Макрон подпали нови протести във Франция. Над 200 души са задържани, Париж е заринат с боклуци

Макрон подпали нови протести във Франция. Над 200 души са задържани, Париж е заринат с боклуци

Протести, породени от упоритостта, с която президентът Еманюел Макрон прокарва пенсионната си реформа, заляха Франция вчера вечерта, а улиците изглеждаха като по време на бойни действия. Париж бедства под планини от боклук. Причината е стачката на сметосъбирачите. Те се включиха в масовото недоволство срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране на 64 години.

В Париж в акцията на площад "Конкорд" са участвали няколко хиляди души, като полицията съобщава за 217 задържани, пише "Фигаро". Протести се проведоха и в Рен, Нант, Лион, Марсилия, Тулуза и други френски градове.

В Париж протестиращите запалиха огън пред сградата на Националното събрание, като според в. "Монд" полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Протестиращите подпалиха кофи за боклук и улични мебели, като бяха регистрирани много пожари.

Кметът на Рен заяви, че е имало "огромно насилие" от страна на протестиращите, които по думите ѝ многократно са атакували кметството. В Марсилия протестиращите са изпочупили витрини на магазини и банки.

В четвъртък Франция навлезе в период на политическа несигурност, след като президентът Еманюел Макрон реши да прокара спорната пенсионна реформа през парламента без гласуване, като се позова на специален член на конституцията. След като опозицията се подготви за вот на недоверие, а профсъюзите заплашиха с нови стачки, Франция стана свидетел на драматичен следобед в политиката.

Сцените в Националното събрание, долната камара на френския парламент, в четвъртък изглеждаха като извадени от исторически драми, датиращи от революционното минало на страната, съобщава france24.com.

"Aux armes citoyens, formez vos bataillons", пееха депутатите от опозицията, докато в залата отекваше "Марсилезата" - френския национален химн, който призовава гражданите да вземат оръжие и да сформират батальони. "S'il vous plait, s'il vous plait", молеше Яел Браун-Пиве, председател на Националното събрание, която безуспешно се опитваше да въдвори ред в залата.

Заседанието беше прекъснато за две минути, преди министър-председателят Елизабет Борн да обяви задействането на член 49.3 от френската конституция, който дава на правителството изпълнителна привилегия да приеме законопроект без гласуване. Задействането на член 49, параграф 3 позволява на опозицията да отговори с вот на недоверие, а ако правителството не падне, законът може да бъде приет без гласуване.

"Днес сме изправени пред несигурност, която зависи от няколко гласа. Не можем да поемем риска 175 часа парламентарни дебати да се провалят", каза френският премиер, опитвайки се да надвика шума. "Въз основа на чл. 49, ал. 3 от конституцията ангажирам отговорността на моето правителство по законопроекта за пенсионната реформа."

Президентът Еманюел Макрон беше преизбран миналата година, след като в предизборната си кампания обеща да повиши пенсионната възраст. Репутацията му на икономически реформатор зависеше от способността му да накара французите да работят по-дълго, като повиши официалната пенсионна възраст от 62 години, която е най-ниската от всички страни в ЕС.

Първоначално френският президент предложи пенсионна възраст от 65 години, но през януари, когато представи плана за пенсионна реформа след месеци на разговори със синдикатите, работодателите и политическите партии, тя беше намалена на 64 години.

За Макрон това е "майката на всички реформи". За опозицията, особено за крайнолевия съюз NUPES (Нов екологичен и социален народен съюз), това беше "майката на всички политически опозиционни битки". Мощните профсъюзи във Франция също бяха на страната на опозицията и го показаха ясно с осем общонационални стачки през последните три месеца, които почти всяка седмица изкарваха по улиците над един милион души.

Докато и двете страни демонстрираха решимост, заплахата от член 49.3 - или просто 49.3, както е популярен - витаеше във въздуха. Това беше ядрена опция, която никоя от страните не желаеше и малцина си представяха, че ще се осъществи. Но сега, когато това се случи, Макрон е отслабен, Борн е особено уязвима, а Франция е в състояние на шок, тъй като политиците планират следващите си ходове, държейки страната в напрежение.

Един тревожен уикенд

Съгласно френската конституция, след като министър-председателят се позове на член 49, параграф 3, опозицията има 24 часа, за да внесе предложение за вот на недоверие.

Малко след обръщението на Борн в Националното събрание в четвъртък Марин льо Пен заяви, че нейната крайнодясна партия ще внесе предложение за вот на недоверие. Комунистическият депутат Фабиен Русел заяви, че такова предложение е "готово" от страна на левицата.

За да бъде внесен вот на недоверие в пленарната зала, предложението трябва да бъде подписано от поне една десета от 577-те депутати на Националното събрание.

След като бъде внесено предложението за вот на недоверие, Народното събрание трябва да изчака 48 часа, преди то да бъде обсъдено в залата.

Френското законодателство предвижда 48-часовия срок, за да може правителството да убеди нерешителните партии и да даде възможност на депутатите да вземат решение след внимателно обсъждане.

Вотът на недоверие изисква мнозинство, което означава минимум 287 гласа.

След като предложението за вот на недоверие ще бъде внесено в петък, гласуването вероятно ще се състои в началото на следващата седмица, което ще остави французите в състояние на повишена политическа тревога през уикенда. Нещо повече, избирайки 49.3, Макрон може и да е избрал безопасен вариант, но няма гаранция, че това ще му донесе спокойствие.

"Жътва на реколтата" от парламентарните избори през 2022 г.

От самото начало на масовата мобилизация срещу пенсионната реформа член 49.3 се разглеждаше като рискова опция. Но тъй като правителството не беше сигурно, че ще получи минималните 287 гласа в Националното събрание, необходими за одобряване на пенсионния закон, Макрон предпочете да играе на сигурно, като избра крайния вариант.

Доминираният от консерваторите Сенат одобри реформата по-рано в четвъртък в ход, който беше очакван. Политическата драма се очакваше в долната камара на парламента, където центристката партия на президента няма мнозинство.

Броени часове преди гласуването в Националното събрание Макрон проведе заседание на кабинета в Елисейския дворец, за да изготви стратегия за следващия ход, докато страната чакаше със затаен дъх.

Решението да избере 49,3 дойде само няколко минути преди насроченото гласуване в Националното събрание. Корените на противоречивото решение обаче датират от парламентарните избори през юни 2022 г., когато алиансът на Макрон загуби парламентарното си мнозинство.

В четвъртък членът беше използван за пореден път по силата на съвременната конституция на Франция, която създаде всесилен президент през 1958 г., отменяйки предишната и парламентарната система.

В рамките на съвременната пета република 16 министър-председатели са използвали този член и са успели да останат на власт.

Очаква се правителството на Макрон да оцелее при вота на недоверие, след като ръководителят на консервативната партия "Републиканците" в опозицията заяви, че ще гласува със съюзниците на президента, на които не им достигат 39 места за мнозинство в 577-местното събрание.

Но гневът по улиците вероятно ще подкопае самата цел на пенсионната му реформа. Макрон отбеляза, че повишаването на пенсионната възраст е необходимо, за да стане френската икономика по-конкурентоспособна и в унисон с останалия развит свят, където хората живеят по-дълго и по-здравословно, а осигуровките заплашват да доведат бюджетите до дефицит.

Социалните последици от последната политическа игра на Макрон обаче едва ли ще повишат икономическата конкурентоспособност на Франция, като същевременно подчертават нейната изключителност като страна, дълбоко ангажирана със запазването на съществуващата официална пенсионна възраст.

Френските профсъюзи призоваха за нов ден на стачки и действия срещу реформата в четвъртък, 23 март.

Според Франс24 това е само един от признаците за предстоящи събития. "Ако сте си мислили, че нещата във Франция вече са напрегнати през последните няколко седмици, няколко месеца, бъдете в очакване, защото страстите ще се разпалят още повече", казва коментатор на телевизията.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Силите на реда във Франция задържаха 120 души по време на протестите

    17 Март 2023 10:04ч.

    ай, ай, ай как демократично бият френските полицаи (а и холандците) техните мирно протестиращи. Путин ряпа да яде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    17 Март 2023 15:10ч.

    Не бият, а пазят демократичния ред. А Путин обича да яде кореноплодни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичопей

    17 Март 2023 10:20ч.

    Възхищавам се на силата и солидарността на фенския народ. Силно се надявам да са запазили някъде една гилотина и скоро да я пуснат в действие. А Макрон да го увесят на някй стълб, той дори не е достоен за гилотина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Конкорд са обезглавявали крале

    17 Март 2023 10:38ч.

    Преди 500г Но едва ли нещо интересно ще се случи, за съжаление Нито оставки, нито нищо Така е с миноритарните крале в днешно време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ни от Бога, ни от народа

    17 Март 2023 10:38ч.

    Положението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ефектът на бумеранга

    17 Март 2023 10:27ч.

    Санкциите имаха за цел да породят недоволство сред широките маси в Русия, които да доведат до рухването на "режима"... Резултатът, обаче, се оказа неочакван.. Вместо Русия, Европа е обхваната от вълна от протести..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Март 2023 11:34ч.

    Красота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Март 2023 11:34ч.

    Красота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Март 2023 11:34ч.

    Красота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Март 2023 11:35ч.

    Извинявам се. Мишката ми направи някакъв дабъл, даже требъл клик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hexagon

    17 Март 2023 11:04ч.

    Наглостта на Макрон и министрите му е безгранична ! В момента , докато четете тези редове, Макрон бясно атакува, притиска и КУПУВА депутати, за да гласуват отново "реформата". Която не е никаква "реформа" , а пладнешки грабеж на прослужено време и пари за пенсии. Най-омерзителното е, че целият този обир над френските работещи, за няколкото предвидени години ще даде "икономии" от около 16 милиарда евро, което не е кой-знае каква сума (за Франция) , и синдикати и опозиция многократно посочваха и доказваха с числа, че тези икономии могат да се постигнат спокойно и без да се удължава времето до пенсия,финансови резреви има предостатъчно ! Така че Макрон просто налага с инат (спуснатите му от сатанистите ) НАКАЗАНИЯ над обикновените французи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "унисон с останалия развит свят, където хората живеят по-дълго и по-здравословно"

    17 Март 2023 11:32ч.

    Каква абсурдна лъжа ! Нима до сега французите не живееха дълго ? Та Франция има една от най-големите продължителности на живота, в сравнение с другите страни ! И точно от 2020 насам, знаем с началото на какво, започна срива на френската продължителност на живота ... И точно сега е садистично - масово разболените ( умишлено ! ) французи да бъдат заставяни да работят по-дълго, мнозина - до гроб !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си в час със ситуацията

    17 Март 2023 15:09ч.

    Чети, после пиши

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • частнатият

    17 Март 2023 16:28ч.

    Я обясни на живеещите във Франция, от дивана в Обеля, как стоят нещата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От парижкия диван за дивана в Обеля

    18 Март 2023 4:58ч.

    В какво се състои въпросната реформа, конкретно? С това, че имат най-дългата продължителност на живота? Какви компромиси бяха направени в комисията? Дупката в бюджета, която реформата уж ще запълва колко е и от къде е? Кой свали CSG, който точно това финансираше? Кой махна половината критерии за тежък труд? Как реформата се отнася към започналите да работят на 18г? За прецакването на майките да споменем ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франсе Боклу

    17 Март 2023 11:53ч.

    Когато унищожавате чужди държави и се гаврите с чужди религии не протестирате, дано ви спукат от бой сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    17 Март 2023 11:55ч.

    Да се върнем в България - според текущата пенсионна реформа, дело на "соцалиста" Калфин, пенсионната възраст трябва да стане ( постепенно ) 65 г. с необходим мин. стаж 40 г. Като се има предвид голямата безработица през 90-те години, за много хора нормалното пенсиониране ще бъде "мисия невъзможна". Но тук никой не реагира, за разлика от французите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Режима Макрон

    17 Март 2023 12:21ч.

    Протестиращите трябва да използват коктейли Молотов срещу полицията на диктатора макрон, а също и дълги заострени пръти като копия ,от майдана може да се учат. Палене на стотици гуми коли и сгради също работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    17 Март 2023 12:35ч.

    Е щом преди изборите го е говорил и все пак гласуваха за него, сега си спазва обещанието. Тука на протест са излязли тия който не са гласували за него, които от своя страна му казват не си изпълнявай обещанията. Общо взето опозицията не е доволна че не е на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и все пак гласуваха за него

    17 Март 2023 15:02ч.

    ха ха ха ха ! Кой е този наивник дето още вярва, че изборите избират политиците ? Пълна ФАЛШИФИКАЦИЯ бяха и френските избори. Основният метод е "мъртви души".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А знаеш ли защо гласуваха за него?

    17 Март 2023 15:11ч.

    Много чукча писател по темата, много нещо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    17 Март 2023 12:40ч.

    евроГейска наглост и безочие: френската Engie и германските Uniper и RWE заведоха срещу Газпром съдебен иск за $40 млрд. заради неизпълнение на доставката на газ по взривените от англо-американците газопроводи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LGBTQ+

    17 Март 2023 14:24ч.

    Истината е, че пенсионният фонд на Франция ще бъде прехвърлен за управление на Блек Рок. И протестте не са просто заради пенсионната възраст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря, друже! Най накрая нещо смислено

    18 Март 2023 5:00ч.

    Така е, но кой да чете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наполовина вярно

    18 Март 2023 5:08ч.

    https://www.capital.fr/entreprises-marches/combien-blackrock-pourrait-gagner-avec-la-reforme-des-retraites-les-faits-rien-que-les-faits-1358844

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    17 Март 2023 15:06ч.

    МИкрон върна Франция, шест века назад в историята... Смрад, боклуци, плъхове... А като се покачат и температурите, ще плъзнат и болестите!... Е, сега му е времето да заснемат някой филм за средновековието, защото обстановката е досущ същата...;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Философът и неговата сянка"

    17 Март 2023 16:01ч.

    Има едно висококласно есе на френския философ и психолог Морис Мерло Понти. Темата му е провиденциална за настъпващото - духът на окото изведнъж започна едновременно дискретното си универсалистично прицелване и Франция на "забавния и продължителен буржоазен кеф" изведнъж потъна в (евро)зоната на здрача. И да го кажем: Мерло-Понти никога не е уточнявал специално чие е окото и и дали изобщо тялото принадлежи някому.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс Едмундович

    18 Март 2023 7:46ч.

    Работа до гроб и данък „въздух” (карбон футпринт). За вечеря - хлебарки. Ум и красота на куб. Ха-ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи