Макрон осъжда "двуличието" на Путин, но оставя отворен пътя за диалог

Макрон осъжда "двуличието" на Путин, но оставя отворен пътя за диалог

Еманюел Макрон обяви след среща на върха на ЕС в Брюксел, че Франция ще ускори разполагането на френски войници в Румъния в отговор на инвазията на руската армия в Украйна. Същевременно Макрон смята за полезно „да остане отворен пътят“ за диалог с Москва, за да спре офанзивата си в Украйна, след като е провел „откровен, прям, бърз разговор“ с руския си колега Владимир Путин в четвъртък, 24 февруари. Това съобщава "Фигаро", позовавайки се на АФП.

„Мисля, че това е моя отговорност (...) докато осъждам, докато санкционирам, докато продължавам да действам, да оставя този път отворен, така че в деня, когато условията могат да бъдат изпълнени, да можем да постигнем прекратяване на военните действия“, каза Макрон след срещата на върха на ЕС в Брюксел, приключила миналата нощ.

Френският президент, който умножи дипломатическите инициативи през последните седмици, изрази съжаление за „двуличието“ на Кремъл. Малко преди Русия да нахлуе в Украйна, „все още обсъждахме подробностите за прилагането на Минските споразумения. Така че, да, имаше двуличие, имаше преднамерен, съзнателен избор от президента Путин да започне войната, докато все още можехме да преговаряме за мир“, каза Макрон.

„Трябва да направим всички изводи от избора на президента Путин (...) да ни върне към логиката на империята и конфронтацията, да се подиграе с всички принципи, които ръководят международното право“, продължи Еманюел Макрон.

Френският президент обяви също в Брюксел, че Франция ще ускори разполагането на войници в Румъния в рамките на НАТО в отговор на инвазията на руската армия в Украйна.

Еманюел Макрон обяви също плановете си да изпрати 300 млн. евро помощ за Украйна, съобщава ТАСС.

„Украйна получи безпрецедентна макрофинансова помощ в размер на 1,2 млрд. евро (...) Франция ще отпусне допълнително 300 млн. евро за украинската икономика, а ние също сме готови да продължим доставките на военно оборудване“, каза Макрон в петък на пресконференция в Брюксел за резултатите от извънредната среща на върха на ЕС за Украйна.

Френският президент изрази и солидарността на ЕС по въпроса за оказване на помощ на Украйна. Освен това, както посочи Макрон, Париж възнамерява да наложи свои собствени санкции срещу Москва след санкциите на Европейския съюз.

Източници: "Фигаро", АФП, ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Totalitarisme

    25 Фев 2022 9:07ч.

    Доктаторът Макрон суспендира демокрацията във Франция ! Опозицията Льо Пен и Земир ще бъдат лишени от правото да се кандидатират за президентските избори ! Нямат 500 подписа паренаж !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    25 Фев 2022 9:44ч.

    Макрон имаше осем години да накара и Порошенко, и Зеленски да реализират Минските споразумения. И той и другите световни лидери само дрънкаха. Можеха да наложат санкции на Украйна, но те предпочетоха да я въоръжават и обучават армията и, само и само за да я противопоставят на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що пък санкции на Украйна? Щото сме русофили и мразим всички останали, включително родината си?

    25 Фев 2022 10:09ч.

    И кво, това щеше да я спаси от Вова колкото Мюнхенския сговор спаси Чехословакия от Гитлер? Ади стига!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    25 Фев 2022 10:01ч.

    Френското двуличие на Макрон пък е отделна тема. Да защитаваш евроценностите без да забравяш келепира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо

    25 Фев 2022 10:04ч.

    Не разбирам защо Макрон, че и Шолц преговарят с Путин за изпълнение на Минск-2? Всеки, който е чел това кратко споразумение знае, че задълженията са на Украйна и на двете републики, нихната. Защо `манюел не преговаря със Зеленски? Защо нито един път не се срещна с ръководителите на двете отцепили се републики, да чуе какво става? Френска грандоманшина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато ЕС се бори с Русия, сам се

    25 Фев 2022 10:46ч.

    набутва в блатото, от което едва ли някога ще излезе. От войната печелят САЩ и страните от Азия и Америка, Китай и Индия най-много. Залезът на Европа се ускорява и обедняването ще покаже реалността на потомците на колонизаторите, вече смесени с мюсулмани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересът клати феса

    25 Фев 2022 13:41ч.

    Военно-промишленият Комплекс на САЩ наистина печели от всяка война, в която те участват. Напр. само от 9/11 до сега са "усвоили" 7.7 трилиона USD (7 700 000 000 000 доларa) за разработки и производство на оръжия! Сенаторите им имат акции в тези предприятия и подкрепят всички войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    25 Фев 2022 11:31ч.

    Липсват ми новините за пЛандемията - колко са днес положителните безсимптомни и колко са набодените? Къде са рекламите за пунковете за инокулация? Днес сутринта съвсем на кратко набързо споменаха, че оздравелите били много много повече от новозаболелите и толкова. Нещо много се разбързахте да 'оздравявате' нацията. Макроне съжаляваш ли че си осакати почти цялото народонаселение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анкета В България На Кабеларката На ЦРУ Нова.

    25 Фев 2022 12:02ч.

    Путин е екстрасенс на световно ниво. Все още няма такива като него. С една своя реч по телевизията той прекрати световната пандемия на страшния ковид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салатлък

    25 Фев 2022 14:58ч.

    Осакатил дренки ! Половината французи са с фалшиви сертификати, една трета са уж “преболедували”… Франсетата са големи тарикати, а как само се преструват !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kараколювите ловки диагностицирани калинки

    25 Фев 2022 11:59ч.

    Макрон осъжда изгонването на Франция от Западна Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троловете повтарят едни и същи текстове под всяка новинка.

    25 Фев 2022 12:33ч.

    Да не би централата на Пригожин да е претоварена? Все пак тук сме им последна грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи