прякото участие в конфликта с Русия", каза той. Макрон отбеляза, че Франция се опитва да "избегне всякаква ескалация на украинския конфликт".

В същото време президентът каза, че ЕС оказва най-голяма помощ на Киев в хуманитарната и икономическата сфера, както и в областта на доставките на оръжие. Френският лидер повтори и тезата, че Русия не трябва да постига военна победа в този конфликт.

Опитите за преразглеждане на установения световен ред заплашват да отслабят Запада и Европа, заяви още френският президент. "Ситуацията на международната арена се усложнява, което заплашва с риск от отслабване на Запада и в частност на Европа. Трябва да подходим трезво към това, без да изпадаме в излишен песимизъм, каза Еманюел Макрон. - Преразглеждат се световният ред, неговите принципи, различни форми на организацията му, където Западът е заемал и заема господстващо положение".

По думите на френския лидер постоянно се оспорва ролята на Съвета за сигурност на ООН, както и на много други международни организации като Международния валутен фонд и Световната банка. "Все повече държави смятат, че тези структури нямат легитимността да им налагат определени правила, те са създадени в свят, в който тези държави не са съществували, и че не отговарят на геополитическите, демографските и военните реалности. Това се изразява в това, което видяхме през последните дни с опитите за разширяване на БРИКС, каза той. - Това (разширяването на БРИКС) показва желание за установяване на алтернативен ред, който да замени това, което наричаме световен ред, който днес се смята за твърде западен“, каза Макрон. 

В БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Среща на върха на обединението се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург. Както съобщи президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, лидерите на страните членки на групата решиха да поканят Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия да станат членове на БРИКС от 1 януари 2024 г., посочва ТАСС.

Франция смята за необходимо създаването на нови споразумения за ограничаване на въоръженията, които представляват заплаха за европейската територия, заяви още президентът Еманюел Макрон по време на речта си на годишната конференция на френските посланици. Според него периодът след конфликта в Украйна „трябва да бъде придружен от нови споразумения, които създават рамка в областта на оръжията – всички видове оръжия и всички военни дейности, касаещи Европа“. „Трябва да имаме волята да станем автори на концепцията и подписали тези бъдещи споразумения“, каза Макрон.

В конференцията на френските посланици, която се откри в Париж, участват ръководители на дипломатически мисии в 160 страни и представители на републиката в 15 международни организации.

 

Коментари

  • nan

    28 Авг 2023 16:53ч.

    след като френския посланик отказа да напусне Нигер (щото видиш ли новото управление нямало правомощия да иска такова нещо), нигерците спряха тока и водата на посолството. тия и в буквалния смисъл имат огромни топки, за разлика от нашите джендър-безполовисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    28 Авг 2023 16:54ч.

    Френския ВПК има достатъчно разнообразен и качествен асортимент, който може да превърне в пепелища Крим и Донбас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    28 Авг 2023 17:02ч.

    А Париж в картофена нива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Кремъл

    28 Авг 2023 17:25ч.

    Как си го представяш, като разораната целина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    28 Авг 2023 19:08ч.

    Въоръжените сили на Украйна имат нужда от доброволци-евроатлантици, които да използват разнообразния и качествен асортимент на френския ВПК в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Там е работата

    28 Авг 2023 19:23ч.

    Че нас, румънци и поляци бутат напред, като евроатлантици. На Тагарев името затихна, значи затишие пред буря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кукурайко

    28 Авг 2023 17:09ч.

    БРИКС ще се защитава военно от Русия. Иран и Китай от изток. Ние ще бъдем ...Роботино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Френският ВПК

    28 Авг 2023 17:23ч.

    Е произвел стратегически подводници с далекобойни балистични ракети, с термоядрени глави. Тези ракети могат да летят и към Москва , но и към Вашингтон или Пекин. Според който заплашва Франция… А по въпроса, Франция никога няма да ескалира конвенционална война с Русия ! Под американски натиск дадоха няколко колесни оръдия пред бракуване на 404, и толкова. Франция е западноевропейската страна с най-малка стойност на военна помощ за Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Авг 2023 17:46ч.

    само изпращате оръжие и съветници иначе не участвате лицемери искаме мир спрете воината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ой, ой!

    28 Авг 2023 17:54ч.

    Мечтите на малкия човек! Французинът така и не разбра, че неговата държава е качена не на жертвения олтар, а на ешафорда! Тези дни самокатастрофираха главния отговарящ за възстановяването на Парижката Света богородица!!! Светът на Микрон и подобните нему си отива безвъзвратно! Цялата трагикомедия на случващото е, че именно с тяхното пълноценно участие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова пък въоръжавахте Украйна по времето на Минските споразумения

    28 Авг 2023 20:35ч.

    Щото "не искате" конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като свърши войната

    28 Авг 2023 21:43ч.

    ще се окаже, че украинците са заблудили НАТО и са единствените отговорни за загубите си, а ние българите сме били основните им снабдители с оръжие и боеприпаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горе-долу така излиза

    29 Авг 2023 0:16ч.

    Вонната помощ за Украйна /спрямо БВП на България е в пъти по-голяма от военната помощ на Франция за Украйна /спрямо БВП на Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    29 Авг 2023 1:45ч.

    Ся, военната ни помощ е надула бвп с няколко милиарда, и с още толкоз на посредници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    29 Авг 2023 1:46ч.

    Не броя бтр60. То си е помощ за Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи